Μπορεί να λένε ότι μία ωραία εξωτερική εμφάνιση ανοίγει πόρτες, αλλά δεν συνεπάγεται και ταλέντο. Έρευνα Γερμανού κοινωνιολόγου έρχεται να ανεβάσει το ηθικό των λιγότερο ωραίων ποδοσφαιριστών, καθώς αποδεικνύει ότι ο Θεός φρόντισε να προικίσει με ταλέντο αυτούς στους οποίους… τσιγκουνεύτηκε την ομορφιά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα του Ούλριχ Ρόζαρ που μελέτησε 483 ποδοσφαιριστές της σεζόν 2007-08, οι πιο – αντικειμενικά – άσχημοι παίκτες έχουν καλύτερη απόδοση στο γήπεδο από τους ωραίους συναδέλφους τους.
Ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, υπό τις οδηγίες του κοινωνιολόγου, έλαβε πρώτα υπόψη της την εξωτερική εμφάνιση των ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια ομορφιάς όπως έχουν προκύψει από έρευνες και στη συνέχεια τα συνέκρινε με την απόδοσή τους στο γήπεδο.
Τα στατιστικά στοιχεία που έλαβε υπόψη της η έρευνα με τίτλο «Εξωτερική ομορφιά και ατομική επίδοση» ήταν ο αριθμός των γκολ, η συμμετοχή στις φάσεις και οι επιδόσεις του παίκτη με τη μπάλα στα πόδια.
Αυτός που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό βάσει των συγκεκριμένων παραμέτρων ήταν ο Φρανκ Ριμπερί, ο οποίος φημίζεται για πολλά, αλλά όχι και για την εξωτερική του εμφάνιση.
Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου κατετάγη 480ός στη λίστα των 483 ποδοσφαιριστών με κριτήριο την ομορφιά, αλλά αποδείχθηκε ο πιο ταλαντούχος.
Αντίθετα, οι Μάρκους Ντάουν, Άνταμ Μπόντζεκ και Μάρκους Νόιμαϊρ, που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον υποβιβασμό της Ντούισμπουργκ.
«Αυτός που είναι εξωτερικά όμορφος δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να δώσει μια θετική εικόνα. Ο παίκτης σκέφτεται: είμαι ωραίος, δεν χρειάζεται να πιεστώ και πολύ», εξηγεί ο κοινωνιολόγος.
Όπως σημειώνεται, οι θεατές συσχετίζουν την εξωτερική ομορφιά των ποδοσφαιριστών με την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται πάντα εντός αγωνιστικού χώρου.
Ο Ρόζαρ θέλει τώρα να κάνει την ίδια έρευνα και για τους παίκτες του χάντμπολ για να δει αν τα ίδια συμπεράσματα μπορούν να βγουν και για τους συμμετέχοντες σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα.
Αργότερα, θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη μελέτη του και στον γενικότερο χώρο εργασίας, για να διαπιστώσει αν όντως τελικά οι θεωρητικά άσχημοι είναι πιο… ωραίοι στη δουλειά τους!
Αναδημοσίευση απο το Othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.