Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι δεν μπορείς να κρυφτείς απ΄ τα παιδιά. Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα, όπως ερμηνεύει και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Πλέον όμως, μαθαίνουμε ότι μέσα από τα παιχνίδια τους, μπορούν και μπορούμε όλοι μας να εκφραστούμε, μέχρι εκεί τουλάχιστον που μας επιτρέπει ο… κατασκευαστής.
Κάπως έτσι φαίνεται πως το σκέφτηκε και ο 35χρονος Νίκος Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, πατέρας ενός δίχρονου αγοριού, ο οποίος είναι και ο δημιουργός της σελίδας «Plasticobilism» που κάνει θραύση στο facebook.
Η εν λόγω σελίδα σατιρίζει, όπως χαρακτηριστικά παραδέχεται και ο δημιουργός της, την καθημερινότητα μέσα από αναπαράσταση γεγονότων από τη σκοπιά των παιχνιδιών και δη φιγούρων της Playmobil.
«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, τον Απρίλιο του 2013. Αφορμή ήταν ένα παιχνίδι με τον γιο μου στο οποίο αναπαράστησα με playmobil τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε οικογενειακώς τα βράδια στο κρεβάτι», εξομολογείται ο ίδιος στο 3pointmagazine.gr, αναφερόμενος στο έναυσμα της ενασχόλησής του με το θέμα.
«Αυτή η αναπαράσταση και η απόδοση συγκεκριμένων ρόλων στις φιγούρες των playmobil, μου έδωσε την ιδέα να το γενικεύσω και να αναπαραστήσω με αυτά σκηνές που αφορούν την κοινωνία μας, ειδικά στην περίοδο που αυτή δοκιμάζεται σκληρότερα από ποτέ, μεταπολεμικά», συμπληρώνει περνώντας παράλληλα και το μήνυμα για τα όσα βιώνει η χώρα μας και οι πολίτες της.
«Αυθημερόν και μέσω… smartphone»
Κάνοντας μια βόλτα στη σελίδα, πολλοί θα αναρωτηθούν για τον τρόπο που βγαίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς. Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα γίνονται με ένα κινητό τηλέφωνο(!), χωρίς καν την επέμβαση προγραμμάτων τύπου photoshop!
«Όλα γίνονται με τελείως πρακτικό τρόπο. Οι φωτογραφίες βγαίνουν με ένα smartphone και επεξεργάζονται με κάποια φίλτρα που υπάρχουν σε εφαρμογές φωτογραφίας. Το photoshop ως πρόγραμμα δεν το έχω καν εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου. Επιπλέον, όλες οι φωτογραφίες δημιουργούνται αυθημερόν. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό τους ποστάρισμα στα blog και τη σελίδα.
Σκέψη για κάτι έξτρα, όπως μία έκθεση για παράδειγμα, υπήρχε σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Αλλά το μέλλον θα δείξει κατά πόσο αυτή η σκέψη θα γίνει και πράξη. Με το όλο εγχείρημα ασχολούμαι μόνο εγώ. Αλλά με την στήριξη που εισπράττω από ανθρώπους που δεν γνωρίζω και δεν με γνωρίζουν προσωπικά, νιώθω ότι ασχολούμαστε πολλοί με όλο αυτό.
Και εννοείται πως ένας από τους στόχους μου είναι να φιλοξενήσω φωτογραφίες ή βίντεο και άλλων συνανθρώπων μου που θα είχαν την διάθεση να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο με playmobil ή οποιοδήποτε άλλο πλαστικό παιχνίδι. Άλλωστε πλέον η σελίδα και το blog ονομάζεται plasticobilism!»
«Η Playmobil μου έκλεισε τη σελίδα»
Κι αν κάποιος εύλογα αναρωτηθεί γιατί η σελίδα δε φέρει σύνθετη ονομασία με το βασικό συστατικό της, δηλαδή τα playmobil, ο λόγος είναι απλός και αφορά τη λογοκρισία από την ίδια την εταιρία! «Η Playmobil της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας, μου έκλεισαν την πρώτη μου σελίδα χωρίς καμία προειδοποίηση επειδή χρησιμοποιούσα τις φιγούρες τους για να κάνω πολιτικές δηλώσεις!
Αυτό και μόνο με έκανε να δεχτώ την πιο απίστευτη στήριξη και αλληλεγγύη από τους συνανθρώπους που προανέφερα. Και αυτό που με έκαναν να νιώσω όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω κερδίσει. Και τους το χρωστάω στον καθέναν τους προσωπικά.»
«Τρόπος έκφρασης – κραυγή αγωνίας»
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος περνάει ξεκάθαρα και το μήνυμα που στοχεύει να περάσει και η ίδια η σελίδα. «Η σελίδα στοχεύει όπου κατά τη γνώμη μου πρέπει να στοχεύει η κάθε σάτιρα. Στον σκεπτόμενο ενήλικα ψηφοφόρο. Για αυτόν φτιάχνονται οι φωτογραφίες, και δεν φτιάχνονται για να γελάσει.
Αλλά για να σκεφτεί τι προκαλεί ή τι μπορεί να προκαλέσει με την ανοχή του, την αδράνειά του, την αδιαφορία του, τη λάθος ψήφο του, τη λάθος στάση ζωής του. Και με αυτήν εννοώ τη στάση να αδιαφορεί για τους άλλους και να θυσιάζει τα πάντα προκειμένου να πετύχει το στόχο του.
Παριστάνοντας έναν πολιτικό με playmobil σε μια φωτογραφία δεν με ενδιαφέρει αυτός που θα την δει να γελάσει με τον πολιτικό (κάτι που από μόνο του καταπραΰνει την οργή απέναντί του και άρα έτσι θα του έκανα καλό του πολιτικού), αλλά το να κάνει ο ίδιος αυτοκριτική που έφτασε αυτόν τον πολιτικό εκεί που τον έφτασε.
Γιατί εμείς τους δώσαμε τη δύναμη να φτάσουν εκεί που έφτασαν, να γίνουν αυτό που έγιναν και με τις πολιτικές τους να μας φτάσουν στο σημείο που είμαστε σήμερα. Για μένα, αυτό που κάνω είναι τρόπος έκφρασης, κραυγή αγωνίας για όσα συμβαίνουν γύρω και ψυχοθεραπεία μαζί. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να με χαρακτηρίσει ως αντάρτη του πληκτρολογίου ή του καναπέ.
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε στο πληκτρολόγιο ούτε στον καναπέ. Είναι στο μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Αν έμπρακτα νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας κι όχι μόνο για την πάρτη μας, τότε ο καναπές που καθόμαστε γίνεται ο καναπές όλων. Και τι καλύτερο από το να έχεις όλους τους φίλους σου στο σαλόνι;»
Οι σελίδες που φιλοξενείται η ιδέα του plasticobilism, είναι οι εξής και όπως τονίζει (επανειλημμένως) και ο ιδρυτής τους, είναι ανοιχτές σε φιλοξενία όσων παρόμοιων πρότζεκτ τη ζητήσουν:
Σελίδα fb:
www.facebook.com/pages/Plasticobilism/679534845436860
Blog:
plasticobilism.blogspot.gr/
plasticobil.blogspot.gr/
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.