Ο καθένας από εμάς, όταν παίρνει μέρος σε ένα παιχνίδι, το κάνει για δύο λόγους. Ο ένας είναι για ψυχαγωγία και ο δεύτερος για να βγει νικητής. Όποιος το αρνηθεί, απλά λέει ψέματα.

Roland Garros 2012

Μιλώντας προσωπικά για τον εαυτό μου, αν παίξω ποδόσφαιρο με μωρό παιδάκι, θα το αφήσω να μου βάλει 10 γκολ να χαρεί, αλλά στο τέλος το παιχνίδι θα λήξει 11-10 υπέρ μου (βρίσκω και τα κάνω γιατί με συνομήλικους μου δεν μπορώ).

Όταν λοιπόν είσαι ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου τένις και ονομάζεσαι Ρότζερ Φέντερερ, το λιγότερο που απαιτείς (όχι δεν το ζητάς, το απαιτείς) είναι σεβασμός από τον αντίπαλο σου, τον διαιτητή και από τους θεατές.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Ο Ελβετός, αντιμετώπιζε τον Αργεντινό Ντελ Πότρο για την  προημιτελική φάση του Roland Garros (το σπουδαιότερο Grand Slam του αθλήματος, κατά γενική ομολογία).

Ενώ βρισκόταν ήδη πίσω στο σκορ με 1-0 σετ και ήταν πολύ κοντά στο να χάσει και το δεύτερο (6-6 στα games και έχανε 5-4 στο tie break) συνέβη η εξής φάση.

 

 

 

Το «OUT» που ακούγεται (στο 17΄΄ του βίντεο) δυστυχώς δεν είναι του διαιτητή της αναμέτρησης ούτε των εποπτών γραμμής, αλλά ενός θεατή! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Φέντερερ να χάσει την αυτοσυγκέντρωση του και να χάσει τον πόντο μην ξέροντας τι έχει συμβεί.

Όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και δεν δίστασε να «ουρλιάξει» ένα… ωραιότατο «shut up = σκάσε!» στον εν λόγω θεατή. Ολοι έπεσαν να τον φάνε, γιατί όπως λένε είναι ανάρμοστη συμπεριφορά για έναν τόσο μεγάλο αθλητή.

Κι όμως. Όσο μεγάλος αθλητής και να είσαι και όσο καλός άνθρωπος και να είσαι εκτός αγώνα δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι όταν αγωνίζεσαι. Όταν παίζεις σε τόσο υψηλό επίπεδο τα νεύρα είναι… τσιτωμένα. Θα τσαντιστείς, θα βρίσεις και θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να βγεις από τον αγώνα με το κεφάλι ψηλά και νικητής.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο μεγάλος Ρότζερ Φέντερερ. Αν και έχασε και το δεύτερο σετ. Κατάφερε να φέρει… τούμπα το ματς και να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης (3-2). Η ασέβεια δεν είναι του αθλητή αλλά του θεατή. Γιατί όπως λέει μία φράση συνώνυμο του πρωταθλητισμού, «Play against losing = Παίξε για τη νίκη». Για αυτήν και μόνο…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts

//