Κυριακάτικο απόγευμα. Φτιάχνω έναν καφέ και ανοίγω την ποιητική συλλογή τουΦάνη Παπαγεωργίου, ονόματι«Πλυντήριο άστρων». Είναι το μόνο απόγευμα της εβδομάδας που νιώθω πως μπορώ να αφήσω για λίγο τον κόσμο να τρέχει και να χαθώ σε έναν άλλο κόσμο πιο φαντασιακό και ελεύθερο.
Στην ελευθερία αυτή, ώθησε το ρουτινιασμένο μου μυαλό, η γραφή του ανθρώπου αυτού. Γραφή δυσνόητη και εκστατική παράλληλα. Σουρεαλισμός στον πυρήνα μιας άκρως τετραγωνισμένης πόλης.
Άραγε μπορεί να γίνει ο σουρεαλισμός μέρος μιας άκρως πραγματιστικής αντίληψης; σκέφτομαι…. και ο Φάνης απαντά : «Ο σουρεαλισμός, στον οποίο θα ήθελα πολύ να εντάσσομαι, μπορεί και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος μια πραγματιστικής αντίληψης. Καλεί στην κατεύθυνση μιας επανεφεύρεσης της πραγματικότητας».
Τί γίνεται λοιπόν με την πραγματικότητα και την υπέρ-πραγματικότητα αυτή; «Η ‘υπέρ- πραγματικότητα’ κατοικεί συνεχώς στην πραγματικότητα, και από την οποία δεν είναι ούτε ανώτερη ούτε εξωτερική, αλλά τίθεται ως αναμέτρηση, ως αμφιβολία, ως αναγκαιότητα συλλογικού στοχασμού πάνω στην ζωή, την αγάπη, τον έρωτα, την φύση, την πόλη».
Περνώντας από το ένα ποίημα στο άλλο, βλέπω τη θάλασσα, τη φύση και την πόλη. Δυο κόσμους αποστασιοποιημένους και ενωμένους παράλληλα. Ρωτώντας τον , ποια είναι η ανάγκη του να συνυπάρξει τους δύο αυτούς κόσμους, μου απαντά : «Η καθημερινότητα είναι μια ενότητα πολλαπλών όψεων, με τρόπο τέτοιον που η ενότητα είναι την ίδια στιγμή και μια μάχη, μια ανάγκη ηγεμονίας εντός ενός όλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το όλον υπερβαίνει το άθροισμα των μερών του. Σε αυτό το πλαίσιο, η φύση και η πόλη κινούνται σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων, όπου κάθε μια, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη».
Στην ποίησή του, η φαντασία και η πραγματικότητα διαπλέκονται ερωτικά σε έναν αέναο κύκλο. Μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη σε μια γυναίκα, δε θα μπορούσε να μη θίγει τη γυναίκα αυτή. «[Η] αγαπημένη μου κυκλώνει τον εαυτό της δεμένη σε μια άγκυρα». Τί μπορεί να σπάσει την άγκυρα αυτή αναρωτιέμαι, ενθυμούμενη όλες τις φορές που και εγώ περικυκλώθηκα με μια τέτοια άγκυρα. «Δεν γίνεται να σπάσει η άγκυρα εντός του υπάρχοντος κόσμου, κι εδώ τίθεται το ζήτημα. Στον κόσμο που προκύπτει ως διαδικασία συλλογικού στοχασμού και μετασχηματισμού, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας του καθενός και της καθεμιάς, ίσως να υπάρχει μόνο φως, δεμένο σε μια άγκυρα».
Θυμάμαι την πρώτη μου κουβέντα μαζί του. Μου μιλούσε για τη συγκίνηση. Είχε σπάσει θυμάμαι λίγο τη λέξη σε συν-κίνηση και μου είχε πει πως : «Η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να είναι μια διαδικασία συναισθηματικής κινητοποίησης, να αφήνει περιθώρια συγκινησιακών-νοηματικών ελιγμών, να είναι μια διαδικασία χωρίς σφιχτά ορισμένο τέλος, μια αναμέτρηση με την σκέψη και την φαντασία, μια αναμέτρηση τελικά με τον ίδιο τον αναγνώστη-δημιουργό».
Για ‘μένα δεν ήταν τόσο αναμέτρηση, παρά μια ισότιμη ανταλλαγή φαντασίας. Πίσω από τις δυσνόητες φράσεις , βρήκα τα πιο απλά νοήματα . Έρωτας. Φύση. Πόλη. Όνειρα. Αριστερά. Όμως μπορεί να κάνω και λάθος… Αλλά γι’ αυτό θα είναι εκεί βιβλία σαν το «Πλυντήριο Άστρων» , ένα κυριακάτικο απόγευμα, να σου θυμίζουν την πολλαπλότητα της τέχνης, την αλληλεγγύη αυτή στη φαντασία που σε κάνει, μόλις κλείνεις το βιβλίο, να χαμογελάς και να παλινδρομείς σε εικόνες φαντασιακές που όμως συναντάς καθημερινά σε κάθε στάση λεωφορείου.
Η ποιητική συλλογή, εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο «λογότεχνον» στην υποενότητα Ποίηση και πωλείται στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.