Μπορεί στο παρελθόν το γυναικείο ποδόσφαιρο στις χώρες της Μέσης Ανατολής να αποτελούσε κάτι το ακραίο, ωστόσο σήμερα ολοένα και σε περισσότερες χώρες τέτοιες οπισθοδρομικές αντιλήψεις ξεθωριάζουν. Μία από αυτές είναι και το Μπαχρέιν, όπου η γυναικεία ομάδα κόντρα στα αναχρονιστικά θρησκευτικά και κοινωνικά πιστεύω παίζει ποδόσφαιρο.
Οι περισσότερες από τις κοπέλες που συμμετέχουν στην Εθνική του Μπαχρέιν δεν βρίσκονται στο σπίτι, αλλά θέλοντας να καλυτερέψουν τις ζωές τους σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της χώρας. Τον ελεύθερό τους χρόνο τον γεμίζουν με μία μπάλα στα πόδια. Σε αυτό τους έχει βοηθήσει σημαντικά και η ισλαμική κοινότητα, πηγαίνοντας αντίθετα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις που γενικότερα είναι αρκετά ριζωμένες στη χώρα.
«Η ισλαμική κοινότητα μας έχει βοηθήσει αρκετά παρέχοντας μας προπονητές προκειμένου να μάθουμε ποδόσφαιρο. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες από θρησκευτικής άποψης, αλλά δουλεύουμε προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις προκαταλήψεις», αναφέρει η Χέντα Αλί, τερματοφύλακας της Εθνικής Μπαχρέιν.
Τα τελευταία χρόνια στο κρατίδιο της Μέσης Ανατολής έχουν γίνει θετικά βήματα μέσα στην ίδια την κοινωνία ώστε οι γυναίκες να εξισώσουν τη θέση τους με τους άνδρες. Ειδικότερα στο ποδόσφαιρο οι γυναίκες έχουν λάβει σημαντική βοήθεια και από την ίδια την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
«Οι γυναίκες σήμερα στο Μπαχρέιν παίρνουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες Οι διαχωρισμοί μεταξύ των ανδρών και των γυναικών μειώνονται. Οι γυναίκες πλέον μπορούν να κάνουν δουλειές ανάλογες με αυτές των ανδρών και φυσικά να ψηφίσουν στις εκλογές. Είναι θαυμάσιο που πλέον είμαστε ίσοι. Παράλληλα και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μπαχρέιν έχει αλλάξει τη στάση της. Μας στηρίζει σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε και αναφέρει θετικά σχόλια για εμάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι είμαστε καλές μουσουλμάνες και δεν κάνουμε κάτι κακό», επισημαίνει η Νόρα Αμπντούλ-Αζίζ Αμπντούλα, αμυντικός της Εθνικής Μπαχρέιν.
Φυσικά οι κοπέλες αντιμετωπίστηκαν με προκατάληψη και από τις ίδιες τις οικογένειές τους λόγω των πεποιθήσεων που επικρατούν στη χώρα. Τελικά τους έπεισαν ότι το να παίζουν ποδόσφαιρο είναι αυτό που τις γεμίζει και πλέον και οι δικοί τους άνθρωποι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, όπως προσθέτει η Αμπντούλα: «Στην αρχή ήταν δύσκολο να πείσω την οικογένειά μου γιʼ αυτό. Η μητέρα μου είχε την ιδέα πως το ποδόσφαιρο ήταν μόνο για τους άνδρες, αλλά τελικά φάνηκε πως και οι γυναίκες μπορεί να γίνουν εξίσου καλές».
Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.