Στις 8 Μαρτίου γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα που μπορεί πλέον να έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά θέλει να προάγει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και να αναδείξει τα γυναικεία δικαιώματα.

Την ίδια ημέρα, στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου ξεσπούσε ένα σκάνδαλο που αποδεικνύει – για ακόμη μία φορά – πως στην… προχωρημένη, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, κοινωνία μας υπάρχουν ακόμα θέματα ταμπού…

Η πρόεδρος της Γυναικείας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας, Dilichukwu Onyedinma, ξεκαθάρισε ότι οι λεσβίες παίκτριες δεν έχουν καμία θέση στις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, πόσο μάλλον στην Εθνική.«Οποιαδήποτε παίκτρια διαπιστώσουμε ότι είναι ομοφυλόφιλη, θα αποβάλλεται. Θα ζητήσουμε από τους προέδρους των ομάδων να ελέγχουν τις παίκτριές τους κι αυτές οι παίκτριες δεν θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική Ομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη στη χώρα και απαγορεύονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με τον πρόεδρο Goodluck Jonathan να καλείται πλέον να περάσει την απαγόρευση δια νόμου. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, ακόμα και οι συναθροίσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, φανερές ή μυστικές, θα θεωρούνται παράνομες, με τις ποινές να φτάνουν ακόμα και τα 14 χρόνια φυλάκιση.

Η δήλωσή της Onyedinma προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, με την κοινή γνώμη να διχάζεται από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν κρούσματα ομοφυλοφιλίας σε γυναικείες ομάδες της χώρας. Μάλιστα, η προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 στη Γερμανία είχε αποκαλύψει ότι απέκλεισε παίκτριες από την αποστολή επειδή ήταν λεσβίες.

Ήδη οι κοινότητες που προστατεύουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών έχουν ξεσηκωθεί και απευθυνθεί επίσημα στη FIFA, ζητώντας της να παρέμβει.

Έτσι, η υπεύθυνη για τα γυναικεία τουρνουά, Tatjana Haenni, αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι «η παγκόσμια ομοσπονδία είναι αντίθεση σε οποιονδήποτε τύπο διακρίσεων», στέλνοντας παράλληλα και επιστολή στη Νιγηριανή Ομοσπονδία ζητώντας την επίλυση του ζητήματος για να μην υπάρξει τιμωρία της χώρας.

Άλλωστε, το άρθρο 3 του κανονισμού της FIFA είναι ξεκάθαρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η διάκριση κάθε είδους απέναντι σε μία χώρα, πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων αναφορικά με την εθνική καταγωγή, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή οποιονδήποτε άλλο λόγο απαγορεύεται αυστηρά και τιμωρείται με αποκλεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα ή οριστικό».

Αναδημοσίευση από το Otherside Football

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//