Δεν έχουν περάσει δυο μέρες από την πολύνεκρη διπλή επίθεση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, την πλέον θανατηφόρα επίθεση στη χώρα. Οι νεκροί πλησιάζουν τους 300, ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι τραυματίες. Παρ’ όλα αυτά, σε κανένα μέσο δεν είδαμε κάποιον μεγάλο δακρύβρεχτο τίτλο, πουθενά δεν είδαμε τους -πάντα πολιτικοποιημένους- χρήστες των social media να χρησιμοποιούν hashtags του τύπου #jesuissomalia ή #prayforsomalia, όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο κ.ο.κ. Ξαφνικά κανείς δεν σοκάρεται όταν χάνουν τη ζωή τους από τρομοκρατικό χτύπημα εκατοντάδες άνθρωποι, επειδή “απλά” είναι μακριά μας, εκτός της πολιτισμένης Ευρώπης και, βέβαια, “εκεί είναι συχνό φαινόμενο, οπότε γιατί να ασχοληθούμε;”. Κανείς δεν θα δηλώσει #jesuissomalia, κανείς δεν θα πει #prayforsomalia. Αλλά 300 ζωές έχουν χαθεί και δεν κοστίζουν λιγότερο από τη δική σου ή τη δική μου.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν σύνορα κλειστά για να μείνουν εκτός οι τρομοκράτες, ποιος θα σώσει όμως τους ανθρώπους εκείνους που υποφέρουν καθημερινά από το φανατισμό και ζουν με το φόβο πως η κάθε επόμενη ημέρα μπορεί να είναι η τελευταία τους; Ποιος θα προσευχηθεί για τη Σομαλία που σήμερα αιμορραγεί; Ποιος μπορεί να κοιτάξει κατάματα ένα παιδί που είδε τα αυτοκίνητα να εκρήγνυνται, ανθρώπους να ουρλιάζουν ζητώντας βοήθεια κι ανθρώπους να πέφτουν νεκροί μπροστά του; Ποιος μπορεί να το προστατεύσει; Μα, τι μας νοιάζει, είναι μακριά από εμάς. Εξάλλου, μέχρι να ενηλικιωθεί -αν ενηλικιωθεί- θα δει το ίδιο σκηνικό πολλές φορές. Ενώ εδώ, στην Ευρώπη που μέλος της είναι(;) και η Ελλάδα, είναι όλα αρμονικά και δεν υπάρχει μίσος, γι’ αυτό μας σοκάρει κάθε τρομοκρατική επίθεση. Σωστά;
Μεταξύ των νεκρών έχουν αναγνωριστεί και πέντε εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων της πόλης, Αμπντικαντίρ Αμπντιραχμάν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: “Επιβεβαιώσαμε ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση. Ο τελικός απολογισμός θα είναι υψηλότερος επειδή εξακολουθούν να αγνοούνται κάποιοι άνθρωποι”, ενώ άλλοι 300 περίπου είναι αυτή τη στιγμή οι τραυματίες, σύμφωνα με τον Σομαλό υπουργό Πληροφοριών, Αμπντιραχμάν Οσμάν.
Υπεύθυνη για την επίθεση θεωρείται πως είναι η οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα. Η συγκεκριμένη οργάνωση εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Ωστόσο ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.
Η επίθεση του Σαββάτου είναι η πλέον θανατηφόρα επίθεση που έχει συμβεί ποτέ στη Σομαλία. Παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Κ5 της Μογκαντίσου, που είναι γεμάτος με κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια και καταστήματα. Δύο ώρες αργότερα, ένα άλλο παγιδευμένο όχημα εξερράγη στη συνοικία Μεντίνα.
Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο πένθος στη Σομαλία ενώ οι υγειονομικές αρχές κάνουν διαρκώς εκκλήσεις για αίμα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.