Η Μπαρτσελόνα πέρσι είχε μία από τις καλύτερες επιθετικές τριάδες στον κόσμο. Νεϊμάρ-Μέσι-Αλέξις Σάντσες, είναι μια τριάδα που θα ζήλευαν όλες οι ομάδες του κόσμου. Παρόλα αυτά, επέλεξε να δαπανήσει 88 εκατομμύρια ευρώ για τον Λουίς Σουάρες, ενώ οι επιλογές της για την «αχίλλειο πτέρνα» της, την άμυνα, είναι τουλάχιστον περίεργες.

Σιχαίνομαι να το παίζω ειδικός, λέγοντας ότι ξέρω καλύτερα από τον Λουίς Ενρίκε ή τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για το καλό της ομάδας. Είναι όμως αντικειμενικά αποδεκτό εδώ και χρόνια, ότι το μεγάλο της πρόβλημα βρίσκεται στο κέντρο της άμυνας.

Τι έκανε η Μπάρτσα για αυτό;

Άλλαξε και τους δύο τερματοφύλακες, αφήνοντας ελεύθερους τους επί χρόνια «φύλακές» της, Βίκτορ Βαλντέζ και Μανουέλ Πίντο. Στη θέση τους πήρε τον έμπειρο Κλαούντιο Μπράβο από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, βασικό στην εθνική Χιλής στο Μουντιάλ και τον ανερχόμενο Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν από την Γκλάντμπαχ.

Πούλησε τον Αλέξις Σάντσες στην Άρσεναλ, τον Μπόγιαν στην Στόουκ, έδωσε δανεικό τον Τέγιο στην Πόρτο και τον Αφελάι στον Ολυμπιακό και στη θέση τους πήρε τον Λουίς Σουάρες.

Στο κέντρο, έφυγε ο Σεσκ Φάμπρεγκας και αντικαταστάθηκε από τον Ιβάν Ράκιτιτς που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA με τη Σεβίλλη τη χρονιά που μας πέρασε. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αν το δεις καθαρά αγωνιστικά και όχι από άποψη βάθους πάγκου, η Μπαρτσελόνα ενισχύθηκε σε όλους τους τομείς.

Τι γίνεται όμως με την άμυνα; Ο Κάρλες Πουγιόλ κρέμασε τα παπούτσια του κι ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αυτός που έχουμε συνηθίσει, σίγουρα είναι μια σημαντική απώλεια που θα έπρεπε να καλυφθεί με έναν αμυντικό της κλάσης του Ισπανού, όταν αυτός ακόμα ήταν σε καλή κατάσταση.

Πρώτη μεταγραφή αμυντικού ο Ζερεμί Ματιέ της Βαλένθια με 32 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πέρσι, γεμάτη χρονιά, με την πρώτη ματιά φαντάζει καλή επιλογή. Όταν όμως για έναν παίχτη που δεν συγκαταλέγεται ούτε στους 20 καλύτερους αμυντικούς της Ευρώπης (λίαν επιεικώς), δίνεις 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσεις στα 30 του χρόνια, τότε κάτι δεν πάει καλά με τους υπολογισμούς. Είπαμε. Δεν ξέρουμε καλύτερα από τον Λουίς Ενρίκε, αλλά κάποια πράγματα…

Δεύτερη προσθήκη αμυντικού, ο Τόμας Βερμάελεν. Στα χαρτιά, πολύ καλή κίνηση και ο Βέλγος. Αρχηγός της Άρσεναλ, 28 χρονών, αριστεροπόδαρος, εθνική Βελγίου, δύο παιχνίδια στο Μουντιάλ, όλα καλά. Ή μήπως όχι; Ο Βέλγος ταλαιπωρήθηκε όλη την περσινή σεζόν από τραυματισμούς και ο απολογισμός του ήταν 14 ματς πρωταθλήματος, 788 λεπτά αγώνα. Με απλά μαθηματικά, με δεδομένο ότι στοίχισε 19 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τα μπόνους), η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 1.350.000 το ματς, για τον Βερμάελεν ή αλλιώς 24.000 ανά αγωνιστικό λεπτό στο πρωτάθλημα.

Συνολικά η Μπαρτσελόνα για αυτούς τους δύο παίχτες έδωσε χοντρικά 40 εκατομμύρια ευρώ! Με τα ίδια λεφτά, θα μπορούσε να πάρει έναν και όχι δύο αλλά αυτός ο ένας θα ήταν καλύτερος και από τους δύο μαζί. Με τόσα χρήματα, ο Λουίς Ενρίκε θα μπορούσε να ρωτήσει τον εαυτό του, «Ποιος είναι ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο;». Και μόλις απαντούσε, θα τον έπαιρνε και θα έλυνε το χρόνιο πρόβλημα της Μπαρτσελόνα, αλλά…

ΥΓ. Λίγες μέρες μετά την επίσημη παρουσίασή του, η Μπαρτσελόνα έβγαλε ανακοίνωση ότι ο Τόμας Βερμάελεν θα χάσει σίγουρα την πρώτη αγωνιστική του Ισπανικού πρωταθλήματος και η επιστροφή του θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει στις φυσιοθεραπείες. Περαστικά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//