Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου λέγεται. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι και πολύ καλός φίλος, ούτε για τον σκύλο, ούτε για τον άνθρωπο.

Έχουμε πολλάκις γίνει μάρτυρες αποτρόπαιων συμπεριφορών προς οικόσιτα ζώα, με αυτές προς τα μικρά ζώα συντροφιάς να σοκάρουν και άλλες, προς τα μεγάλα ζώα να κρύβονται πίσω από τις μεγάλες φίρμες της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες περί κυρώσεων προς ιδιώτες ή εταιρείες. Γνωρίζω, όμως, ότι περιστατικά βιαιότητας εξακολουθούν να υπάρχουν. Κάποια δεν μαθεύονται ποτέ. Άλλα όμως, χάρη σε ευσυνείδητους συνανθρώπους μας αναδεικνύονται, καταγγέλλονται και τα μεταχειρίζεται η δικαιοσύνη.

Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου καταδικάστηκε από το τριμελές κακουργιοδικείο Σερρών κάποιος που εντοπίστηκε πριν μερικούς μήνες να σέρνει έναν σκύλο πίσω από τη μηχανή του. Η ποινή ήταν ένας χρόνος φυλάκισης και 5.000 € πρόστιμο, χωρίς αναστολή. Πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό δείγμα της βούλησης της πολιτείας. Μέσω της δικαστικής εξουσίας δηλώνει ότι η απειλή κατά της ζωής ενός σκύλου είναι κάτι σοβαρό.

Μερικές ημέρες πριν, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, επικύρηξε εγκληματίες που δηλητηρίασαν αδέσποτα ζώα στον δήμο του για 2.000 €, καταδικάζοντας τις πράξεις τους δημόσια και τονίζοντας τη μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα αδέσποτα.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται ικανοποιητικά για τα φιλόζωα αισθήματά μας. Όντως είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Η ζωή ενός ζώου είναι σημαντική. Δεν είναι αντικείμενο,σωστά;

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία με την οποία αυτή η πολιτεία συνδέεται, βιώνει τον χαμό 12 ζωών στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες μιλούν για την απάνθρωπη συμπεριφορά των λιμενικών. Η κυβέρνηση δια του αντιπροσώπου της δηλώνει ότι «δεν έγινε καμία απόπειρα επαναπροώθησης».

Καμία απόπειρα επαναπροώθησης απέναντι σε 12 ζωές, ποτέ ξανά.

Η Διεθνής Αμνηστία, με ανακοίνωσή της, τοποθετήθηκε σε σχέση με την τραγωδία των μεταναστών και του κράτους μας. Καταλήγοντας, σημειώνει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων».

Φαίνεται απίθανο η απόφαση του κακουργιοδικείου Σερρών να αποτελεί άμεση προσπάθεια συμμόρφωσης με την προτροπή της Δ.Α. Φυσικά, δεν είναι χαρακτηριστικά της πολιτείας μας τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ τέτοια δράση θα αποτελούσε παρερμηνεία. Σίγουρα, όμως, έγινε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της κακοποίησης των ζώων. Την ίδια στιγμή στα σύνορά μας, δεν υπάρχουν βήματα πίσω, αλλά βουτιές στον πάτο.

Αντικρίζοντας τη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνουμε πως όλες οι ζωές δεν αντιμετωπίζονται ως ίσες. Αν η αξία της ζωής δεν αποτελέσει ενιαία αξία πρώτα της κοινωνίας και έπειτα της πολιτείας, οι προτεραιότητες της πολιτείας θα μοιάζουν κάπως έτσι.

Πρώτα εμείς, μετά ο σκύλος μας και μετά οι άλλοι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts

//