Μπορεί τα μεγάλα πρωταθλήματα του πλανήτη όπως η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, η ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν, η γερμανική Μπουντεσλίγκα και η ιταλική Σέριε Α να προσελκύουν τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων κάθε σαββατοκύριακο, ωστόσο ανά την υφήλιο υπάρχουν πρωταθλήματα που μπορεί να μην είναι γνωστά αλλά αξίζουν το χειροκρότημα όλων μας.
Στη Νότιο Αφρική γυναίκες άνω των 40 ετών μαζεύονται σε αλάνες, χωρίζονται σε ομάδες και παίρνουν μια μπάλα. Το ίδιο κάνουν τυφλοί συνάνθρωποί μας στη Γερμανία, πολίτες στις γειτονιές του Πεκίνου, άστεγοι στην Ελβετία και στη Βρετανία. Κοινός παρανομαστής, τι άλλο, το ποδόσφαιρο.
Βγαίνοντας νικήτρια από τη μάχη με την επάρατη νόσο η Μπέκα Ν’τσανβίσι από τη Νότιο Αφρική το 2005 ίδρυσε μία γυναικεία ομάδα που αποτελείτο από γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 80 ετών. Αρχικώς μαζεύοντας δύο φορές την ομάδα για προπόνηση, ωστόσο με την πάροδο των ετών στην περιφέρεια του Λιμπόπο δημιουργήθηκαν άλλες επτά αντίστοιχες γυναικείες ομάδες με τη συνεισφορά της Ν’τσανβίσι με αποτέλεσμα η δημιουργία ενός πρωταθλήματος να γίνει πράξη. Και οι οκτώ ομάδες αποτελούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών οι οποίες μαζεύονται δύο φορές τον χρόνο και συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα που στόχο έχει να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο δεν αποκλείει το γυναικείο φύλο.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία από το 2008 διεξάγεται πρωτάθλημα τυφλών με τη συμμετοχή εννιά ομάδων. Σειρά αγώνων από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο φέρνει κοντά πάσχοντες από περιορισμένη όραση διασκεδάζοντας το ποδόσφαιρο σε γήπεδα διαστάσεων 5Χ5 με τεχνητό χλοοτάπητα και τη βοήθεια τοίχου περιμετρικά των γραμμών του γηπέδου. Όσο για την μπάλα, αυτή εμπεριέχει ένα κουδούνι προκειμένου να κατευθύνει τους παίκτες. Παράλληλα αυτοί παίρνουν οδηγίες τόσο από τους προπονητές όσο και από τους τερματοφύλακες, οι οποίοι αποτελούνται από άτομα που έχουν κανονικά την όρασή τους.
Παράλληλα στο Πεκίνο, σε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της κινεζικής γιγαντούπολης από το 2004 έχει δημιουργηθεί πρωτάθλημα γειτονιών με τη συμμετοχή εννιά ομάδων και συνολικά 180 συμμετεχόντων. Με τον καιρό η Λίγκα Χουιλόνγκουαν, όπως ονομάστηκε, μεγάλωσε και σήμερα απαριθμεί συνολικά 18 ομάδες, παίρνοντας τη μορφή κανονικού πρωταθλήματος.
Σε ένα αντίστοιχο πρωτάθλημα συμμετέχουν και οι άστεγοι στην Ελβετία όπου η συμμετοχή 18 ομάδων με τη διεξαγωγή τεσσάρων τουρνουά δείχνει πως στην πλούσια αυτή χώρα των τραπεζιτών, υπάρχουν και πολίτες που δεν ζουν πλουσιοπάροχα αλλά βρίσκονται στο δρόμο. Το πρωτάθλημα αστέγων μάλιστα στην Ελβετία είναι τόσο οργανωμένο που οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα βάσει των εμφανίσεών τους να κληθούν και στην Εθνική Αστέγων της Ελβετίας που παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων με τη συμμετοχή 56 συνολικά χωρών.
Την ίδια δυναμική μορφή έχει και το αντίστοιχο εγχείρημα στη Βρετανία με τη δημιουργία της Street League από το 2001. Νεαρά άτομα, άνεργα, χωρίς σπίτι και εφόδια συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα αστέγων με τη συμμετοχή αρκετών ομάδων, το οποίο μάλιστα έχει πάρει κατά καιρούς μεγάλη δημοσιότητα από τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι γυναίκες της Νοτίου Αφρικής, οι τυφλοί της Γερμανίας, οι άνθρωποι των γειτονιών του Πεκίνου και οι άστεγοι της Ελβετίας και της Βρετανίας έχουν βρει τον δικό τους τρόπο προκειμένου να κοινωνικοποιούνται. Κι ο τρόπος είναι απλός. Μια μπάλα, δύο ομάδες, και η χαρά του ποδοσφαίρου όλη δική τους. Άλλωστε η νίκη, όπως είναι φυσικό, έρχεται σε δεύτερη μοίρα…
Αναδημοσίευση από othersidefootball.com. Mια σελίδα γεμάτη από ιστορίες ποδοσφαίρου εντός και κυρίως εκτός γηπέδου…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.