Η εταιρεία που λειτουργεί το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αναμένεται να «ξεφορτώσει» τεράστιες ποσότητες μολυσμένου νερού απευθείας στον Ειρηνικό ωκεανό με τη δικαιολογία πως δεν έχει άλλο… χώρο να τα κρατήσει.
Την εξοργιστική είδηση επιβεβαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας και η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα τους ψαράδες που βιοπορίζονται από την ήδη επιβαρυμένη θάλασσα.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού έχει συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε από τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, με το ατύχημα να αποτελεί ένα από τα χειρότερα στην ιστορία. Η εταιρεία Tepco (Tokyo Electric Power) έχει αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες να ανταποκριθεί στην προστασία των υπόγειων υδάτων, τα οποία μολύνονται όταν αναμειγνύονται με νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει το λιώσιμο του πυρήνα των κατεστραμμένων αντιδραστήρων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μέχρι το 2022 θα έχει εξαντληθεί ο χώρος που διαθέτει η εταιρεία για να αποθηκεύει το μολυσμένο νερό. «Η μόνη επιλογή θα είναι να το διοχετεύσουμε στη θάλασσα και να το αραιώσουμε» δήλωσε ο πολιτικός Γιοσιάκι Χαράντα προσθέτοντας «όλη η κυβέρνηση θα το συζητήσει, αλλά εγώ εκφράζω την άποψή μου».
Καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για το πώς θα διοχετευθεί το νερό στον ωκεανό, ενώ η κυβέρνηση δέχεται διάφορες προτάσεις. Άλλες διαθέσιμες επιλογές είναι η εξαέρωση του υγρού ή η αποθήκευσή του στην ξηρά για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Δεν έχει γίνει γνωστή η ποσότητα του νερού που σχεδιάζεται να διοχετευθεί στον ωκεανό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αναμένεται να χρειαστούν έως και 17 χρόνια για να αδειάσουν οι δεξαμενές, αφού το νερό θα έχει υποστεί διαδικασίες αραίωσης για να μειωθούν οι ραδιενεργές ουσίες που περιέχει. Αυτό καταγράφει ο Χιρόσι Μιγιάνο, επικεφαλής επιτροπής που μελετά τις ενέργειες παροπλισμού του εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
Η όποια απόφαση, πάντως, για διοχέτευση του μολυσμένου νερού στην θάλασσα θα προκαλέσει την οργή των τοπικών ψαράδων οι οποίοι προσπαθούν τα τελευταία οκτώ χρόνια να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς βιοπορισμού.
Σημειώνεται ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει ένα παγωμένο υπόγειο τείχος για να εμποδίσει τα υπόγεια νερά να φθάσουν στους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Το τείχος αυτό, όμως, έχει μπορέσει απλά να καθυστερήσει τη ροή υδάτων από τους 500 τόνους την ημέρας τους 100 τόνους την ημέρα.
Η πίεση προς την Ιαπωνία έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς η διεθνής κοινότητα ζητά από το Τόκιο να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τεράστιας μόλυνσης από τη Φουκουσίμα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, πριν από έξι χρόνια όταν το Τόκιο αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, είχε υποσχεθεί πως η κατάσταση θα είναι υπό «πλήρη έλεγχο».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.