Λίγες ώρες πριν ανοίξει η αυλαία του δεύτερου φεστιβάλ Ρίζα στην Πρίζα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου στην Λέσβο, συναντηθήκαμε με έναν από τους εμπνευστές του, τον Αλέξανδρο Γερασίμου. Ο Αλέξανδρος μας περιέγραψε τους λόγους που κάνουν το φεστιβάλ τόσο ξεχωριστό, μέσα από το πάντρεμα της παράδοσης με τη σύγχρονη ματιά πάνω στην μουσική και τη στιχουργία.
Θα δούμε live «έξι σχήματα από διαφορετικά σημεία του νησιού αλλά και καταξιωμένους μουσικούς που θα επισκεφθούν για πρώτη φορά το χωριό και το χώρο του Αναγνωστηρίου», μας είπε δίνοντας μια μικρή, αλλά ενδεικτική, γεύση όσων μας περιμένουν στη διήμερη μουσική γιορτή σήμερα και αύριο.
Η αρχή
«Το φεστιβάλ Ρίζα στην Πρίζα ξεκίνησε το Χειμώνα του 2014 και ουσιαστικά αποτέλεσε την συνέχεια ενός ψαξίματος την ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τόσο δικό μου, όσο και των υπόλοιπων μελών του φεστιβάλ (Βαγγέλης Βέκιος, Παναγιώτης Πενταρίτσας). Το ψάξιμο αυτό είχε να κάνει με τη μουσική εξέλιξη στη χώρας μας στους ρυθμούς που συναντάμε σε όλα τα γεωγραφικά σημεία στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι πλούσιοι και διαφορετικοί ακόμα και από χωριό σε χωριό! Από την άλλη βλέπαμε τον ντόπιο στίχο που ξεπρόβαλλε όχι δειλά, αλλά το αντίθετο, πολύ έντονα και με σκωπτικό τρόπο πολλές φορές.»
Γιατί Ρίζα στην Πρίζα
«Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία που ξεκίνησαν τα Μπουρμπούλια, ο Σαββόπουλος με τον Μπάλο ακόμα και πιο πίσω οι Πελόμα Μποκιού που είχαν τέτοια στοιχεία μέχρι την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι Δυνάμεις του Αιγαίου, βρίσκει ανταπόκριση σήμερα από δεκάδες συγκροτήματα σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδας. Και ας μην έχουμε την επίσημη δισκογραφία αλλοτινών εποχών. Όσον αφορά τον τίτλο, έχει να διαπραγματευτεί με τις Ρίζες (roots) τις οποίες βάζουμε στην Πρίζα για να φύγουμε μπροστά, στο σύγχρονο τρόπο έκφρασης δηλαδή.»
Η Αγιάσος
«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Αναγνωστήριο Αγιάσου. Αυτό γιατί η ιστορική παράδοση του χώρου, η ακουστική του, αλλά κυρίως οι άνθρωποι του δουλεύουν με μεράκι και γνώση ακατάπαυστα για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο πολιτισμό, μας επιβάλλει να δουλέψουμε μαζί και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Τον ίδιο τον χώρο δεν τον συναντάμε εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Μιλάμε για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δυσαναλογία, ένα χωριό 2.500 χιλιάδων κατοίκων που διαθέτει ένα χώρο 300 θέσεων. Αυτό δείχνει πολλά πράγματα. Όπως και το ότι περιτριγυρίζεται από μια πλούσια βλάστηση στους πρόποδες του Ολύμπου αλλά και από καλλιτεχνικές φύσεις: κεραμίστες, ξυλογλύπτες, εικαστικοί, μουσικοί και άλλοι πολλοί που διαμορφώνουν με όμορφο τρόπο τη σημερινή κοινωνία της Αγιάσου. Αλλά και την καθημερινότητα της.»
Τι θα ακούσουμε
«Φέτος θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σημαντικούς δημιουργούς στις διήμερες μουσικές δράσεις του φεστιβάλ. Έξι σχήματα από διαφορετικά σημεία του νησιού, αλλά και καταξιωμένους μουσικούς που θα επισκεφθούν για πρώτη φορά το χωριό και το χώρο του Αναγνωστηρίου. Από αυτά τα σχήματα δυο είναι πολλά χρόνια στο νησί και καταπιάνονται με την παράδοση όπως οι Salia Balia αλλά και οι the huge black garbage black από το Πλωμάρι που κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα από το 2004 πολύ πριν δηλαδή υπάρξει αυτή η άνθιση και ο ερχομός τόσων συγκροτημάτων στην ελληνική φολκ. Από την άλλη υπάρχουν εξαιρετικά καινούργια σχήματα σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως οι Kelebek Ensemble και Μελωδικό σχήμα. Τα υπόλοιπα εκπλήξεις!»
Η σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.