Το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου κέρδισε σήμερα ο Τούρκος σκιτσογράφος Μούσα Καρτ, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -τρία χρόνια κι εννέα μήνες- διότι κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας», ενώ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του.
Η κριτική επιτροπή επέλεξε «τον εμβληματικό σκιτσογράφο της καθημερινής εφημερίδας Τζουμχουριέτ της Κωνσταντινούπολης, λόγω του ταλέντου του και του θάρρους που επέδειξε στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας», ανέφεραν οι οργανωτές σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο στην Ελβετία, καθώς είναι φυλακισμένος περιμένουντας να εκδικαστεί η έφεσή του, «τελεί υπό δικαστικό έλεγχο και υπό απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια» της Τουρκίας, εξηγεί η ελβετική οργάνωση Cartooning for Peace («Σκιτσάροντας για την Ειρήνη»).
Όπως και άλλοι δεκατέσσερις συνάδελφοί του στην Τζουμχουριέτ, ο Καρτ καταδικάστηκε την 26η Απριλίου, έπειτα από μια δίκη διάρκειας εννέα μηνών, να εκτίσει ποινή φυλάκισης για υποστήριξη σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», μια ετυμηγορία που η εφημερίδα χαρακτήρισε απλά «ντροπή», καταγγέλλοντας ακόμα ένα «βαρύ πλήγμα» στην ελευθεροτυπία στην Τουρκία.
“Good thing there was no Twitter in my time!” @IndexEvents @MartinRowson pic.twitter.com/Dj3B7QY6VJ
— Musa Kart (@MusaKart) October 26, 2014
Το βραβείο απονέμεται μια φορά κάθε δύο χρόνια από το 2012, όταν είχε δημιουργηθεί, από την Cartooning for Peace και τον δήμο της Γενεύης, σε «θαρραλέους σκιτσογράφους του Τύπου» που «βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της τέχνης τους». Την επιτροπή απαρτίζουν ένας εκπρόσωπος του δήμου, ο Γκιγιόμ Μπαραζόν, ο διευθυντής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο Κένεθ Ροθ, καθώς και οι σκιτσογράφοι Plantu (Le Monde), Chappatte (Le Temps, The New York Times, Neue Zürcher Zeitung) και Λάιζα Ντόνελι (The New Yorker).
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.