Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάποιοι μαθαίνουν από αυτή και δεν κάνουν τα ίδια λάθη, κάποιοι επιμένουν στο ίδιο λάθος, έχοντας πάντα την (ψευδ)αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Για την περίπτωση της Κύπρου και την απόφαση του Eurogroup για δέσμευση ενός ποσού των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες της χώρας, λίγα μπορούν να ειπωθούν, μιας και τα συμπεράσματα είναι μετρημένα κουκιά.
Η Πορτογαλία και η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια μπήκαν υπό τον έλεγχο της τρόικας και στη διαδικασία μνημονίου “εξυγίανσης” της οικονομίας τους. Δύο-τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του οι αποδοχές των μισθωτών έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, όπως και οι συντάξεις, ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη (60% στους νέους), το επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί δραματικά, οι επιχειρήσεις κλείνουν μετά την άλλη, οι αυτοκτονίες ακολουθούν η μία την άλλη, η δημόσια περιουσία έχει βάλει ταμπέλα “πωλείται” και το δημιουργικό έμψυχο νεανικό δυναμικό έχει φύγει για… άλλες πολιτείες, ξένες μακρινές.
Πριν από έναν περίπου μήνα, οι Κύπριοι επέλεξαν τον Νίκο Αναστασιάδη του ΔΗ.ΣΥ. για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Μετά τον Δημήτρη Χριστόφια του -κατ’ επίφαση- αριστερού Α.Κ.Ε.Λ., ο οποίος ανακοίνωσε την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου και ευρωπαϊκής επιτήρησης, ο λαός της Κύπρου -προφανώς όχι παραπλανημένος, εξαπατημένος ή οτιδήποτε άλλο- αποφάσισε με πλήρη συνείδηση, την επιβράβευση αυτής της πολιτικής, επιλέγοντας τον Αναστασιάδη, που και αυτός αποτελεί εκφραστή των πολιτικών της τρόικας και υπέρμαχο του μνημονίου.
Μάλιστα οι Κύπριοι στο διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη των εκλογών, μέχρι την πραγματοποίησή τους, υπερθεμάτιζαν το μνημόνιο σε ποσοστό περίπου 60%, θεωρώντας πως η οικονομία της χώρας θα έπρεπε να “εξυγιανθεί” υπό τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των δανειστών και του Eurogroup.
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, το Eurogroup αποφάσισε -τα ξημερώματα του Σαββάτου- την εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% για μικρότερες των 100.000.
Έντρομοι οι κάτοικοι της χώρας έσπευσαν στα ΑΤΜ ώστε να “τραβήξουν” τις καταθέσεις τους, το ποσοστό αυτό όμως ήταν ήδη δεσμευμένο -και καλά μελετημένο, καθώς έρχεται τριήμερο αργίας και οι τράπεζες είναι κλειστές- με αποτέλεσμα να ξεσπάσει λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε όλη τη χώρα.
Το κατά πόσον οι Κύπριοι δικαιολογούνται να αγανακτούν με μια τέτοια απόφαση -μιας και οι ίδιοι αποφάσισαν πρόσφατα ότι άλλοι θα αποφασίζουν για το τι θα γίνει στη χώρα- είναι συζητήσιμο, καθώς για πρώτη φορά εφαρμόζεται τόσο κραυγαλέα “εισβολή” στις οικονομίες των ανθρώπων, αυτό όμως που έχει σημασία και θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερη πηγή αντιδράσεων στο μέλλον, είναι η απόφαση καθεαυτή.
Το ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είδαν έναν λαό τόσο πρόθυμο -τον πιο πρόθυμο σε όλη την Ευρώπη- να υπαχθεί στη διαδικασία του μνημονίου, όχι μόνο τους ενθάρρυνε, αλλά τους έδωσε το πράσινο φως να κάνουν… ακόμα χειρότερα, δεδομένης της απόφασης αυτής, είκοσι μέρες μετά τις εκλογές.
Όταν λοιπόν ένας λαός δεν μαθαίνει από τα εξαιρετικά πρόσφατα παραδείγματα εξαθλίωσης χωρών που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εκείνον, πιστεύοντας ότι ο ίδιος δεν θα υποστεί αντίστοιχες καταστάσεις, τότε είναι ή αφελής, ή άξιος της μοίρας του, καθώς το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…
Υ.Γ. Προφανέστατα δεν ήθελαν όλοι οι Κύπριοι το μνημόνιο, όπως και όλοι οι Έλληνες δεν το ήθελαν. Όπως όμως συμβαίνει πάντα, η θέληση της πλειοψηφίας υπερτερεί και παρασέρνει στον πάτο και όσους αντιτίθενται…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.