*Ιστορίες καθημερινού στρατιωτικού σουρεαλισμού από τον Βαγγέλη Γέττο. Ακολουθήστε τη σειρά των χιουμοριστικών διηγημάτων που δημοσιεύονται εβδομαδιαία στο 3point magazine.

Οι υπηρεσίες, τις οποίες αναλαμβάνει ο στρατιώτης, είναι ένα κακέκτυπο εργασίας. Πέρα από τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να μην βυθιστεί το στρατόπεδο στον βόρβορο και την αλληλοσφαγή, πολύ συχνά οι διοικήσεις επινοούν υπηρεσίες άνευ πραγματικού αντικειμένου  προκειμένου να μην επικρατήσει γενικευμένη χαλάρωση.

Πάντα, άλλωστε, υποψιαζόμουν ότι η γραφειοκρατία βασίζεται σε μια πλούσια φαντασία, στην δημιουργία ενός θεάματος, το οποίο, χάρη στο συνδυασμό τυπικότητας και τσαμπουκά, αναπαράγεται στο διηνεκές. Η γραφειοκρατία είναι ένας δορυφόρος σε σεληνιακή τροχιά. Π.χ. ποτέ δεν αντιλήφθηκα το ακριβές περιεχόμενο της υπηρεσίας π.χ. του “τουαλετοφύλακα” (της οποίας ο υπόχρεος φέρει και ένα άσπρο, αυτοσχέδιο περιβραχιόνιο, φτιαγμένο από χαρτί τουαλέτας).

Ορισμένες υπηρεσίες και οι ονομασίες τους, ειδικά τον πρώτο καιρό, μπορούν να εντυπωσιάσουν. Μία τέτοια είναι αυτή του θαλαμοφύλακα. Ο θαλαμοφύλακας είναι υπεύθυνος για τον θάλαμο μίας διμοιρίας (30-50 άτομα), για τους “θαλαμιζομένους” και για τα ”περιουσιακά τους στοιχεία” (ακίνητα, μετοχές κτλ) εντός του θαλάμου. Κάθε θαλαμοφύλακας εκτελεί συνήθως 3 υπηρεσίας ανά 24ωρο. Η πιο σκληρή βάρδια όλων των υπηρεσιών θεωρείται το 02.00-04.00, το άλλως γνωστό “γερμανικό”, για ευνόητους λόγους που γίνονται ακόμα πιο ευνόητοι στην περίπτωση σκοπιάς εν μέσω θερμοκρασιών Disney -15C, στα έλη του Έβρου και στις βόρειες οροσειρές.

Μεταφερόμενοι ξανά στη θαλπωρή των προθαλάμων, ξαναβρίσκουμε την γνώριμη μπεκετική στασιμότητα. Καμιά φορά, παρατηρώντας, σε διαφορετικές ώρες τους θαλαμοφύλακες, έχεις την αίσθηση ότι έχουν ξεχαστεί εκεί, καρφωμένοι σε δύο φτηνούς ξύλινους θρόνους, αυτοί οι εκπεσόντες φύλακες του ύπνου και οι απόλυτοι άρχοντες του εγερτηρίου: ό,τι εξουσιάζει κανείς, καλό είναι.

Θεωρητικά, αν μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, δεν έρθει κανείς να τους αλλάξει αυτούς τους υπνοβάτες της γραφειοκρατίας, πρέπει να παραμείνουν στο πόστο τους…μέχρι να τους αλλάξει κάποιος: ίσως και για όλη τους τη ζωή. Θεωρητικά, η υπηρεσία τους και η βάρδιά τους μπορούν να διαρκέσουν αιώνια. Ίσως υπ’ αυτό το συντριπτικό βάρος μιας ενδεχόμενης αιωνιότητας, οι θαλαμοφύλακες, ή αλλιώς “θαλαμοντόγκια”*, αυτές οι ολόρθες ωραίες κοιμωμένες, έχουν αυτό το τόσο έντονο παρουσιαστικό χαύνου.

Το “θαλαμοφυλίκι” είναι ίσως η πιο αυτοβαυκαλιζόμενη υπηρεσία. Εισέρχεσαι στους θαλάμους μακάβρια, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, σαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και προσπαθείς να εντοπίσεις τον διασωληνωμένο με το χωριό του οπλίτη, τον οποίο οφείλεις να νεκραναστήσεις για να αναλάβει κάποια υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που στην αρχή ακολουθείς τόσο πιστά όσο πιστά ακολουθεί οδηγίες κάποιος που δεν έχει να κάνει κάτι άλλο, οφείλεις να αφουγκραστείς την αναπνοή των συφφάνταρών σου, για να δεις ότι αναπνέουν καλά και, αν κάποιος είναι ξεσκέπαστος, να τον ξανασκεπάσεις μέχρι τον λαιμό. Το μόνο που σου λείπει, καθώς σκύβεις να ακούσεις την αναπνοή τους, είναι ένα ολόσωμο μαύρο φόρεμα με κουκούλα και ένα δρεπάνι. Απομακρύνεσαι πισωπατώντας τρομαγμένος με τις σκέψεις σου και τρέμοντας στο ενδεχόμενο ότι απ’ έξω σε περιμένει ο Χάρος της Έβδομης Σφραγίδας του Μπέργκμαν για να παίξετε στο σκάκι την επόμενη βάρδια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Ο Βαγγέλης Γέττος γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ποινικές επιστήμες τη Nice της Γαλλίας. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ασκούμενος δικηγόρος, πολιτικός σύμβουλος, νομικός σύμβουλος ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και ευάλωτων παιδιών, κειμενογράφος στη διαφήμιση και project manager ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα γράφει ιστορίες για παιδιά και μεγάλους, σενάρια για comics και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Επίσης παίζει και συνθέτει μουσική. Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα ΕΛΕΚΡΗΤ Project παίζοντας κρητικό λαούτο και τραγουδώντας. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία από το 2015.

Related Posts

//