*Ιστορίες καθημερινού στρατιωτικού σουρεαλισμού από τον Βαγγέλη Γέττο. Ακολουθήστε τη σειρά των χιουμοριστικών διηγημάτων που δημοσίευονται εβδομαδιαία στο 3point magazine.

Κυριακή. Στο στρατό. Θα αρκούσε αν δεν έβρεχε και ασταμάτητα. Η κεραμιδένια σκεπή του πανάρχαιου θαλάμου μας έχει τρυπήσει κι εμείς αμφιβιώνουμε. Παρά τα τολμηρά μας διαβήματα σε πρωινές αναφορές και επιστρατεύοντας το πιο λόγιο λεξιλόγιο για να βραχυκυκλώσουμε τη μεσήλικα αρχιλοχία, μπας και λυθεί το θέμα, ο θάλαμος φαίνεται ότι έχει κηρυχθεί προστατευόμενος υδροβιότοπος.

Αργά το απόγευμα εκείνης της κρίσιμης μέρας, μία λοχαγός κατέφτασε σαν ευριπίδειος αγγελιοφόρος για να μας μηνύσει ότι το “θέμα μας έχει φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει” και το κυριότερο απ’ όλα “έχει διαπιστωθεί”. Έξαλλοι πανηγυρισμοί σημειώνονται στην IV Διμοιρία (που να το φανταζόμουν ότι κάποτε θα ανήκω σε διμοιρία). Η διαπίστωση ενός προβλήματος, στο στρατό, είναι η κορύφωση της επίλυσής του. Τα προβλήματα εδώ, υπακούν σε μία άλλη οντολογία∙ Στον αιώνα τον άπαντα του στρατού, τα προβλήματα δεν χρειάζονται επίλυση αλλά διαπίστωση. Αυτό μου θύμισε τους μαθηματικούς στο σχολείο που κραύγαζαν εκστατικά: “δεν θέλω να λύσετε το πρόβλημα, θέλω να το καταλάβετε”.Κι εμείς, ακολουθώντας πρόθυμα την προτροπή, καταθέταμε λευκές κόλλες ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας από την βαθιά κατανόηση του προβλήματος. Σε τέτοιες καταστάσεις στο στρατό, για να δείξει κανείς υπομονή, προηγουμένως απαιτείται να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μία δεκαετή προετοιμασία αφωνίας με θιβετιανούς γκουρού. Παρ’ όλα αυτά υπομένω και περιμένω την άρση αυτού του καθεστώτος ψυχομερέντας.

Την ίδια στιγμή, το μισό Σύνταγμα απουσιάζει σε έξοδο κι ένας φαντάρος της διμοιρίας μου το έχει σκάσει, με συνέπεια, κάθε τρεις και λίγο, όλη η μονάδα να καλείται σε αναφορά. Παρά τις συγκριτικές ανθρωπολογικές αναλύσεις επάλληλων τευτεριών, οι λοχαγοί δεν καταλήγουν πουθενά. Ο λόγος είναι προφανής: εντός του στρατοπέδου η σύγκρουση θετικιστών και αντιθετικιστών κρατεί, ακόμα, καλά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία ως προς την μέθοδο ανάλυσης της κατάστασης: οι φαντάροι μπορούν απλώς να μετρηθούν ποσοτικά (“πόσοι είστε ρε γατάκια;”) ή να εντοπιστούν με βάση ποιοτικές έννοιες (“εκείνος ο ψηλός με το μουστάκι που έβγαζε γλώσσα που είναι;”).

Ανάλογη διχογνωμία σοβεί ανάμεσα σε μονιστές και πλουραλιστές. Οι σκληροπυρηνικοί της δεύτερης κατηγορίας αντιμάχονται πεισματικά την “μία και μοναδική” κατάσταση θαλαμιζομένων με αποτέλεσμα να καταμετρόμαστε τρεις συναπτές φορές, καταμεσίς του κυριακάτικου μεσημεριού, υπό σπαστική βροχή, με βάση τρεις διαφορετικές λίστες από τρεις διαφορετικούς λοχαγούς, σε διάστημα τριών μισαώρων. Μετά από απανωτές καταμετρήσεις, ερωτήσεις επί ερωτήσεων κάτω από μια βαλκανική ξυλοκατασκευή που κατ’ εφημισμόν ονομάζεται “Θερινό ΚΨΜ” και μοιάζει με παράνομη ψησταριά σε ακάλυπτο πολυκατοικίας, αρχίζεις να μπαίνεις στον πειρασμό στο επόμενο άκουσμα του ονόματός σου, αντί για παρών, να δηλώσεις πασόκ, μπας και ξεμπερδέψεις. Αντ’ αυτού αναφέρω και πάλι ένα όνομα, το δικό μου, που εξαιτίας του βρίσκομαι σε αυτή τη νοτισμένη σειρά.

Κυριακή. Στο στρατό. Αυτό πράγματι θα αρκούσε.

*Η συνέχεια την Τρίτη 2 Απριλίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//