*Ιστορίες καθημερινού στρατιωτικού σουρεαλισμού από τον Βαγγέλη Γέττο. Ακολουθήστε τη σειρά των χιουμοριστικών διηγημάτων που δημοσίευονται εβδομαδιαία στο 3point magazine.
Εν τω μεταξύ, βρέθηκα με μετάθεση στην Κύπρο, πάνω στην Πράσινη Γραμμή, στα περίχωρα της ελεύθερης Λευκωσίας. Μία χαρμόσυνη λοίμωξη αναπνευστικού με κρατά μακριά από ασκήσεις και γυμνάσια. Η υγρασία του νησιού, ειδικά μέσα στο δάσος όπου βρίσκεται η μονάδα, διαβρώνει και τον πιο αδίστακτο τουρκοφάγο.
Περιορίζομαι κλινήρης για μία εβδομάδα στα ιατρεία του στρατοπέδου που φέρουν την απολύτως μάχιμη ονομασία «Σταθμός Επανακτήσιμων». Στον οιονεί νοσοκομειακό θάλαμο συνυπάρχω με άλλους 7-8 λαβωμένους από ιούς εδάφους αέρος. Στο άκουσμα της είδησης της καραντίνας οι φαντασιώσεις ήδη κάνουν φεστιβάλ: αφοσιωμένες νοσοκόμες, ολόφρεσκο ζεστό φαγητό κτλ. Αντ’αυτών μαντράχαλα βύσματα των ιατρείων περιφέρουν επί μέρες το ίδιο θερμόμετρο από μασχάλη σε μασχάλη ενώ χύνουν στις παλάμες μας, γελώντας σαρκαστικά, τα χάπια της ημέρας.
Ο πανταχού παρών σκυλάς (ευδοκιμεί στο στράτευμα), αδιαφορώντας ειλικρινά και απροσχημάτιστα για το γεγονός ότι οι υπόλοιποι του νοσηλευτικού θαλάμου κοιμούνται, ο ίδιος εκείνος σκυλάς που θα ακουστεί να δοκιμάζει το νέο γοτθικό ηχοσύστημα του αυτοκινήτου του σε μία αθηναϊκή γειτονιά στις 01.00 π.μ., ακούει σκληρά ελληνικά τσιφτετέλια στη διαπασών μέσω ενός τρανζίστορ, από αυτά που πια κανείς τα βρίσκει μόνο στο στρατό, στις κερκίδες επαρχιακών ποδοσφαιρικών γηπέδων και στις ψαρόβαρκες. Ξαφνικά, στην προσφιλή ραδιοφωνική συχνότητα του φίλου μας, παρεμβάλλεται αντίστοιχων ανησυχιών τούρκικος ραδιοσταθμός: τα ίδια πάνω κάτω τσιφτετέλια, τουρκόφωνα αυτή τη φορά. «Άντε γαμήσου κωλόνησο, ούτε μια σοβαρή μουσική δεν μπορούμε να ακούσουμε» αναφωνεί ο στρατιώτης εκσφενδονίζοντας το τρανζιστοράκι στον τοίχο. Κάπου εδώ ο Ιονέσκο θα έβαζε ρινόκερους να μπαίνουν μουγκρίζοντας στον θάλαμο. Ωστόσο μετά το περιστατικό, επικρατεί μία ακόμα πιο τρομακτική μπεκετική σιωπή.
Σε δεύτερο πλάνο που λόγω του πυρετού και του ιδρυματισμού που εντείνεται μέσα στους τέσσερις τοίχους του ιατρείου, δεν θυμάμαι αν είναι μία ώρα ή μία μέρα μετά, ο νοσηλευτής φαντάρος, γνωστός για την πληροφοριοδοτική του έξη, πλησιάζει καχύποπτα για να μου ξαναδώσει το θερμόμετρο. Παρατηρώντας τον να πλησιάζει, ερμηνεύω την καχυποψία του απλώς ως ταλέντο. Όμως αυτός, αυτή τη φορά, είδε κάτι. Διαβάζω Χικμέτ* ξαπλωμένος. Αφού ξεπερνά το αρχικό σοκ που καταλαβαίνω από την λάμψη στα ανέκφραστα μάτια, με ρωτά: «τι κάνεις εκεί;». «Διαβάζω» του απαντώ αποφασιστικά. «Μμμ…» αντιτείνει με νόημα ο νοσηλευτής, «και τι διαβάζεις, αν επιτρέπεται;». «Έτσι είσαι;», μονολογώ από μέσα μου και περνώ στην αντεπίθεση: «ποίηση», αναφωνώ στον εμβρόντητο χαφιέ. «Μμμ…», ξανασχολιάζει δήθεν ψύχραιμα ο νοσηλευτής έχοντας αυτοπροστατευθεί κάνοντας ένα βήμα πίσω. «Και να σου πω», συνεχίζει, «επειδή κάπως έτσι ξενικό μου φαίνεται το ονοματάκι του συγγραφέα, από που είναι, αν επιτρέπεται;». Βρισκόμαστε 2 χιλιόμετρα από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Όμως ο κύβος έχει ήδη ριφθεί: «Τούρκος», του απαντώ και ίσως οι κυνόδοντές μου εξέχουν λίγο περισσότερο από το κανονικό. Ο νοσηλευτής πισωπατά, κουνά απογοητευμένος το κεφάλι του και απασφαλίζει: «τι να πει κανείς; Η κατρακύλα αυτής της χώρας δεν έχει πάτο. Πρώτα είχαμε τα τούρκικα σίριαλ, τώρα έχουμε και την τούρκικη ποίηση.».
*Ναζί Χικμέτ, Τούρκος ποιητής
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.