Αυτή τη περίοδο και μέχρι το τέλος του μήνα ανεβαίνει στο Θέατρο 104 η παράσταση “Βί(αι)ος”. Τέσσερις νέες γυναίκες ηθοποιοί σκηνοθετημένες απο μία πέμπτη μιλούν για τη γυναικεία κακοποίηση. Αν και φαινομενικά είναι ένα πολυπαιγμένο θέμα, τα ποσοστά της γυναικείας κακοποίησης και του γυναικέιου trafficking ακόμα και στον “πολιτισμένο” δυτικό κόσμο δε λένε να πέσουν.

Το 3pointmagazine.gr μίλησε με τη σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου Σοφία Ορφανού για τη βία, το ρόλο των φύλων στο θέμα της κακοποίησης και τον στόχο της παράστασης.

Η συγγραφή του έργου προέκυψε τυχαία. Είχα βρεθεί με μία συνάδελφο την Φωτεινή και συζητούμε με τι μπορούσαμε να καταπιαστούμε εκείνο το διάστημα. Μία από τις προτάσεις της ήταν η γυναικεία κακοποίηση. Μετά από πολύ έρευνα προέκυψε ο Βί(αι)ος. Στην αρχή ήταν τέσσερις μονόλογοι και στην συνέχεια ολοκληρώθηκε βάζοντας μία θεατρική συνθήκη που δημιουργεί συγκρούσεις και συμμαχίες ανάμεσα στις ηρωίδες κατά την διάρκεια της παράστασης.”

12187883_10207903048952366_7682056148707882133_n

Ο τίτλος της παράστασης αποτελείται απο ένα λογοπαίγνιο των λέξεων βίος και βίαιος το οποίο αντικατοπτρίζει λιγότερο ή περισσότερο και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις ζωές όλων μας.

Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο της λέξης βίος και της βίαιης τροπής που μπορεί να πάρει αυτός. Είναι ιδέα της Βερόνικας Τουρσιάδου, μια εκ των πρωταγωνιστριών του έργου με την οποία μας συνδέει μια βαθειά φιλία και συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια. Η Βερόνικα κατάφερε, μαγικά, μέσα σε δυο λέξεις, να συνοψίσει την αίσθηση που αποκομίζει κανείς βλέποντας την παράσταση. Όταν αυτές οι λέξεις έγιναν μία, συνειδητοποιήσαμε και εμείς οι ίδιοι το πως αυτή η μία λέξη μ’ αυτές τις δυο μικρές παρενθέσεις αποτελεί τον καθρέφτη της ζωής των πρωταγωνιστριών του έργου.” 

Screenshot

Το έργο αφορά στη γυναικεία κακοποίηση και γεγονός είναι οτι το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων βίας -και ειδικότερα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής- είναι γυναίκες.

“Δεν θεωρώ πως το γυναικείο φύλο υστερεί του ανδρικού σε κάποιο βαθμό. Τα δυο φύλα είναι ταυτόσημα αλλά παράλληλα και εντελώς διαφορετικά. Πιστεύω ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο θύμα κακοποίησης επειδή φύσει είναι πιο αδύναμη μυϊκά. Αυτή της η αδυναμία την κάνει πιο ευάλωτη. Ωστόσο, Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά στο sex trafficking είναι τρομακτικά και στο ανδρικό φύλο.” 

Αντιλαμβανόμαστε οτι σε έναν κόσμο όπως αυτός που ζούμε σήμερα η βία είναι παντού, παίρνει διάφορες μορφές και παρότι μπορεί να “ευνοεί” κάποιους, δε κάνει διακρίσεις.

Με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω πάνω στο θέμα που της απέκτησα μέσα από την έρευνα για την παράσταση το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η βία έχει ρίζα της τα αισθήματα της επιβίωσης και της επιβολής γι’ αυτό και την συναντάμε από τις αρχέγονες κοινωνίες έως και τις πιο σύγχρονες. Είμαστε όλοι εν δυνάμει θύτες και θύματα. Ακριβώς επειδή η βία αποτελεί την πιο άμεση και την πιο έντονη έκφραση ενστίκτων δεν μπορεί να σταματήσει. Μπορούμε όμως να ελαττώσουμε τα ποσοστά της. Είναι αναγκαίο να αρχίσουν να μιλάνε οι άνθρωποι. Να μην ντρέπονται γι αυτά που τους συμβαίνουν.”

Έχουμε δει παραστάσεις με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση. Έχουμε διαβάσει έργα, άρθρα, έρευνες. Η γυναικεία κακοποίηση , όπως είπαμε,  είναι ένα γνωστό θέμα πια. Η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπισή του, ωστόσο τί νέο προσφέρει ο “Βί(αι)ος”;

Η παράσταση είναι βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια ακόμα παράσταση πάνω στην γυναικεία κακοποίηση. Στόχος μας είναι να κάνουμε έστω και έναν θεατή να αντιληφθεί ότι οι πρωταγωνίστριες της παράστασης μας θα μπορούσαν να είναι η κοπέλα που μένει στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας του. Θα μπορούσε να είναι η γυναίκα του διπλανού διαμερίσματος που καθημερινά κακοποιείται από τον άντρα της αλλά ο ίδιος ποτέ δεν έχει πάρει ποτέ θέση.”  

untitled

Έχουμε δεί παραστάσεις με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση. Έχουμε διαβάσει έργα, άρθρα, έρευνες. Έχουμε δει ακόμα και μεσημεριανές εκπομπές ή τηλεοπτικές σειρές με φρικιαστικές εικόνες. Παρόλαυτα συχνά στεκόμαστε με απάθεια η αδιαφορία απέναντι στο θέμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται απο τα ποσοστά που εμφανίζονται κάθε χρόνο. Μήπως όμως η βία και η γυναικεία κακοποίηση, θεατρική ή μη, είναι ένα θέμα που μας αφορά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε;

*Η παράσταση “Βί(αι)ος” παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι). Μέχρι τις 26/11  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//