Στα τόσα χρόνια που βρίσκεται στη δημοσιογραφία ο Σωτήρης Βετάκης, αρθρογράφος της ιστοσελίδας SDNA δεν θυμάται να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη με αυτή του Αντετοκούνμπο, ακόμη και στην περίπτωση του Νίκου Γκάλη ή του σούπερ σταρ του ΝΒΑ Ντομινίκ Γουλκινς που είχε έρθει στον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με τον Σ. Βετάκη δεν εξηγούν μόνο τα αγωνιστικά επιτεύγματα του Γιάννη την μεγάλη του προβολή, αλλά και «η αξιολάτρευτη φυσιογνωμία του. Δεν προκαλεί αντιπάθειες. Μόνο συμπάθειες».
Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media
1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;
Έχει μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάζονται και προβάλλονται περισσότερο. Κάτι που αποτυπώνεται από τη -με κάθε αφορμή- δημοσίευση θέματος που αφορά τον Αντετοκούνμπο.
2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;
Όπως προείπα οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τον ίδιο και σε κάθε αφορμή. Αναζητείται σταθερά αιτία ή αφορμή για να παρουσιαστεί θέμα για τον Γιάννη και την οικογένεια του.
3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;
Σαφέστατα και όχι. Είναι μαγικό το «αφήγημα» του, Γιάννη. Επίσης είναι εντυπωσιακά τα όσα κάνει σε τόσο μικρή ηλικία και ακόμη είναι μια αξιολάτρευτη φυσιογνωμία. Δεν προκαλεί αντιπάθειες. Μόνο συμπάθειες.
4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;
Στην Ελλάδα; Όχι. Το πιο κοντινό από όσα θυμάμαι ήταν ο Νίκος Γκάλης και ακολούθως κάποιοι τεράστιοι σούπερ-σταρ που πέρασαν από την Ελλάδα (Ριβάλντο, Ντομινίκ Ουίλκινς) όμως ποτέ ο αντίκτυπος δεν ήταν ίδιος.
Ο ρατσισμός στη χώρα μας υπάρχει και είναι έντονος. Πιο μεγάλος από ο,τι φαίνεται και εκδηλώνεται. Στα σχόλια, πίσω από την ανωνυμία και τα πληκτρολόγια, εκφράζονται με τον πιο θλιβερό και προκλητικό τρόπο
5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;
Όλα. Ό,τι αφορά τον Αντετοκούνμπο είναι
6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;
Δυστυχώς ναι. Ο ρατσισμός στη χώρα μας υπάρχει και είναι έντονος. Πιο μεγάλος από ο,τι φαίνεται και εκδηλώνεται. Στα σχόλια, πίσω από την ανωνυμία και τα πληκτρολόγια, εκφράζονται με τον πιο θλιβερό και προκλητικό τρόπο. Αλλά στα περισσότερα sites δεν είναι αποδεκτά. Στις σελίδες τους στο Facebook, όπου ο έλεγχος των σχολίων είναι πιο δύσκολος το πρόβλημα είναι φανερό.
7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;
Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Δεν έχω απολύτως κανένα τέτοιο δείγμα. Ελπίζω να συμβάλει στη μείωση του ρατσισμού στις επόμενες γενεές. Τα παιδάκια που τον θαυμάζουν και τον παρακολουθούν να μη υιοθετήσουν ιδέες και πρακτικές των γονιών τους που έχουν ρατσιστικές συμπεριφορές και να έρθουν καλύτερες μέρες…
8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;
Δεν έχω διαπιστώσει κανενός είδους επένδυση, πέραν της θεματολογίας. Ο αμερικανικός Τύπος με τις αναλύσεις του και ο Αντετοκούνμπο με τις επιδόσεις προσφέρουν πολλές αφορμές για θέματα. Άλλου είδους επένδυση δεν έχω δει.
9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;
Και βέβαια όχι! Η κατάσταση στον Τύπο δεν σηκώνει τέτοιες «πολυτέλειες». Η κυριότερη θεματολογία προκύπτει από μεταφρασμένα κείμενα από τον διεθνή Τύπο. Όποτε όποιος είναι εύκαιρος ή μπορεί κάνει μια μετάφραση κάποιου ενδιαφέροντος θέματος που αφορά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.