Τη μαγεία της Κωνσταντινούπολης μπορείς να την καταλάβεις μόνο αν μπεις στα σοκάκια της. Και μετά αφεθείς να χαθείς μέσα τους. Πράγμα όχι και πολύ δύσκολο εδώ που τα λέμε. Τα σοκάκια δεν είναι τίποτα λιγότερο από δαιδαλώδη. Δοκίμασε τα και θα σου χαρίσουν ώρες προσπάθειας προσανατολισμού. Οι λέξεις είναι λίγες για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Έχει δει το πέρασμα αμέτρητων ανθρώπων, ψυχών και καταστάσεων. Κάθε σημείο είναι ένα κουβάρι από μνήμες που περιμένει να το ξετυλίξει ο επιμελής ταξιδιώτης. Εκεί που οι λέξεις φαίνονται φτωχές, ο φωτογραφικός φακός επιχειρεί να μεταφέρει μία εντύπωση από μερικές γωνιές της.
Στα σοκάκια του Γαλατά
Ο Γαλατάς είναι μια γειτονιά η οποία σφύζει από κουλτούρα. Πολλά μαγαζάκια σχετικά με τη μουσική, δισκάδικα ή με μουσικά όργανα, να φτιάχνουν κρουστά και να πουλάνε να φημισμένα κύμβαλα της Κωνσταντινούπολης. Μαγαζάκια με χειροποίητο κόσμημα, ατελιέ και μικρά σικ καφέ, κάπου στις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες, συμπληρώνουν το σκηνικό μιας γειτονιάς που μαρτυρά τη ζύμωση ανατολής και δύσης στην ίδια πόλη. Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η διαφορετική αντίληψη περί απόστα σης πεζού και αυτοκινήτων, αφού λόγω πληθυσμού της πόλης και των δρόμων, όλοι και όλα έρχονται… πολύ πιο κοντά!
Κοιτώντας από τη γέφυρα του Γαλατά
Η Κωνσταντινούπολη, μοιρασμένη στις όχθες του Βοσπόρου, έχει μια σειρά από γέφυρες, στις οποίες, περπατώντας κανείς, μπορεί να ρίξει μερικές εξαιρετικές ματιές.
Το Καπαλί Τσαρσί και το Μισίρ Τσαρσί
Οι αγορές της Κωνσταντινούπολης είναι οι αυθεντικότερες αγορές που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Γιατί αυτό; Γιατί μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα και γιατί το παζάρι είναι μέρος της διαδικασίας αλλά και της ευχαρίστησης της κάθε αγοράς. Με μια στοιχειώδη διαπραγμάτευση, εύκολα κανείς συμφωνεί σε μια τιμή χαμηλότερη. Φυσικά οι έμποροι το έχουν υπολογίσει πριν καν παζαρέψετε…
Η αγορά παίρνει χρώμα από τα μπαχαρικά, τα κεραμικά, τις πασμίνες και τα μαντήλια. Κάθε λογής εμπόρευμα που οι έμποροι έχουν απλώσει με περισσή σπουδή, για να τραβήξουν βλέμματα και πελάτες. Φυσικά η εικόνα ολοκληρώνεται με τον κόσμο που περπατάει μέσα και έξω από το παζάρι.
Η Πρίγκηπος
Το μεγαλύτερο από το Πριγκηπονήσια, στην έξοδο του Βοσπόρου στη θάλασσα του Μαρμαρά, ανοίγει μια διάσταση σε μία διαφορετική εποχή. Το καραβάκι για εκεί κάνει περίπου μιάμιση ώρα και είναι ενταγμένο στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Η μετακίνηση γίνεται με ποδήλατα, ηλεκτροκίνητα scooters και με άμαξες. Αξίζει να ανέβει κανείς προς το δάσος και να πάρει το γαϊδουράκι για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού.
Η γειτονιά του Γαλατά, το Καπαλί Τσαρσί (το μεγάλο παζάρι) και το Μισίρ Τσαρσί (αιγυπτιακή αγορά), η Πρίγκηπος, είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τις ομορφιές που μπορεί κανείς να αντικρύσει στην Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε, μία επίσκεψη δεν αρκεί για να τη δεις. Τα μέρη απαιτούν να επιστρέψεις. Και ο αέρας της Πόλης έχει την μοναδική ικανότητα να σε δεσμεύει σε αυτήν την μαγική, εσωτερική συμφωνία·ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψεις ξανά.
Φωτογραφίες από τον συντάκτη.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.