«Εμείς, πολίτες του Μαρόκου, δηλώνουμε ότι είμαστε παράνομες. Παραβιάζουμε άδικους και παρωχημένους νόμους. Εχουμε σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου. Εχουμε υποστεί, διευκολύνει ή είμαστε συνεργοί σε αμβλώσεις». Αυτό «ομολογούν» 490 Μαροκινές που υπέγραψαν σχετικό μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύτηκε προχθές στη Le Monde, απαιτώντας την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων και του σεξ εκτός γάμου.
Αφορμή για αυτή τη δημόσια τοποθέτηση αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις που τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται στη Ραμπάτ είναι η σύλληψη και προφυλάκιση της 28χρονης δημοσιογράφου Χατζάρ Ραϊσουνί με την κατηγορία ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και έκανε άμβλωση.
Το μανιφέστο, που συντάχθηκε ανάμεσα στις άλλες και από τη βραβευμένη Γαλλο-Μαροκινή συγγραφέα Λεϊλά Σλιμανί, ακολουθεί το παράδειγμα του «Μανιφέστου των 343», ενός κειμένου που έγραψε η Σιμόν ντε Μποβουάρ και όπου επώνυμα και αψηφώντας τον φόβο ποινικών διώξεων ισάριθμες γυναίκες το 1971 αποκάλυπταν πως είχαν κάνει άμβλωση και ζητούσαν την αποποινικοποίησή της.
Η περιπέτεια της Χατζάρ Ραϊσουνί ξεσήκωσε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στα κοινωνικά δίκτυα και στους δρόμους, αλλά και από διεθνείς οργανώσεις, που ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της και καταγγέλλουν όχι μόνο την άρνηση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης για να σωπάσει την επικριτική φωνή και να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή μιας ελεύθερης γυναίκας.
Η δημοσιογράφος εργάζεται στην εφημερίδα «Αχμπάρ αλ Γιάουμ», από τις λίγες ανεξάρτητες στη χώρα, και έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτική με την κυβέρνηση και την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού, ενώ κάλυψε ενδελεχώς το κίνημα λαϊκής διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ριφ και τη μετέπειτα καταστολή του με τις καταδίκες σε πολύχρονες καθείρξεις πολλών από τους συμμετέχοντες.
Συνελήφθη στις 31 Αυγούστου στη μέση του δρόμου, όταν ομάδα αστυνομικών την περικύκλωσε, της πέρασε χειροπέδες και την πήγε σε γυναικολογική κλινική για να της κάνουν σχετικές εξετάσεις. Μαζί συνελήφθησαν και παραμένουν προφυλακισμένοι ο σύντροφός της (με τον οποίο θα παντρευόταν το περασμένο Σαββατοκύριακο), ένας γυναικολόγος που υποτίθεται ότι της έκανε άμβλωση και δύο βοηθοί του.
Εκτιμάται ότι στο Μαρόκο κάθε μέρα γίνονται 600-800 αμβλώσεις, ενώ οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου είναι πλέον σχεδόν κανόνας στην πράξη. Αλλά η νομοθεσία δεν εκσυγχρονίζεται και το κράτος συνεχίζει τις διώξεις: μόνο πέρσι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, γιατί είχαν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, 173 ομοφυλόφιλοι και 73 άτομα που έκαναν ή διευκόλυναν αμβλώσεις.
Παρότι για πολλούς η σύλληψή της είναι πολιτική, κλασικό δείγμα τού πώς η κυβέρνηση καταφεύγει σε δήθεν «εγκλήματα ήθους» που προβλέπει ακόμη ο Ποινικός Κώδικας για να φιμώσει επικριτές και ακτιβιστές, η δίωξή της άνοιξε και πάλι τη δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αυτών των διατάξεων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) της χώρας ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει συστάσεις για σχετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα «με στόχο να τοποθετηθούμε στη συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες και την εκούσια διακοπή της κύησης, που ανοίγει μετά τη σύλληψη της Χατζάρ Ραϊσουνί».
*Από την Εφ.Συν.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.