Το ελεύθερο κάμπινγκ έχει γίνει πλέον θεσμός για πολλούς καλοκαιρινούς δραπέτες εκ των πόλεων.
Και πως να μη γίνει, αφού προσφέρει ένταση κι ηρεμία μαζί, ξένοιαστες και ρομαντικές στιγμές κάτω από τον έναστρο ουρανό -δεν συζητάμε για νύχτες με πανσέληνο, φωτιές, κιθάρες και κάθε λογής τραγούδια και χορούς στις παραλίες! Εκεί κι αν είναι τα καλύτερα!
Αλλά η αναφορά στα καλά και τα ωραία του “ελεύθερου” δεν είναι ο λόγος αυτής της επιστολής. Ο λόγος που την παραθέτω, είναι τα κακά και τα “κακά” του ελεύθερου κάμπινγκ και αναφέρομαι σε αυτούς που δεν ξέρουν να το κάνουν ή αδιαφορούν να μάθουν να το κάνουν σωστά.
Μιλάμε για απλά πράγματα:
1) Επιλέγουμε το σημείο που θα κατασκηνώσουμε, έτσι ώστε να μην ενοχλούμε τυχόν επισκέπτες της παραλίας. Αλλιώς μη μας κάνει εντύπωση αν σκάσουν οι κύριοι με τα μπλε.
2)Φροντίζουμε η καβάτζα μας να έχει αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα που όλοι φανταζόμαστε κι όχι αυτήν της χωματερής. Απλά μαζεύουμε. (Μυστικό: Υπάρχουν και φορητά τασάκια για τα αποτσίγαρά σου.)
3)Δεν αφοδεύουμε όπου λάχει, κάποιος μπορεί να θέλει να κατασκηνώσει εκεί. Συνήθως υπάρχει κοντινό σποτ με τουαλέτα(σουβλατζίδικο, καφετέρια, ταβέρνα κλπ), αλλά κι αν δεν υπάρχει, οι κατασκηνωτές σε συνεννόηση μπορούν να καθορίσουν ένα μέρος παραπέρα όπου θα σκάβουν το λάκκο τους, θα κάνουν τη δουλειά τους και θα το σκεπάζουν καρφώνοντας το κλαδάκι -σήμα κατατεθέν για το τι συνέβη στο σημείο.
4)Οι σκιές είναι μεγάλο ζητούμενο για το κάθε καμπινγκ-ίστα. Δεν μπορείς ρε φιλαράκι να πιάνεις μόνος σου χώρο για τέσσερις κι όποιον πάει να στήσει να τον διώχνεις. Δε σου ανήκει… σε φιλοξενεί.
5)Φροντίζουμε τα γκαζάκια μας να είναι σε σκιερό σημείο για ευνόητους λόγους. Τα πιρούνια και τα μαχαίρια μας μαζεμένα σε κάποια θήκη… δεν είναι ότι καλύτερο να τα πατάς ξυπόλητος στην παραλία.
6)Αν θες να σε σεβαστούν οι ντόπιοι και να μη σου στείλουν τους μπάτσους, πρέπει κι εσύ να σεβαστείς 5-6 συνήθειες δικές τους, που μπορεί να χαλάνε την επαναστατική σου φύση, αλλά και γι’ αυτούς 5-6 δικές σου συνήθειες, μπορεί να τους χαλάνε την αισθητική τους ή την ηρεμία τους. Άσε την πόλη πίσω… επικοινώνησε.
7)Όταν με το καλό έρθει η ώρα της αποχώρησης, ο χώρος που σε φιλοξένησε, πρέπει να επανέλθει στην αρχική μορφή που τον βρήκες. Μην παρατάς κάθε τι που δε σου χρειάζεται. Δεν έχει ρουμ σέρβις η φάση. Είναι τόσο απλό να τα μαζέψεις και να τα πετάξεις.
Αυτά τα απλά πραγματάκια αν προσέξει ο καθένας, θα συνεχίσει το ελεύθερο να είναι μαγικός τρόπος απόδρασης. Ένας, πραγματικά, εναλλακτικός τρόπος για να περάσεις τις διακοπές σου. Καλό φθινόπωρο… καλές αποδράσεις.
G. Samsa
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.