Μέχρι να μπει το 2013 δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς. Πριν από 20 μέρες άρχισε να ακούγεται το όνομά του στην ποδοσφαιρική πιάτσα και από την Κυριακή (27/01), παραμιλάει όλη η Ευρώπη για τα κατορθώματά του. Ποιός είναι όμως ο Μάουρο Ικάρντι της Σαμπντόρια και ποιά είναι η ιστορία του;
Αρπάζοντας την ευκαιρία από τα… μαλλιά
Κάποια στιγμή στη ζωή μας, μας παρουσιάζονται ευκαιρίες που μπορεί να κρίνουν ακόμα και ολόκληρο το μέλλον μας. Άλλοι τις αφήνουν να περάσουν… χαιρετώντας τις και χαμογελώντας, και άλλοι τις εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αρπάζοντας τις από τα μαλλιά.
Ο Μάουρο Ικάρντι φαίνεται ότι ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Στις 06/01/13, η Σαμπντόρια δοκιμαζόταν στην έδρα της πρωταθλήτριας Γιουβέντους. Οι Μάξι Λόπεζ και Νίκολα Πότσι ήταν τραυματίες. Ο μοναδικός «καθαρόαιμος» επιθετικός που υπήρχε στο ρόστερ ήταν ο 19άχρονος Ικάρντι και αυτό γιατί τελευταία στιγμή δεν έφυγε για να αγωνιστεί με τους νέους της εθνικής Αργεντινής.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την ομάδα της Λομβαρδίας, όταν στο 24ο λεπτό της αναμέτρησης η Σαμπντόρια έμεινε πίσω στο σκορ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, οι φιλοξενούμενοι έμειναν και με δέκα παίκτες.
Όλοι νόμιζαν πως το παιχνίδι είχε τελειώσει. Όχι όμως και ο Ικάρντι. Με δυο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε την πολύτιμη νίκη στην ομάδα του με σκορ 2-1! Κάπου εκεί άρχισε να «ψιθυρίζεται» το όνομά του στην ποδοσφαιρική πιάτσα.
Συνεχίζοντας με κεκτημένη ταχύτητα
Σε πολλές ξένες αθλητικές ιστοσελίδες και σε σχεδόν όλες τις ελληνικές, διαβάσαμε ότι ο Μέσι πέτυχε 4 γκολ στην αναμέτρηση με την Οσασούνα! Ε, και; Το έχει ξανακάνει και θα το ξανακάνει. Το ότι το ίδιο πράγμα, την ίδια μέρα το κατάφερε ένας 19άχρονος με την φανέλα της Σαμπντόρια (!) απέναντι στην Πεσκάρα πέρασε στα… ψιλά γράμματα.
Ο Αργεντινός πέτυχε 4 τέρματα στη νίκη της Σαμπντόρια (6-0 την Πεσκάρα), αλλά αποτέλεσε μια απλή αναφορά στα ΜΜΕ. Άντε και ένα στατιστικό στοιχείο για το ποιος ήταν ο τελευταίος που είχε κάνει κάτι παρόμοιο (Ντιέγκο Μιλίτο – Ίντερ – Παλέρμο 4-4 – 01/02/2012) και καληνύχτα.
Ποιές είναι όμως οι ομοιότητες του με τον Λιονέλ Μέσι;
Το όνομα του ξεγελάει πολλούς και πιστεύουν ότι είναι Ιταλός. Κι όμως, είναι Αργεντινός, γεννημένος στο Ροζάριο. Εκεί δηλαδή που έχει γεννηθεί και ο Λιονέλ Μέσι. Οι ομοιότητες τους όμως, δεν σταματούν εδώ.
Σε ηλικία μόλις 6 ετών μετακομίζει στην Ισπανία και γράφεται στις ακαδημίες της Vercidario η οποία σήμερα αγωνίζεται στο αντίστοιχο Περιφερειακό πρωτάθλημα της Ισπανίας. Εκεί, το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί, καθώς μέχρι το 2008 πρόλαβε να πετύχει περισσότερα από 500 γκολ στα τμήματα υποδομής της ομάδας.
Τότε, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης πάλεψαν μεταξύ άλλων, για να τον αποκτήσουν. Ο μικρός επέλεξε την Μπαρτσελόνα. Ακόμα ένα κοινό με τον Λιονέλ Μέσι.
Μέχρι τον Γενάρη του 2011, ο Ικάρντι τα πήγαινε πολύ καλά από άποψη παραγωγικότητας γκολ στην δεύτερη ομάδα, αλλά δεν ταίριαζε στην φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα. Ήταν ένας καθαρόαιμος επιθετικός που τον ένοιαζε πρώτα απ’ όλα να σκοράρει και όχι να δημιουργεί. Ακόμα και ο μεγάλος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν άντεξε πολύ στην Βαρκελώνη για τον ίδιο λόγο…
Η νέα περιπέτεια στον ιταλικό Βορρά
Το 2011, η Σαμπντόρια τον απέκτησε ως δανεικό για έξι μήνες. Επειδή ήταν, μόλις 17 ετών, οι άνθρωποι της «Ντόρια» δεν ήθελαν να τον κάψουν και για αυτό τον λόγο, τους πρώτους έξι μήνες, τον δοκίμασαν στην δεύτερη ομάδα τους.
Ο πιτσιρικάς πέρασε με απόλυτη επιτυχία το τεστ, σκοράροντας ακατάπαυστα (13 γκολ σε 18 συμμετοχές) και έτσι η ομάδα της Λομβαρδίας δεν σκέφτηκε λεπτό να καταβάλει 400.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για να τον κάνει δικό της για τρία χρόνια.
Πέρυσι είχε μόλις 2 συμμετοχές στην Serie B (Β’ Εθνική Ιταλίας) και δεν μπορεί να πει κανείς ότι βοήθησε ιδιαίτερα στην άνοδό της στην πρώτη κατηγορία, αλλά φαίνεται ότι φέτος είναι η χρονιά του.
Αργεντινή ή Ιταλία;
Το γεγονός ότι ο Ικάρντι δεν έχει χριστεί διεθνής με κάποια αντρική εθνική ομάδα, του δίνει το δικαίωμα να επιλέξει, το ποια χώρα θα αντιπροσωπεύει στο άμεσο μέλλον.
Έχοντας γεννηθεί στην Αργεντινή, είναι λογικό να είναι η πρώτη του επιλογή. Από τη στιγμή μάλιστα, που έχει φορέσει τη φανέλα της σε επίπεδο ελπίδων, μοιάζει ως το πρώτο φαβορί όταν θα κληθεί να επιλέξει.
Ο μικρός όμως, έχει ιταλικό διαβατήριο και ο ομοσπονδιακός προπονητής της «Σκουάντρα Ατζούρα», Τσέζαρε Πραντέλι, παρακολουθεί στενά την περίπτωση του. Συγκεκριμένα, μετά τα τελευταία «κατορθώματα» του ταλαντούχου επιθετικού, ο Πραντέλι έχει πει δημόσια, ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να τον καλέσει στην εθνική ομάδα της Ιταλίας.
«Η εθνική Ιταλίας είναι μία από τις επιλογές του Μάουρο, αλλά δεν πρόκειται να απαντήσουμε κάτι, αν δεν υπάρξει επίσημη πρόσκληση», τόνισε ο μάνατζερ του παίκτη, Αμπιάν Μοράνο.
Όσο για τον ίδιο, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, είπε: «Είμαι Αργεντινός, αλλά ευχαριστώ πολύ τον κύριο Πραντέλι για τα καλά του λόγια. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον».
Θα γίνει ο Μάουρο Ικάρντι το αστέρι που όλοι περιμένουν σήμερα από αυτόν να γίνει ή θα είναι ακόμα ένας παίκτης «φωτοβολίδα» του οποίου το άστρο θα σβήσει στο κοντινό μέλλον; Θα διαλέξει την Αργεντινή ή την Ιταλία; Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποδοσφαιριστές δεν είναι μόνο ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ότι όταν παιδιά 19 χρονών καταφέρνουν τέτοια πράγματα, πρέπει να έχουν την προβολή που τους αξίζει. Ακόμα και αν είναι για λίγο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.