«Γράφοντας»
Συζητήσεις με συγγραφείς
Πέρυσι ξεκινήσαμε μια ακόμη δραστηριότητα στο Αλληλέγγυο Σχολείο μας, τα μηνιαία επιμορφωτικά σεμινάρια για τους ενήλικες φίλους και μέλη μας. Την χρονιά που πέρασε, προσπαθήσαμε να εξερευνήσουμε το θέμα «επιστήμη» με προσκεκλημένους σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους (Κ. Γαβρόγλου, Γ. Χριστιανίδης, Στ. Δημητρίου, Χ. Αθανασιάδης).
Φέτος, θα επικεντρώσουμε στη λογοτεχνική γραφή. Θα προσπαθήσουμε να «τρυπώσουμε» στην «κουζίνα του συγγραφέα», να γνωρίσουμε συγγραφείς, να μάθουμε τον τρόπο που δουλεύουν. Επιλέξαμε πεζογράφους που στο έργο τους συναντάται η τέχνη με τον κοινωνικό και τον ιστορικό προβληματισμό. Πώς επιλέγουν τα θέματά τους; Ποια είναι η διαδικασία μέχρι η πρώτη έμπνευση να αρχίσει να παίρνει μορφή; Πώς αποφασίζουν την ιστορική περίοδο, το κοινωνικό πλαίσιο, τον κεντρικό ήρωα, τον αφηγητή τους; Και δεκάδες άλλα ερωτήματα που γεννιούνται στους αναγνώστες και θα ήθελαν να τα υποβάλουν και να τα συζητήσουν με τους συγγραφείς βιβλίων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας και έγιναν αγαπημένα αναγνώσματα και αναφορές μας.
Θα γίνουν τέσσερις συναντήσεις (Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016 και Φεβρουάριο και Μάρτιο 2017) ενώ θα πλαισιώσουμε τα σεμινάρια με μερικές εκδηλώσεις-εκπλήξεις τους μήνες που δεν έχουμε καλεσμένο κυρίως.
Στο πρώτο μας σεμινάριο, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, συνομιλούμε με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα, στις 7.30 μ.μ., στο Σπίτι της “Μεσοποταμίας”, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.
Λίγα Λόγια για τη Μάρω Δούκα
από το Biblionet.gr
Η Μάρω Δούκα, από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έκτοτε ζει. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες “Η πηγάδα”, “Κάτι άνθρωποι”, και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μία ακόμη νουβέλα, μία συλλογή διηγημάτων, οκτώ μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο, “Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ”, 2010) και τη συλλογή κειμένων “Ο πεζογράφος και το πιθάρι του” (1992), ενώ το 2005 εξέδωσε “Τα μαύρα λουστρίνια” στο πλαίσιο της σειράς “Η κουζίνα του συγγραφέα” των εκδόσεων “Πατάκη”. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα “Αρχαία σκουριά” με το Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα “Πλωτή πόλη” και με το Βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Αθώοι και φταίχτες”, για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο “Καβάφη”. Διηγήματα και μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.