Η τραγωδία και το δράμα συνήθως κυριαρχούν σε όσες φωτογραφίες βλέπουμε από την προσφυγική κρίση. Ο Frédéric Séguin απαθανατίζει τις ιστορίες των προσφύγων όλο αυτό το διάστημα. Όπως αναφέρει, τα χαμόγελα τον συγκίνησαν πολύ περισσότερο από τα δάκρυα. Η χαρά για τα απλά πράγματα, όπως η στέγη, το φαγητό, η οικογένεια και η ασφάλεια, φαίνεται στα χαμόγελα των ανθρώπων που προσπαθούν να φτιάξουν τη νέα τους ζωή. Και αυτά τα απλά πράγματα είναι αυτά που έχουμε όλοι ως δεδομένο.
Βλέπωντας αυτό το αγόρι, απλά ξέρουμε πως ό,τι και αν συμβεί στη ζωή μας, θα μπορούμε πάντα να χαμογελάμε. Beeka Valley, Λίβανος.
Ένα παιδί που παίζει και χαμογελάει. Κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς, δε έπρεπε να είναι και για αυτά τα παιδιά. Μακεδονία.
Αυτά που του απέμειναν ήταν αυτό το μπισκότο και αυτό το χαμόγελο. Προσπαθώντας να προστατευτεί από τη βροχή στη Λέσβο.
Η Palia διασκεδάζει και χαμογελάει με την καρδιά της κάνοντας φούσκες στην Λέσβο.
Ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά, μπορούμε να φανταστούμε το πως είναι να βάζεις αυτόν που αγαπάς πάνω απ’ όλα να περνάει ένα τέτοιο ταξίδι. Και τι ανακούφιση μπορείς να νιώσεις, κοιτώντας ένα ηλιοβασίλεμα μαζί του. Λέσβος.
Όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στην Λέσβο, τα ρούχα τους ήταν όλα βρεγμένα και δεν είχαν τίποτα να φορέσουν. Οι θερμαινόμενες κουβέρτες που τους πρόσφεραν οι εθελοντές τους έσωσαν τις ζωές τους.
“Sawarini, sawarini, sawarini” σημαίνει “Βγάλε με μια φωτογραφία” στα αραβικά και ακούγεται από τις παιδικές φωνούλες. Bekaa Valley, Λίβανος.
Ένα τέτοιο χαμόγελο δείχνει πόσο σημαντικό είναι ένα μολύβι για ένα παιδί. Μακεδονία.
Ο θαραλλέος αυτός μικρός άνθρωπος περπατούσε, περνώντας τα σύνορα από την Ειδωμένη στη Μακεδονία. Από όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, τα σύνορα της Μακεδονίας έχουν κλείσει για όλους τους πρόσφυγες, εκτός από τους Σύριους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς.
Νομίζουμε πως αυτοί οι άνθρωποι δε θα μπορέσουν να ξαναμογελάσουν. Αυτό το αγόρι όμως χαμογελά με την ελπίδα ζωγραφισμένη στο βλέμμα του. Όσα και αν πέρασε. Μοριάς, Μυτιλήνη.
Όλο το υλικό από τη δουλειά του φωτορεπόρτερ Frédéric Séguin μπορεί να βρεθεί εδώ.
[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.