Παντού, σε ξένα και ελληνικά Μ.Μ.Ε. διαβάζουμε αυτές τις μέρες για την καλύτερη 11άδα του 2013. Το 3pointmagazine.gr σας παρουσιάζει τις 10 πιο αποτυχημένες επιλογές ομάδων, αναλογικά με το ποσό που ξόδεψαν για να αποκτήσουν έναν παίκτη και την προσφορά του μέσα στο γήπεδο.
Μία μεταγραφή μπορεί να αποδειχθεί αποτυχημένη για διάφορους λόγους. Μπορεί ο παίκτης να παίζει σε όλα τα ματς, αλλά να μην αποδίδει τα αναμενόμενα. Μπορεί να έχει έναν σοβαρό τραυματισμό που του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί απλά να μην άρπαξε τις ευκαιρίες που είχε και από βασικός που προοριζόταν όταν αποκτήθηκε να είναι η τελευταία λύση. Πολλά μπορεί. Εμείς δεν εξετάζουμε τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Απλά την παρουσιάζουμε.
1. Radamel Falcao (60.000.000e)
Σίγουρα σε μερικούς θα φανεί άδικη η επιλογή του πρώην επιθετικού της Ατλέτικο Μαδρίτης καθώς ο Φαλκάο έχει 9 τέρματα σε 15 συμμετοχές στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακή επίδοση, αλλά κάποια από αυτά είναι με πέναλτι. Πέρα από αυτό, η γενικότερη εικόνα που βγάζει στο γήπεδο, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, δείχνει ότι είναι μάλλον μετανιωμένος για την επιλογή του.
2. Willian (35.000.000e)
Ο Ζοζέ Μουρίνιο, εκμεταλλευόμενος τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ανζί, κινήθηκε γρηγορότερα από όλους και έκλεισε τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, αν και για να το εξασφαλίσει αναγκάστηκε να δώσει κάτι παραπάνω. Όντας θαυμαστής του, πίστευα ότι ήταν μία από τις καλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού, αλλά μόνο έτσι δεν εξελίσσονται μέχρι σήμερα τα πράγματα.14 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Champions League μαζί, με μόλις ένα γκολ και τρεις ασίστ σε 9 συμμετοχές ως βασικός. Τουλάχιστον απογοητευτικός ο απολογισμός του μέχρι στιγμής.
3. Marouane Fellaini (32.000.000e)
Αν και άργησε, ο Ντέβιντ Μόγιες έκανε δικό του τον πρώην παίκτη του στην Έβερτον, αλλά ο Βέλγος κάθε άλλο παρά τον δικαίωσε. Σε 14 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Champions League εκ των οποίων οι 10 βασικός, σε καμία δεν έκανε τη διαφορά που όλοι περίμεναν από αυτόν στο κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση στον καρπό, η οποία θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου έξι εβδομάδες!
4. Marquinhos (30.000.000e)
Ο νεαρός αμυντικός μπορεί να έχει όλο το μέλλον μπροστά του (19 ετών) αλλά προς το παρόν δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση το ποσό που ξοδεύτηκε για την απόκτησή του από τη Ρόμα. Ακόμα και μετά την αποχώρηση του Μαμαντού Σακό για την Λίβερπουλ, ο Μαρκίνιος δεν έχει καταφέρει να πάρει θέση βασικού, καθώς ο έμπειρος συμπατριώτης του, Άλεξ, αποτελεί την πρώτη επιλογή του Λοράν Μπλαν για παρτενέρ του Τιάγκο Σίλβα.
5. Roberto Soldado (30.000.000e)
Αν δεν είναι λάθος επιλογή μία “επένδυση” 30 εκατομμυρίων ευρώ που σου “επιστρέφει” μέσα στο γήπεδο ένα γκολ σε κανονική ροή αγώνα (όχι με πέναλτι δηλαδή) σε 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (οι 15 ως βασικός) τότε ποια είναι;
6. Erik Lamela (30.000.000e)
Σαν να μην της έφτανε ο Σολδάδο, έχει και τον Ερικ Λαμέλα της Ρόμα που τον πλήρωσε “χρυσό” και τελικά αποδείχθηκε.. άνθρακας. Μόλις 8 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με μόνο τις 3 από αυτές να είναι στο βασικό σχήμα. Όσο για γκολ, ούτε λόγος. Προφανώς και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στα 21 σου και στην πρώτη σου χρονιά στην Αγγλία να κάνεις “παπάδες” αλλά αυτό είναι το άλλο άκρο. 10.000.000e ανά συμμετοχή ως βασικός.
7. Stevan Jovetic (26.000.000e)
Παρά το νεαρό της ηλικίας του (24 ετών) στην Φιορεντίνα ήταν ο απόλυτος σταρ και έχει φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αυτό έκανε τους “citizens” να δώσουν 26 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν και αυτός να του “ανταμείψει” με 3 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, οι δύο ως αλλαγή! Έπαιξαν ρόλο και οι τραυματισμοί αλλά και η αγωνιστική εικόνα του όταν του δόθηκε η ευκαιρία.
8. Andy Carroll (17.000.000e)
Αν ένα παιδάκι μάθει ότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για δύο μεταγραφές του Άγγλου πρώην επιθετικού της Λίβερπουλ, μόλις στα 24 του χρόνια, δεν μπορείς να το κατηγορήσεις αν σου πει ότι ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής, ακόμα κι αν δεν μπορεί να κοντρολάρει μπάλα Yoga-Pilates. Ξεχάστηκα. Απολογισμός: 0 συμμετοχές λόγω τραυματισμού. Λεπτομέρειες.
9. Mario Gomez (15.000.000e)
Με την πώληση του Jovetic οι οπαδοί της Φιορεντίνα τα έβαψαν μαύρα, μέχρι την ανακοίνωση της απόκτησης του Γερμανού ως αντικαταστάτη του. Ο μεγαλόσωμος φορ ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν δίπλα στον Giuseppe Rossi με 2 γκολ σε 3 συμμετοχές, αλλά από τότε υπέστη σοβαρό τραυματισμό και δεν έχει ξαναπατήσει χορτάρι, με την επιστροφή του να τοποθετείται στα μέσα Γενάρη.
10. Alessandro Matri (11.000.000e)
Τελευταίος και χειρότερος με διαφορά ετών φωτός από τον δεύτερο, η αδυναμία μου, ο Αλεσάντρο Μάτρι. Μπορεί η μεγαλύτερη “έμπνευση” του Αντριάνο Γκαλιάνι όσα χρόνια βρίσκεται στην Μίλαν. Έδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ για τον Μάτρι (παίκτη που προέρχεται από τις ακαδημίες της Μίλαν) την ώρα που η Γιουβέντους πήρε με 9 τον Κάρλος Τέβες. Καλοχώνευτο το 1 γκολ σε 17 συμμετοχές. Σαν να μην έφτανε αυτό, “μαγαρίζει” και την ιερή φανέλα με το νούμερο 9.
Κώστας Χατσιανίδης
ΥΓ. Δεν πιστεύω να διακρίνατε κάποια προκατάληψη απέναντι στον Matri…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.