Τα ποδοσφαιρικά τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο την απουσία οργάνωσης και πλάνου στις Αφρικανικές Ομάδες. Οι επιτυχίες των προηγούμενων διοργανώσεων δεν ήρθαν ποτέ, δείχνοντας στους αρμόδιους ότι το ταλέντο δεν αρκεί για τη σωστή λειτουργία μιας ομάδας.
«Το αφρικανικό ποδόσφαιρο με βεβαιότητα δεν υπολείπεται σε ταλέντο, αλλά οι αρμόδιοί του πρέπει να μάθουν να σχεδιάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, όταν ρωτήθηκε από το BBC για τις ομάδες από την Αφρική. «Σε άλλες χώρες και Ηπείρους υπάρχει χρόνος για το σχεδιασμό και τη στρατηγική που απαιτείται για την επιτυχία. Το αφρικανικό ποδόσφαιρο πρέπει να κάνει το ίδιο».
Το ταλέντο ποτέ δεν έλειψε στις συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες στο παρελθόν έχουν χαρίσει στους μεγάλους συλλόγους πολύ χρήσιμους ποδοσφαιριστές και επιτυχίες στις Εθνικές ομάδες των χωρών τους. Χάλκινο μετάλλιο η Γκάνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, χρυσό η Νιγηρία το 1996 στην Ατλάντα, χρυσό το Καμερούν το 2000 στο Σίδνεϊ και αργυρό η Νιγηρία το 2008 στο Πεκίνο. Οι Αγώνες του Λονδίνου φέτος, ήταν κάτι το διαφορετικό. Καμία ομάδα δεν έφτασε την τετράδα ούτε στους άνδρες, ούτςε στις γυναίκες.
Από τα έξι συγκροτήματα που εκπροσώπησαν την Ήπειρο στο ανδρικό και στο γυναικείο ποδοσφαιρικό τουρνουά, μόνο η Σενεγάλη, που κέρδισε την Ουρουγουάη 2-0 και η Αίγυπτος, που έκαμψε την αντίσταση της Λευκορωσίας με 3-1 κατάφεραν να πάρουν νικηφόρα αποτελέσματα. Η Γκαμπόν και το Μαρόκο αποκλείστηκαν από τους ομίλους στους Άνδρες, όπως και το Καμερούν και η Νότιος Αφρική στις γυναίκες. Ειδικότερα για τις δύο τελευταίες τα αποτελέσματα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Τρεις ήττες και γκολ 1-11 για τα «Λιοντάρια» και δύο ήττες με γκολ 1-7 για τα κορίτσια των «Μπαφάνα-Μπαφάνα». Αποτελέσματα που δείχνουν την τεράστια διαφορά που πρέπει να καλύψει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αφρική.
«Τα συνολικά αποτέλεσματα στο τουρνουά δείχνουν ότι το αφρικανικό ποδόσφαιρο έχει ακόμα πολύ δουλειά να κάνει», τόνισε ο Αλιού Σισέ, πρώην παίκτης και νυν βοηθός προπονητή στην Ολυμπιακή ομάδα της Σενεγάλης. «Αν θέλουμε επιτυχίες πρέπει να τις σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε πολύ σκληρά για αυτές. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά. Δεν υπάρχουν παρακάμψεις». Ο Σισέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, αλλά φυσικά για υπάρξει σωστή προετοιμασία και οργανωμένη δουλειά, χρειάζεται προγραμματισμός από τους πιο πάνω. Κάτι που ανέδειξε ο τεχνικός της Γκαμπόν, Κλοντ Μπουρουνό.
«Από το αφρικανικό ποδόσφαιρο λείπει η οργάνωση και η δομή. Πρέπει να οργανωθούμε. Εμείς οι υπεύθυνοι για το προπονητικό κομμάτι των ομάδων, συχνά είμαστε ενοχλημένοι από τους ανθρώπους και τα όργανα που δεν κατανοούν τις διοικητικές και της τεχνικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά. Κι αν αυτά τα ζητήματα υπάρχουν σε επίπεδο ανδρών, στις γυναίκες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Καμία από τις δύο χώρες που εκπροσώπησε την Ήπειρο στους Αγώνες, δεν έχει επίσημο εσωτερικό πρωτάθλημα!
«Στην Αφρική υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που αναρωτιούνται αν υπάρχει λογική στο να υποστηρίζουν το γυνακείο ποδόσφαιρο», τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Μπουρουντί, Λίντια Νσεκέρα, η πρώτη γυναίκα που παίρνει ποτέ μέρος στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. «Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς πρωτάθλημα για τις γυναίκες στην Ήπειρο, οι Εθνικές ομάδες δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε τουρνουά όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες», προσθέτει.
Έπειτα λοιπόν από την αποτυχία της αφρικανικής Ηπείρου στο Μουντιάλ του 2010, όπου μόνο η Γκάνα κατάφερε να περάσει την πρώτη φάση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν ως ακόμα ένα καμπανάκι προς τους αρμόδιους. Χωρίς συγκεκριμένο οργανωτικό πλάνο και δουλειά, τα ποδοσφαιρικά «διαμάντια» τους θα μένουν ακατέργαστα, τουλάχιστον μέχρι να πάρουν μεταγραφή σε κάποιον ευρωπαικό σύλλογο. Και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις ομάδες τους, οι οποίες στο παρελθόν έχουν προσφέρει πολλά χαμόγελα στον ταλαιπωρημένο λαό τους.
Από το Othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.