Μια ελληνική ανθρωπιστική αποστολή κατάφερε να «σπάσει» τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταφέροντας 11 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Γάζα, η αποστολή του 105, 5 Στο Κόκκινο, της Fair Planet, της Αλληλεγγύης για Όλους, του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων κατάφερε να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας στον Παλαιστινιακό λαό.

Για 51 ημέρες ήμασταν θεατές των αμείλικτων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, στην Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και μάζεψαν σχεδόν 11 τόνους φαρμάκων για να σταλούν στον παλαιστινιακό λαό που μετρά πληγές και θρηνεί χιλιάδες νεκρούς. Η αποστολή των φαρμάκων επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η οκταμελής ανθρωπιστική αποστολή κατάφερε να πατήσει σε παλαιστινιακό έδαφος και να παραδώσει με ασφάλεια τα φάρμακα που τόσο πολύ χρειάζονται οι αποκλεισμένοι κάτοικοι της Γάζας και περνάνε με το σταγονόμετρο από τα κλειστά σύνορα της περιοχής.

gaza1

Με τη χαρά και την ανακούφιση για την φαρμακευτική βοήθεια που κατάφεραν να δώσουν στους Παλαιστίνιους από τη μία, αλλά και με την θλίψη για όσα αντίκρισαν στην ρημαγμένη Γάζα από τη άλλη, φανερή στα πρόσωπά τους, επέστρεψαν τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής του 105, 5 Στο Κόκκινο, της Fair Planet, της Αλληλεγγύης για Όλους, του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων και μας μετέφεραν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, μετά το τέλος του τελευταίου πολέμου.

Μόλις τέσσερις μέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, με μια συνέντευξη τύπου,  τα μέλη της αποστολής θέλησαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, προσπαθώντας να μεταφέρουν μια ζωντανή εικόνα όσων έζησαν στην πολύπαθη αυτή περιοχή και να κρατήσουν το μήνυμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό ζωντανό.

Ο Γιώργος Καλλιαμπέτσος από τη Fair Planet ήταν αυτός που ανέλαβε να παρουσιάσει τη διαδρομή που πραγματοποίησε η αποστολή για να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πηγαίνοντας οδικώς από την Αίγυπτο. Έπρεπε να μεταφέρουν τα φάρμακα, προσπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά κολλήματα για τον εκτελωνισμό τους και να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη διαδικασία να περάσουν και οι ίδιοι τα κλειστά σύνορα της Ράφα, για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από την επίτευξη του στόχου της αποστολής, επετεύχθη και ο συμβολισμός αυτού του εγχειρήματος που είχε στόχο «να σπάσουμε την πολιορκία, να αναδείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ανοίξουμε δρόμο για την ειρήνη και την ελεύθερη Παλαιστίνη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιαμπέτσος.

gaza2

Ολόκληρες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, ενώ άνθρωποι μένουν σε χαλάσματα χωρίς νερό και ρεύμα. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στη Γάζα και μας μετέφερε η Έλενα Χατζημιχάλη, μέλος της Αλληλεγγύης για Όλους. «Το δύσκολο δεν είναι να αντικρίζεις αυτά τα χαλάσματα, αλλά να συνειδητοποιείς ότι κάτω από αυτά βρέθηκαν άνθρωποι, ολόκληρες οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την καταστροφή που αντίκρισαν σε περιοχές κυρίως της ανατολικής Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Το Ισραήλ δεν είχε συγκεκριμένους στόχους, όπως υποστήριζε, καθώς «άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που έτρωγαν ή έπιναν το τσάι τους στην αυλή του σπιτιού τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χατζημιχάλη. Σχολεία και νοσοκομεία υπήρξαν στόχοι του ισραηλινού στρατού, ενώ και σπίτια αμάχων έγιναν συντρίμμια με πρόφαση την καταστροφή στρατηγικών θέσεων της Χαμάς.

«Η Γάζα είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της γης», αυτά ήταν τα λόγια της Κατερίνας Παπαγκίκα, ιατρού του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, για να μας δώσει να καταλάβουμε την αίσθηση που έχουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εκτός από τους πολέμους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αποκλεισμό. Ολόκληρες οικογένειες ζουν, πεθαίνουν και τα μέλη τους ίσως να μην μπορέσουν να ιδωθούν ξανά, καθώς λόγω του αποκλεισμού, οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν μπορούν εύκολα να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη Γάζα.

gaza3

Ο Εσσάμ Αλαντάσι, ο Παλαιστίνιος της αποστολής που μένει χρόνια στην Ελλάδα και διετέλεσε χρέη διερμηνέα αλλά και οδηγού, κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να πάει πίσω στην πατρίδα του, την Παλαιστίνη, ως μέλος μιας ανθρωπιστικής αποστολής που τόσο χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τα φάρμακα που μαζέψανε από το υστέρημά τους.

«Για τους Παλαιστίνιους το μεγαλύτερο μαρτύριο είναι τα σύνορα» μας λέει, υπενθυμίζοντάς μας τον αποκλεισμό τον οποίο βιώνει ο παλαιστινιακός λαός χωρίς καμία έξοδο διαφυγής με τις βόμβες να πέφτουν πάνω από τα κεφάλια τους. «Η Γάζα είναι η μοναδική πόλη στην οποία δεν βλέπεις να πετάνε πουλιά στον ουρανό» παρατηρεί ο Εσσάμ, καθώς ο πόλεμος δεν σταματά και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια τεράστια φυλακή μεγαλώνει, όσο περνά ο καιρός.

Τέλος, ο δημοσιογράφος του Κόκκινου, Χρυσόστομος Λουκάς, βάζοντας το δημοσιογραφικό του στίγμα, παραδέχτηκε ότι η επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας ξεδιάλυνε αρκετά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τις προθέσεις του Ισραήλ. Ο ίδιος διέκρινε την πολιτική ένταση που υπάρχει στην περιοχή κάτω από την φαινομενική αυτή ηρεμία λόγω της εκεχειρίας, ενώ το θέμα της ανοικοδόμησης της Γάζας βρίσκεται τώρα προ των πυλών. «Δεν υπάρχει ούτε ένας τοίχος που δεν είναι γαζωμένος» μας λέει, θέλοντας να καταδείξει την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ, χτυπώντας σπίτια αμάχων και όχι θέσεις της Χαμάς. Μίλησε επίσης για τους ανθρώπους που συνάντησε εκεί, παιδιά που κάνουν breakdance και parcour και «δείχνουν το άλλο πρόσωπο της Γάζας, αυτό που θέλει να αναπτυχθεί, αλλά οι πόλεμοι και ο αποκλεισμός δεν το αφήνουν».

gaza4

Σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής, η χαλάρωση του αποκλεισμού στα σύνορα της Γάζας δεν ισχύει, καθώς οι ίδιοι βιώσανε τον αποκλεισμό που νιώθουν κάθε μέρα οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, με τα σύνορα της Ράφα να ανοίγουν για τέσσερις μόνο ώρες την ημέρα.

Η αποστολή αυτή μπορεί να κατάφερε να εισέλθει για να παραδώσει τη φαρμακευτική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και να φύγει. Κάποιοι, όμως, δεν θα μπορέσουν να φύγουν ποτέ από την «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου». Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να μένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα, χωρίς πατρίδα, χωρίς ελευθερία.

ayti-i-gaza-then-krataei-allo-aima

Το συμβολικό «σπάσιμο» του αποκλεισμού από την ανθρωπιστική αυτή αποστολή μπορεί να μην έδωσε τη λύση, αλλά έδωσε σίγουρα ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που τόσο το χρειάζεται.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts

//