Της Χριστίνας Πάντζου
«Η Μέρι Ολοϊπαρούνι ήταν 13 ετών όταν ακρωτηρίασαν τα γεννητικά της όργανα. Την έδεσαν σε μια πόρτα για να την ακινητοποιήσουν, την έκοψαν κι άρχισε να αιμορραγεί σφαδάζοντας από τον πόνο.
»Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, οι ουλές εξακολουθούν να την πονούν. Κι έχουν κάνει τη γέννα καθενός από τα πέντε παιδιά της μια οδυνηρή και βασανιστική εμπειρία».
Η ιστορία της Μέρι, με την οποία ξεκινά η ανακοίνωση της UNICEF με αφορμή την 6η Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), δεν είναι μοναδική ούτε σπάνια.
Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί ΑΓΓΟ, μία από τις πιο βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις έμφυλης βίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Και παρότι τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, πολλά απαντώνται και σε κράτη που φιλοξενούν μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 500.000 γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ΑΓΓΟ ζουν στην Ευρώπη και, παρότι θεωρείται έγκλημα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης, συνεχίζει να γίνεται παράνομα και κεκλεισμένων των θυρών είτε σε ευρωπαϊκό έδαφος είτε με επισκέψεις στις χώρες καταγωγής τους.
Μόνο στην Αγγλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το 2016 καταγράφηκαν 5.391 νέα κρούσματα ΑΓΓΟ.
Πρόσφατη έρευνα1 του EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων), που διενεργήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, έδειξε πως ο κίνδυνος να υποστούν ΑΓΓΟ κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη και κατάγονται από χώρες όπου αυτή η πρακτική είναι συνήθης είναι εξαιρετικά μεγάλος: εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει στο 39%-57% στη Μάλτα, στο 25%-42% στην Ελλάδα, στο 16%-27% στο Βέλγιο, στο 15%-24% στην Ιταλία, στο 12%-21% στη Γαλλία και στο 12%-17% στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα, που έρχεται δεύτερη σε κίνδυνο ανάμεσα σε αυτές τις έξι χώρες, επιπλέον το 5% των αιτούντων άσυλο κοριτσιών απειλείται με ΑΓΓΟ.
Άσυλο και προστασία
Ανάμεσα στις άλλες συστάσεις είναι να εφαρμόζονται διαδικασίες ασύλου που να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση και οπτική φύλου, ακόμη και στο πλαίσιο της θέσπισης επισπευσμένων διαδικασιών για τις αφίξεις.
Επίσης να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των θυμάτων στα σημεία εισόδου και στα κέντρα υποδοχής, διασφάλιση ευαίσθητης σε θέματα φύλου εκτίμησης κινδύνου κατά την άφιξη και στη συνέχεια εξειδικευμένη παραπομπή και φροντίδα.
Ενώ, όπως τονίζει η διευθύντρια του EIGE Βιργκίνια Λάνγκμπακ, «Η αυστηρή νομοθεσία, σε συνδυασμό με μία αυστηρή διαδικασία δίωξης, ακόμη και όταν το έγκλημα τελείται στο εξωτερικό, αποτελούν ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες».
«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών.
»Πρόκειται για πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση κανένα έθιμο, παράδοση, πολιτισμό ή θρησκεία», επαναλαμβάνει η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνοντας συγχρόνως πως η πρώτη καταδίκη υπεύθυνων για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.
(1) Η έκθεση της EIGE στο: https://eige.europa.eu/gender-based-violence/eiges-studies-gender-based-violence/female-genital-mutilation#2017
Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.