Τους τελευταίους μήνες, η ζωή και η καραντίνα με βρίσκουν στη Γαλλία. Καθώς επέλεξα λόγω της πανδημίας να μην έρθω στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των γιορτών, θέλησα να αντικαταστήσω τις αγκαλιές που δεν κατάφερα να δώσω σε αγαπημένα μου πρόσωπα, με βιβλία. Ξεκίνησα λοιπόν μία έρευνα για τα βιβλιοπωλεία της πόλης και ανακάλυψα πως πολλά μικρά βιβλιοπωλεία του κέντρου δέχονται διαδικτυακές παραγγελίες και αναλαμβάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον, χωρίς επιπλέον χρέωση. Κάπως έτσι, γνώρισα το Amarillo Suave και τον ιδιοκτήτη του, τον Κώστα Αργύρη, ο οποίος σε λιγότερο από μία εργάσιμη ημέρα βρήκε το βιβλίο που έψαχνα και σε λιγότερο από δύο το είχε παραδώσει στη νέα του κάτοχο.
Ο Κώστας, στο τέλος της πολύ άμεσης και άψογης επικοινωνίας μας, δέχτηκε να μιλήσει στο περιοδικό για την πορεία του βιβλιοπωλείου και τις ιστορίες της πολυπολιτισμικής, πλέον πλατείας Αμερικής, με σεβασμό στα βιβλία και αγάπη πολλή στον κόσμο που τα περιβάλλει.
Από πότε υπάρχει το βιβλιοπωλείο και ποια η ιστορία του ονόματός του;
Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1996 και ήταν από πάντα στην πλατεία Αμερικής. Το Amarillo Suave προέκυψε ως όνομα μετά από ορισμένα χρόνια ζωής στην Καταλονία αλλά και από την απαλή κίτρινη απόχρωση του χώρου στην οποία μόνος μου κατέληξα και η οποία έχει έως σήμερα παραμείνει.
Έχουν υπάρξει αυξομειώσεις στην επισκεψιμότητα του κόσμου στο βιβλιοπωλείο κατά την πάροδο των χρόνων της λειτουργίας του;
Έχουν υπάρξει διάφορες περίοδοι, οι περισσότερες δύσκολες θα έλεγα, κυρίως λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Η πρώτη ωστόσο πιο δύσκολη χρονιά ήταν το 2008, τότε που πρωτοξεκίνησε η οικονομική κρίση. Θυμάμαι τα “μαύρα” Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, όπου το βιβλιοπωλείο ήταν άδειο, παρόλο που υπήρχε σταθερή πελατεία έως τότε και άνθρωποι που ερχόντουσαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας για να βρουν εκτός από βιβλία, ορισμένα εξεζητημένα, τότε, είδη δώρων. Παράλληλα με την κρίση, υπήρξαν και αλλαγές στον πληθυσμό της γειτονιάς με μία πολύ έντονη εισροή μεταναστών και προσφύγων και την αντίστοιχη μετακίνηση πολλών σταθερών ως τότε κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια επέμεινα με πείσμα τόσο στην τοποθεσία του βιβλιοπωλείου, μιας και είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής και αγαπώ πολύ τη συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά και στην ύπαρξή του, καθώς με μεγάλη μου λύπη είδα πολλά βιβλιοπωλεία να εξαφανίζονται σταδιακά το ένα μετά το άλλο ως απόρροια της κρίσης. Ακόμη και σήμερα είναι φρικτό να βλέπει κανείς άδειους από βιβλιοπωλεία μεγάλους δρόμους της πόλης σαν την Πατησίων και τις παραλλήλους οδούς της.
Πώς είναι η σχέση σου με τους ανθρώπους της γειτονιάς;
Έχουμε εξαιρετική σχέση με όλους τους γείτονες. Παίρνω πολλή αγάπη και αναγνώριση από τους ανθρώπους και έτσι ενισχύεται το κίνητρό μου να παραμείνω και να επιμείνω σε αυτό που αγαπάω. Πολλοί έρχονται για να πουν την καλημέρα τους, ενώ έχω έντονα φιλικές σχέσεις με πολλούς μετανάστες της πλατείας Αμερικής αλλά και άλλων περιοχών, οι οποίοι έρχονται σε εμένα για να τους βοηθήσω με τη συμπλήρωση διαφόρων υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων. Οι περισσότεροι από αυτούς απορούν πως τους δίνω τη βοήθειά μου δωρεάν- ξέρεις, υπάρχει κόσμος που χρεώνει έως και 5 ευρώ για να γράψει δύο γραμμές και να εξυπηρετήσει έναν άνθρωπο. Εμένα αυτή η επαφή μου δίνει πολύ χαρά και τη γειτονιά την αγαπώ με όλα της τα πρόσωπα και τους πολιτισμούς της.
Ποιες θα έλεγες πως είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και των διαφορετικών σταδίων της καραντίνας στη δουλειά και τις πωλήσεις του βιβλιοπωλείου;
Μπορεί να φανεί παράξενο, αλλά ειδικά τους τελευταίους μήνες η δουλειά έχει αυξηθεί πολύ, γιατί βοηθάει πολύ το internet και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες. Με βοήθησαν πολύ με τη διαδικτυακή προώθηση του βιβλιοπωλείου φίλοι και πελάτες και έτσι ανέβηκε και πάλι η δουλειά και μαζί και η αισιοδοξία μου! Θέλω να πιστεύω πως ένα μεγάλο ποσοστό από τους τωρινούς πελάτες θα παραμείνει και στο μέλλον καθώς έχουν μείνει όλοι πολύ ευχαριστημένοι και από την ταχύτητα της εξυπηρέτησης αλλά και από την άμεση κατ’ οίκον παράδοση χωρίς καθυστερήσεις.
Αυτό πάλι, πως το καταφέρνεις; Σε δυσκολεύει η παράδοση στα σπίτια;
Όχι, καθόλου! Τις περισσότερες διαδρομές τις κάνω με τα πόδια και είναι παράλληλα και ιδιαίτερα ευχάριστη η επαφή με τον κόσμο. Το να τρέχεις για βιβλία είναι μία κούραση που σε χαροποιεί και σε γεμίζει.
Ποιες θεωρείς είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό βιβλιοπωλείο σήμερα;
Είναι δύσκολος πολλές φορές ο διακανονισμός με τους μεγάλους, κυρίως, εκδότες , οι οποίοι θέλουν να παρέχουν στα βιβλιοπωλεία ένα συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων και μετά να πληρωθούν βάσει του αριθμού αυτού, ανεξάρτητα από το αν τα βιβλιοπωλεία κατάφεραν να πουλήσουν όλο τον αριθμό των βιβλίων. Έτσι, τα μικρά βιβλιοπωλεία αναγκάζονται πολλές φορές να μην έχουν την ποικιλία και τις ποσότητες που θα ήθελαν, λόγω του οικονομικού κόστους. Αντίστοιχα δύσκολος έχει γίνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο κομμάτι της γραφικής ύλης, όπου το κόστος ναι μεν είναι περισσότερο υψηλό, ωστόσο και η ποιότητα είναι σαφώς ανώτερη. Λόγω αυτού, τα μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία δεν μπορούν πλέον να προμηθεύονται εύκολα γραφική ύλη και σε καμία περίπτωση τις ποσότητες που είχαν κάποτε. Φαντάσου πως απέναντι από το δικό μου βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα σχολείο και οι μαθητές δεν ήρθαν ποτέ να πάρουν ένα τετράδιο ή ένα στυλό τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τόσο εμείς, όσο και άλλα μικρά εγχειρήματα, αναγκαστήκαμε να πάρουμε την απόφαση να λειτουργούμε αμιγώς ως βιβλιοπωλείο και να δουλεύουμε πλέον αποκλειστικά με βιβλία και χωρίς τη γραφική ύλη.
Ποια θεωρείς πως είναι η μεγαλύτερη διαφορά στη γειτονιά της πλατείας Αμερικής από το 1996 έως σήμερα;
Θα έλεγα πως έχει αλλάξει πολύ ο κόσμος της περιοχής, ωστόσο ακόμη και άτομα τα οποία έφυγαν στο παρελθόν λόγω της μεταναστευτικής εισροής, όπως είπαμε και πριν, τώρα τα βλέπεις να επιστρέφουν περισσότερο συνειδητοποιημένα και με μεγάλη όρεξη να παραμείνουν, γιατί έχουμε μία γειτονιά ενωμένη , στην οποία φωνάζουμε τους πάντες με το όνομά τους, στοιχείο ιδιαίτερα πολύτιμο σε μία ευρύτερα αποξενωμένη Αθήνα.
Ο Κώστας, με αλληλεγγύη και αγάπη στα βιβλία, στα καινούρια και τα μεταχειρισμένα, επιμένει σε μία άλλη Αθήνα, σε αυτή που τα μικρά βιβλιοπωλεία όχι απλά επιβιώνουν αλλά αναβιώνουν. Ο Κώστας, το Amarillo Suave και τα υπόλοιπα μικρά βιβλιοπωλεία της πόλης με κάθε μας παραγγελία παίρνουν μία μεγάλη ανάσα και ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας με ειλικρινή αμεσότητα και ταχύτητα, αλλά κυρίως με αλληλεγγύη.
Στηρίζοντας με αλληλεγγύη τέτοιες ενσαρκώσεις αλληλεγγύης, στηρίζουμε τον εαυτό και το μέλλον μας.
To επόμενο βιβλίο μας, ας το παραγγείλουμε είτε μέσω της σελίδας του Amarillο Suave: https://www.facebook.com/amarillo.suave και το mail: amarillosuave17@gmail.com είτε στα τηλέφωνα: +30 21 0867 1466, 6982041711
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.