Ποιος ενδιαφέρεται για τα μουσεία εν μέσω κρίσης; Κανείς.

Και είναι αλήθεια ότι μια κουβέντα περί καλύτερης αξιοποίησης του πολιτισμικού πλούτου αυτής της χώρας δεν θα άνοιγε σε μια συζήτηση παρέας, πόσο μάλλον σε μια δημόσια συζήτηση.

Κι αυτό, γιατί πολλοί θεωρούν ότι όπως η Ελλάδα είναι πανέμορφη από μόνη της, έτσι και τα μουσεία ανεξάρτητα από την τοποθεσία, την λειτουργία τους, το στήσιμό τους, την οργάνωσή τους, την αισθητική τους, είναι όμορφα γιατί έχουν τεράστιο πλούτο εκθεμάτων. Μεγάλο λάθος.

Όταν είχα πρωτοπάει στην Ολλανδία- μια χώρα με ισχνή σε σχέση με τη δική μας ιστορία- είχα επισκεφτεί ό,τι Μουσείο μπορούσε να επισκεφτεί ένας άνθρωπος που θα καθόταν για 5 μέρες. Δεν ήταν η σπουδαία ιστορία τους που με τράβηξε, ούτε ότι είχαν στην κατοχή τους ένα σπουδαίο κομμάτι όπως στο Λούβρο στην Γαλλία ή στο Reina Sofia στην Μαδρίτη. Ήταν ο τρόπος που παρουσίαζαν τα εκθέματά τους αυτός που σε έκανε περίεργο να πας κι εκεί.

Μεγάλα μουσεία, αισθητικά και οργανωτικά τέλεια, πρόσφατα ανακαινισμένα, με εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα σε μηνιαία βάση, με δραστηριότητες καθημερινές για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μικρών σε ηλικία επισκεπτών. Τέτοια ήταν τα μουσεία τους και κάποια μην νομίζετε ότι είχαν και ιδιαίτερο πλούτο εκθεμάτων. Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες- ξένοι και μη -κάνανε ουρές και με έκπληξη έμαθα ότι συρρέουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί τα σέβονται, τα αξιοποιούν, τα εξελίσσουν τα Μουσεία τους, τα κάνουν ελκυστικά και προσιτά για τον επισκέπτη και κυρίως γιατί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον πολιτισμό που τον προάγουν συνεχώς και όπως μπορούν.

Μοναδικό αρνητικό βέβαια, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, τα Μουσεία εκεί λειτουργούν σαν ή καλύτερα είναι μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι.

Και δεν λέω να γίνουμε σαν εκείνους. Αλλά να βγάλουμε τα Μουσεία μας από το περιθώριο, να τα ομορφύνουμε, να τα οργανώσουμε, να τα αξιοποιήσουμε, να τα κάνουμε προσιτά προς τους επισκέπτες, και κυρίως να τα προστατέψουμε από την λαίλαπα της λιτότητας.

Έχουμε μουσεία σε κάθε γωνιά ακόμα και σε νησιά όπως στην Σάμο, ακόμα και σε χωριά, που με ελάχιστη είσοδο μπορείς να τα δεις, Μουσεία στα οποία κακοστοιβάζονται τα εκθέματα αντί να αναδεικνύονται, μουσεία που θα ρημάζουν ακόμα και την Διεθνή μέρα των Μουσείων, γιατί απλά δεν ενδιαφέρουν παρά ελάχιστους.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//