Εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες φωτογραφίες τοποθετούνται στη σειρά και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό βίντεο που στην αρχή σε ξεγελάει, καθώς πιστεύεις ότι αυτό που βλέπεις είναι μία περίεργη τεχνική βιντεοσκόπησης.

Η τεχνική του time lapse όμως, πρόκειται για φωτογραφικό “προνόμιο” και χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτύπωση έργων, φαινομένων και γεγονότων μεγάλης διάρκειας (π.χ. το άνθισμα ενός λουλουδιού ή ένας κεραυνός που πέφτει στη γη), των οποίων η εξέλιξη είναι τόσο αργή που δεν γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

Ο φωτογράφος λοιπόν απαθανατίζει το ίδιο ακριβώς θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα( μπορεί να είναι μία φωτογραφία το δευτερόλεπτο, την ώρα ακόμη και την ημέρα) και έπειτα τοποθετώντας τις φωτογραφίες κατά χρονολογική σειρά δημιουργεί μία μικρού μήκους ταινία. Όλη η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι πολλούς μήνες.

H time-lapse τεχνική είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή όταν χρησιμοποιείται για να δείξει τη ζωή μία ολόκληρης πόλης. Πέντε φωτογράφοι μας ταξιδεύουν από την Δράμα μέχρι την Αυστραλία και την Ισλανδία.

“Drama in Motion
Το φετινό φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας “τίμησε” τη τεχνική time lapse καθώς κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης αλλά και λήξης του πρόβαλε το βίντεο “Drama in Motion”, το οποίο βασίζεται στη συγκεκριμένη τεχνική.

Ο φωτογραφικός φακός του Πασχάλη Μαυρωδή, δημιουργού του βίντεο, φαίνεται να έχει κάτι μαγικό. H πόλη της Δράμας φαντάζει πιο όμορφη από ποτέ.

Μία βόλτα στην πόλη της Βαρκελώνης
O Βρετανός φωτογράφος και δημιουργός ταινιών Rob Whitworth “ειδικεύεται” στα φυσικά και αστικά τοπία. Η τελευταία του δημιουργία μας πηγαίνει μία βόλτα από όλα τα σημεία που πρέπει ένας τουρίστας να επισκεφτεί στην πόλη της Βαρκελώνης. Από το Museu Nacional d’Art de Catalunya, το Gran Teater del Liceu και Museu D’Historia De Barcelona μέχρι το Palau de la Música. Το 2λεπτο βίντεο “Barcelona GO!” χρειάστηκε συνολικά 363 ώρες εργασίας για να δημιουργηθεί.

Η Ρωσία και η Πορτογαλία σε time-lapse
O Ουκρανός time-lapser Kirill Neiezhmakov πριν από περίπου τέσσερις μήνες επισκέφτηκε την Πορτογαλία για να παραλάβει το βραβείο του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Finisterra 2014, στην πόλη της Σεσίμπρα. Το βίντεο του “Μοscow 201 Timelapse” βραβεύτηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία του.

Η επίσκεψη του στην Πορτογαλία όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσία του στο φεστιβάλ καθώς δεν έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανάλογο βίντεο, το οποίο μας ταξιδεύει στη Λισσαβόνα και τη Σεσίμπρα. Το παλιό μπλέκεται με το καινούριο και οι παραλίες του Ατλαντικού μπλέκονται με τις ιστορικές πλατείες της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας.

“Time Capsule of Zakynthos”
Δύο Ζακυνθινοί φωτογράφοι ο Νίκος Κοντοσταυλάκης και ο Νίκος Πομώνης, αφιέρωσαν τέσσερις μήνες και περίπου 5.000 καρέ για να διαφημίσουν την γενέτειρα τους με τον πιο όμορφο τρόπο. Η χρονοκάψουλα τους μας μεταφέρει στα μνημεία, τις παραλίες και τα φυσικά τοπία του νησιού.

Η χρυσή ακτή της Αυστραλίας και ο ήλιος της Ισλανδίας
O Αμερικάνος φωτογράφος Joe Capra ταξιδεύει στην παραλιακή πόλη Gold Coast της Queensland στην Αυστραλία και σε δύο μόλις εβδομάδες κατάφερε να δημιουργήσει το time-lapse βίντεό του “Australia’s Gold Coast”. Χρειάστηκε παραπάνω από 120.00 λήψεις, μερικές από τις οποίες γίνονται και με τη βοήθεια ελικοπτέρου!

Η δουλειά του είναι τόσο προσεγμένη που μέσα όπως τα The Washington Post, USA Today και Discovery Channel συνεργάζονται μαζί του.

Όντας ειδικός στη τεχνική του time-lapse δεν “μένει” μόνο στην Αυστραλία. Θεωρώντας την Ισλανδία ένα από τα πιο ιδανικά μέρη στον κόσμο για έναν φωτογράφο, ταξιδεύει μέχρι εκεί για να “αιχμαλωτίσει” το φυσικό φαινόμενο “Midnight sun”. Σε καλοκαιρινές περιόδους κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυτού, σε μέρη βόρεια του Αρκτικού κύκλου και νότια του Ανταρκτικού ο ήλιος για ένα ολόκληρο 24ωρο δεν δύει πλήρως.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//