Εγκρίθηκε η πρόταση στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος
Γροθιά στο κλειστό σύστημα των ελίτ, που κυριαρχεί στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας επιβάλλοντας την ατζέντα του χάριν των προνομίων του δίνει η απόφαση του βρετανικού Εργατικού Κόμματος να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν υπό καθεστώς ιδρύματος και όχι ιδιωτικής επιχείρησης αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τη φορολόγηση, κάτι που λειτουργεί ως μια μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.
Η πρόταση «πέφτει» στο τραπέζι σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία στη χώρα, με διαταραγμένο το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα λόγω της καταστροφικής αβεβαιότητας του Brexit, ενώ η χθεσινή χρεοκοπία του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, όσο και αν δείχνει άσχετη, δεν παύει να λειτουργεί ως σοβαρή ένδειξη δυσλειτουργίας του οικονομικού συστήματος και του κυβερνητικού μηχανισμού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση της απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί νομιμότητας ή μη της απόφασης αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.
Στη γενικότερη αρνητική συγκυρία ήρθε να προστεθεί και η τελευταία αναφορά του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Brexit, ο οποίος προσάπτει εμμέσως πλην σαφώς στους υποστηρικτές του την ευθύνη μιας «εκστρατείας ψεμάτων και fake news» πριν από το δημοψήφισμα του 2016.
Διεργασίες
Σε κάθε περίπτωση, το Brexit ανάγεται σε σημείο καμπής στη σύγχρονη βρετανική Ιστορία πυροδοτώντας κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατες ή αδιανόητες. Σίγουρα μια από αυτές είναι η πρόταση που εγκρίθηκε χθες από τους αντιπροσώπους στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών στο Μπράιτον για την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδρύματος και την ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σύνεδροι ενέκριναν την πρόταση, με τη δέσμευση να συμπεριληφθεί στο επόμενο εκλογικό μανιφέστο του κόμματος. Μαζί με αυτήν εγκρίθηκε και η πρόβλεψη ότι τα πανεπιστήμια θα περιοριστούν στην εισαγωγή υποψηφίων από ιδιωτικά σχολεία στο ίδιο ποσοστό που ισχύει για τον ευρύτερο πληθυσμό, δηλαδή στο 7%.
Η έγκριση των ρηξικέλευθων προτάσεων ακολούθησε την τοποθέτηση της σκιώδους υπουργού Παιδείας Άτζελα Ράινερ, σύμφωνα με την οποία μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών θα καταργήσει τα φορολογικά παραθυράκια που ευνοούν τα ιδιωτικά σχολεία από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει. Η ίδια ανήγγειλε την εκ θεμελίων αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων σχολείων της Αγγλίας καταργώντας την αρμόδια αρχή Ofsted, σε μια πρόταση που έτυχε αντιφατικής αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα με το σκεπτικό ότι χαμηλώνει τον πήχη των απαιτούμενων στάνταρ.
Η υιοθέτηση της πρότασης για κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, που ασχέτως τύχης αποτελεί σαφή πρόκληση για την κυριαρχία τους στους πλέον επιδραστικούς τομείς του βρετανικού κατεστημένου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ακτιβιστές που έκαναν λόγο για «μια πραγματικά ριζοσπαστική δέσμευση και μια μεγάλη νίκη για την Αριστερά».
Το Εργατικό Κόμμα εισάγει νέες πολιτικές στο συνέδριό του ελπίζοντας να συσπειρώσει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του, εμφανιζόμενο πλέον όχι ως αντιπολίτευση αλλά ως κυβέρνηση εν αναμονή, που θα αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, έναν ακόμη απόφοιτο του Ήτον. Οι εκλογές αναμένεται ότι θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.
Περίπου 7% των Βρετανών μαθητών εκπαιδεύονται σε ιδιωτικά σχολεία, όμως οι επικριτές τους επισημαίνουν πως αυτοί είναι που αργότερα κυριαρχούν στη στελέχωση των κορυφαίων πανεπιστημίων και κατέχουν δυσανάλογα πολλές ανώτερες θέσεις στην πολιτική, τα νομικά, τα μέσα ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις. Τα δύο τρίτα των κορυφαίων υπουργών του Τζόνσον έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, φοίτησε επίσης στο Ήτον.
«Αυτό που λέμε είναι ‘ας έχουμε μια εκπαίδευση για όλους, ας βάλουμε τέλος σ’ αυτό το παράδοξο επίπεδο ανισότητας μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα’», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sky News το στέλεχος των Εργατικών Τζον Μακντόνελ.
*Από την Αυγή
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.