Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τους ανθρώπους. Η κρίση δεν έχει αφήσει στο δρόμο μόνο χιλιάδες από εμάς, αλλά και δεκάδες τετράποδους φίλους μας. Και όπως χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν σε μια ουρά, είτε για ένα πιάτο φαί, είτε για μια δουλειά, έτσι και πολλά ζωάκια στοιβάζονται σε καταφύγια και περιμένουν ένα σπίτι, ένα πιάτο φαί και λίγη αγάπη.
«Είμαι άνεργος, δεν μπορώ»
Σύμφωνα με όσα είπε στο 3pointmagazine.gr η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να αφήνουν τα κατοικίδια τους, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να προσφέρουν την τροφή και τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα. Έτσι πολλά ζωάκια καταλήγουν εγκαταλελειμμένα ή δεμένα έξω από την φιλοζωική εταιρεία, ακόμα και με σημειώματα «Είμαι άνεργος, δεν μπορώ».
Αν και δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης των αδέσποτων, είναι φανερό ότι η κρίση έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό του φαινομένου. Έτσι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν σαν κλέφτες όπου βρουν τα κατοικίδια τους-είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν πια- από τα σκουπίδια μέχρι απόμερες περιοχές, ενώ οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες στρέφονται προς τις φιλοζωικές εταιρείες και τα καταφύγια ζώων.
Όσο και αν προσπαθούν οι φιλοζωικές εταιρείες να βοηθούν τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν πια να φροντίσουν το ζωάκι τους, αδυνατούν να τα καταφέρουν. Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο ο αριθμός των ζώων που χρειάζονται βοήθεια γίνεται και μεγαλύτερος. Κι ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, τα ταμεία των δήμων είναι σχεδόν άδεια. Από το 2011 η επιχορήγηση των δήμων έχει κοπεί κατά 70% με αποτέλεσμα, όπως μας είπε και η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, «το πρώτο πράγμα που κόβεται είναι η βοήθεια προς τα αδέσποτα και τα ζωάκια που έχουν ανάγκη».
«Διπλή δυσκολία λόγω κρίσης για τα σωματεία και τους φορείς»
Η κρίση δυσκολεύει την επιβίωση οργανώσεων και φορέων για την προστασία των αδέσποτων. Ένα πρόσφατο περιστατικό ήταν το κλείσιμο καταφυγίου στον Μαραθώνα. Συγκεκριμένα, το σωματείο «η Κιβωτός του Νώε» όπου είχε καταφύγιο ζώων στον Μαραθώνα, εξαφανίστηκε εν μια νυκτί αφήνοντας πίσω δεκάδες ζωάκια, σκυλάκια, γάτες γουρουνάκια, κλπ, κλεισμένα σε ένα χώρο χωρίς φαί, νερό και περίθαλψη. Τα ζωάκια βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση από την Φιλοζωική Εταιρεία που με εντολή εισαγγελέα πήρε στην κατοχή του τα ζωάκια, προσπαθώντας να τους βρει μια καινούργια στέγη.
Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά. Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο αυτές οι τετράποδες ψυχές θα υποφέρουν εξίσου- ίσως και περισσότερο- με μας. Θα εγκαταλείπονται, θα βασανίζονται, θα αφήνονται χωρίς στέγη και φαγητό, θα καταλήγουν σε καταφύγια περιμένοντας κάποιον να τους πάρει ή την αναγκαστική ευθανασία τους.
Πριν λοιπόν αφήσουμε αναγκαστικά το κατοικίδιό μας ας ψαχτούμε, υπάρχουν φιλοζωικές και άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Πριν αγοράσουμε ένα κατοικίδιο ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν δεκάδες ζωάκια προς υιοθεσία, πριν πετάξουμε τον, άλλοτε τετράποδο φίλο μας, επειδή τον βαρεθήκαμε, ας το ξανασκεφτούμε…ο τετράποδος φίλος μας νιώθει όπως εμείς, την κρίση στο πετσί του.
**Οι υιοθεσίες αδέσποτων στην χώρα μας έχουν μειωθεί από το 2011 κατά 50%.
**Στην Αγγλία, την Γαλλία και την Αμερική επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αδέσποτων, καθώς χιλιάδες εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Πολλά από αυτά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μη υιοθεσίας τους, θανατώνονται.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.