Μπορεί σε πολλούς η άποψη ότι η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο στην Ευρώπη, όσο και πέρα από αυτή, να φαντάζει υπερβολική και αναληθής. Ενίοτε και ταυτίζεται με επιχειρηματολογία εθνικιστικών, πατριωτικών στοιχείων και σχηματισμών.

Με βάση όμως τα γεγονότα στη διάρκεια της ιστορίας προκύπτει ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί πρωτοπόρα παρόλα τα κακά και άσχημα τόσο του κράτους καθεαυτού, όσο και των ανθρώπων του.

Η Επανάσταση του 1821

Όταν ο Ρήγας Φεραίος έγραφε τον Θούριο το 1797 δεν ήταν παρά ελάχιστοι αυτοί που πίστευαν ότι το “κήρυγμά” του και οι προτροπές προς τους υποδουλωμένους Έλληνες για ελευθερία, θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά. Μετά από λίγα χρόνια όμως και ενώ ο Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία για 400 περίπου χρόνια, το όνειρο της απελευθέρωσης άρχισε σιγά σιγά να ωριμάζει στις συνειδήσεις του λαού.

Παρά την ισχυρότατη τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, παρά την απροθυμία των Ελλήνων κοτζαμπάσηδων να παραχωρήσουν έστω και μία πιθαμή από τις περιουσίες τους, οι Έλληνες πήραν τα όπλα και εις πείσμα όλων κατάφεραν να διώξουν τον ξένο ζυγό και να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους αυτούς που νόμιζαν ότι μπορούν εσαεί να κυβερνούν τη χώρα.

Η αντίσταση στη γερμανική κατοχή

Άλλο ένα παράδειγμα Δαβίδ – Γολιάθ. Η πανίσχυρη το 1941 Γερμανία εισβάλει στην Ελλάδα και ορίζει κυβέρνηση φιλική προς αυτήν. Τα γερμανικά στρατεύματα μαζί με τις δυνάμεις του άξονα (Ιταλία – Βουλγαρία) μοιράζουν τη χώρα σε ζώνες και εγκαθίστανται σε όλη την Ελλάδα.

Οι Έλληνες όμως χωρισμένοι κυρίως στα δύο (ΕΔΕΣ – ΕΑΜ) πήραν το έναυσμα από τους Γλέζο – Σάντα στην Ακρόπολη, και άρχισαν την αντιστασιακή δράση παλεύοντας εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

Ούτε η ίδια η Γερμανία, ούτε οι σύμμαχοί της, ούτε καν οι “ουδέτερες” δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, ΕΣΣΔ) μπορούσαν να φανταστούν το πλήγμα που θα προκαλούσε αυτή η αντίσταση στη Γερμανία. Λόγω μάλιστα των πολλών δυνάμεων του Χίτλερ στην Ελλάδα και της ενασχόλησής του με την ελληνική αντίσταση, η εισβολή της Βέρμαχτ στην ΕΣΣΔ στέφθηκε με αποτυχία, μιας και καθυστέρησε τα στρατεύματα, τα οποία έπεσαν θύματα του χειμώνα της Σιβηρίας.

Επακόλουθο της Εθνικής Αντίστασης ήταν η απελευθέρωση της χώρας το 1944, περίοδος όμως που σήμανε μία σειρά άλλων εσωτερικών προβλημάτων για τη χώρα.

Το σήμερα

Φτάνοντας στο σήμερα βλέπουμε μία Ελλάδα η οποία έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της τρόικας, του ΔΝΤ και των δυνάμεων της ευρωζώνης. Μια Ελλάδα που κυβερνάται από μία κυβέρνηση που έχει σαν στόχο να ξεπουλήσει φυσικό πλούτο και συνειδήσεις, με στόχο να στηρίξει την ελίτ των βιομηχάνων, των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Και από την άλλη έχουμε έναν λαό που βρίσκεται διαρκώς υπό απειλή και καθεστώς τρομοκρατίας, έναν λαό που φοβάται ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ θα έρθει το χάος. Έναν λαό που αφήνεται έρμαιο στις διαθέσεις της πολιτικής εξουσίας, των ΜΜΕ, έναν λαό που είναι έτοιμος να βάλει τους νεοναζί στη Βουλή (ρεαλιστικά μιλώντας έχει ήδη βάλει έναν. Βλ. Βορίδη), έναν λαό που εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μετανάστες είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.

Κι όμως… κινείται!

Κι όμως οι πιο αισιόδοξοι (ή και αφελείς) πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός μπορεί τελικά να δώσει το δικό του μήνυμα μέσα από τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες είναι καίριας σημασίας για την πορεία της χώρας, αλλά και της ευρωζώνης.

Πιστεύουμε ότι οι πολλοί θα καταλάβουν πως μέσα από το μνημόνιο και τον ληστρικό οργανισμό που ονομάζεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα βουλιάζει και θα βουλιάζει μέχρι να φτάσει στον πάτο (ο οποίος αργεί ακόμα). Πιστεύουμε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα κόμματα που εξυπηρετούν το μνημόνιο μόνο για το καλό των πολιτών δεν νοιάζονται. Ότι τα κόμματα που εξυπηρετούν βιομήχανους και τραπεζίτες είναι εχθρικά προς τους λαούς.

Κι ότι το μόνο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, είναι η ψήφος μας. Μία ψήφος που θα δείξει στη Μέρκελ και στην όποια Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει μάθει να αντιστέκεται στις δύσκολες περιόδου

Μπορεί να μην είμαστε όλοι ενωμένοι (ποτέ δεν ήμασταν άλλωστε), αλλά ακόμα και έτσι μπορούμε να δείξουμε στους ευρωπαίους “εταίρους” μας ότι η Ευρώπη δεν είναι τσιφλίκι των λίγων, ότι οι λαοί πρέπει να παλεύουν για τα δικαιώματά τους και να μην περιμένουν από κανέναν να τους τα χαρίσει.

Η 6η Μαΐου λοιπόν θα δείξει αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει πιστή στο ραντεβού της με την ιστορία, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στους λαούς της Ευρώπης και ένα μήνυμα άρνησης στις ηγεσίες τους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Δημοσιογραφία σπούδασε στο ΕΚΠΑ. Βάπτισμα του πυρός στο sport.gr και η συνέχεια σε ενημερωτικά και οικονομικά μέσα. Και τώρα, στο δημοσιογραφικό της πάθος: τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ανάμεσα σε λεξικά τουρκικών και βιβλία διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κάνει το μεταπτυχιακό της και κοιτάζει ανατολικά.

Related Posts

//