Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 επανέφερε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Ενόψει των δημοτικών της Κυριακής ο Ερντογάν ζητά διακαώς την επαναφορά της εσχάτης των ποινών.
Επανειλημμένως υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία τάσσεται ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του ενόψει των δημοτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, ενώ οι οπαδοί του φαίνονται να συμφωνούν, βροντοφωνάζοντας συχνά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις: «Θέλουμε τη θανατική ποινή».
«Η κατάργηση της θανατικής ποινής ήταν μεγάλο λάθος!», επισημαίνει κάθε τόσο και ο αρχηγός του εθνικιστικού MHP Μπαχτσελί που συνεργάζεται στις δημοτικές εκλογές με το AKP του Ερντογάν.
Η Τουρκία κατήργησε την εσχάτη των ποινών πριν από 15 χρόνια. Εκ των πραγμάτων έχει πάψει να εκτελείται όμως εδώ και 35 χρόνια. Από τη στιγμή όμως που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία τόσο το AKP όσο και το MHP βάζουν κάθε τόσο στο τραπέζι το ενδεχόμενο επαναφοράς της και κυρίως η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Πέρυσι μάλιστα η χώρα βρέθηκε κοντά σε ψηφοφορία για την επαναφορά της ποινής, ωστόσο τελικά ο ίδιος ο Ερντογάν προτίμησε να τη βάλει και πάλι στο συρτάρι.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα τίθεται ευλόγως το ερώτημα εάν η όλη συζήτηση εντάσσεται απλώς στο πλαίσιο προεκλογικών τακτικισμών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση συντηρητικών ψηφοφόρων ή εάν τα δυο κόμματα προτίθενται όντως να επαναφέρουν τη θανατική ποινή.
Εκπρόσωποι του AKP που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επισήμαναν στην Deutsche Welle ότι αυτό το διάστημα τα πάντα γίνονται με μοναδικό γνώμονα τις δημοτικές εκλογές και πως δεν υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
«Κάθε φορά προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Πρόκειται για προεκλογικούς ελιγμούς, δεν το παίρνουμε στα σοβαρά. Εξάλλου δεν γίνεται από καθαρά νομική σκοπιά», υποστηρίζει ο Μουράτ Εμίρ, μέλος του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού CHP. O ίδιος είναι πεπεισμένος ότι στην πραγματικότητα το μόνο που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι να κερδίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Παρόμοια είναι η ανάγνωση και της Μεράλ Ντανίς Μπεστάς από το φιλοκουρδικό HDP. «Πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό. Θέλει να μανιπουλάρει την εθνική υπερηφάνεια. Αλλά οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό».
Τι ισχύει όμως από καθαρά νομική άποψη; Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και μέλος του CHP Καμπόγλου, βασικός στόχος του Ερντογάν θα ήταν να εκτελέσει τους ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος του 2016. Αυτό όμως θα προϋπέθετε αλλαγή του συντάγματος προκειμένου να μπορεί να επιβληθεί αναδρομικά η εσχάτη των ποινών. Γενική εκτίμηση είναι όμως ότι δεν δρομολογείται νέα συνταγματική αναθεώρηση.
Πέραν αυτού ο νομικός υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα συνιστούσε παραβίασή της. «Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα έκοβε κάθε γέφυρα με την Ε.Ε. Και αυτό, πιστεύω, είναι αδιανόητο».
*Αλιευμένο από την efsyn.gr.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.