Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου για ακόμα μία φορά μέσα σε λίγα χρόνια, φτάνει σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε νεαρές ηλικίες. Ποιό θα είναι όμως το ποδοσφαιρικό μέλλον αυτών των παιδιών;
Πέρα από την φετινή επιτυχία, έχουν προηγηθεί κι άλλες σε τέτοιο επίπεδο. Αυτό από μόνο του κάτι δείχνει. Οτι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν υστερούν σε ταλέντο από τους συνομηλίκους Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους.
Το περίεργο και το αξιοσημείωτο όμως της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες προτιμούν (σχεδόν) οποιονδήποτε ξένο ποδοσφαιριστή, ακόμα και με «πατημένα» τα 30 από έναν νεαρό Έλληνα στην ίδια θέση. Ποιός ο λόγος;
Αν παρατηρήσει κανείς τις επαγγελματικές συμμετοχές των παικτών που απαρτίζουν την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στην Εσθονία θα δει ότι ναι μεν υπάρχουν παίκτες με αρκετές συμμετοχές για την ηλικία τους, αλλά οι περισσότεροι είναι από συλλόγους της επαρχίας και όχι από αυτές που κάνουν πρωταθλητισμό.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:
Χάρης Μαυρίας – Παναθηναϊκός (21/2/1994): 31 συμμετοχές – 1 γκολ
Τάσος Μπακασέτας – Αστέρας Τρίπολης (28/6/1993): 29 συμμετοχές
Κώστας Σταφυλίδης – ΠΑΟΚ (2/12/1993): 20 συμμετοχές
Γιάννης Γιαννιώτας – Άρης (29/4/1993): 20 συμμετοχές – 3 γκολ
Παναγιώτης Μπάλλας – Ατρόμητος (6/9/1993): 20 συμμετοχές
Δημήτρης Κουρμπέλης – Αστέρας Τρίπολης (2/11/1993): 17 συμμετοχές
Γιώργος Κατίδης – Άρης (12/2/1993): 16 συμμετοχές
Στέφανος Καπίνο – Παναθηναϊκός (18/3/1994): 12 συμμετοχές
Μαυρουδής Μπουγαΐδης – ΑΕΚ (1/6/1993): 12 συμμετοχές
Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω στατιστικά, θα μπορούσε να παραπλανηθεί και να πει: «Εντάξει τα παιδιά είναι 19 χρονών και έχουν διψήφιο αριθμό συμμετοχών. Μια χαρά είναι». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι οι συμμετοχές τους την περασμένη σεζόν, αλλά οι συνολικές επαγγελματικές συμμετοχές τους. Πολλές από αυτές είναι ως αλλαγή και άλλες σε παιχνίδια Κυπέλλου Ελλάδος.
Εντύπωση προκαλεί η απουσία από την σχετική λίστα, έστω ενός παίκτη του πρωταθλητή Ελλάδος, Ολυμπιακού. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι νέοι του Ολυμπιακού δεν είναι ταλαντούχοι. Απλώς σε μία ομάδα που οτιδήποτε άλλο πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος θεωρείται αποτυχία, είναι πιο δύσκολο να πάρει ευκαιρίες ένα παιδί γεννημένο το 1993 και κάτω. Γιατί; Αυτή είναι η ερώτηση που τόσα χρόνια ψάχνει απάντηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα παιδιά έχουν αποδείξει ότι μπορούν. Επανειλημμένα. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να αδιαφορούν οι παράγοντες και οι προπονητές της χώρας αυτής για το μέλλον και τα όνειρα του κάθε παιδιού που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο;
Για πόσο καιρό ακόμα θα φέρνουν παίκτες από το εξωτερικό για θέσεις στις οποίες πονάνε αντί να δοκιμάσουν κάποιο από… τα δικά τους παιδιά; Πόσο χειρότερος να είναι ο κάθε παίκτης της σημερινής εθνικής Νέων, από τον αντίστοιχο ξένο που του στερεί τη θέση είτε στην ενδεκάδα είτε στην 18άδα κάθε Κυριακή; Καθόλου. Πολλές φορές είναι και καλύτερος.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.