Λίγες ώρες πριν φύγω για διακοπές, προετοιμάζομαι καταγράφοντας όλα αυτά που -δυστυχώς- δεν φαίνεται να αλλάζουν ούτε φέτος στον ελληνικό τουρισμό.

Πανάκριβα ακτοπλοϊκά (για απελπιστικά αργά και ασφυκτικά γεμάτα πλοία)
Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ελπίδα. Όσοι έχουν κλείσει ήδη εισιτήρια το ξέρουν: κάθε πέρσι και φτηνότερα.

Επέλεξα ένα νησί σε απόσταση μόλις 87 μιλίων από τον Πειραιά. Για μία θέση στο κατάστρωμα του «συμβατικού» πλοίου, πλήρωσα 33 ευρώ – χωρίς αυτοκίνητο εννοείται. Τυπικά, το ταξίδι διαρκεί 7,5 ώρες, αλλά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρα πλοίο και δεν υπήρξε κάποια καθυστέρηση, είτε στην αναχώρηση, είτε στα ενδιάμεσα λιμάνια. Η εναλλακτική μου ήταν να πληρώσω 55 ευρώ για το «ταχύπλοο», που κάνει την ίδια διαδρομή σε «μόλις» 4,5 ώρες.

Γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε τόσο ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Προφανώς παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι περισσότερες γραμμές ελέγχονται από ολιγοπώλια. Από την άλλη, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επισημαίνουν το υψηλό κόστος των καυσίμων. Επιμένουν, ακόμη, στην κατάργηση ή έστω μείωση του ΦΠΑ (13% για επιβάτες, 23% για τα αυτοκίνητα – ο υψηλότερος στην Ευρώπη) αλλά και των κρατήσεων υπέρ τρίτων. Η φορολογία και οι παράλογες κρατήσεις (όπως τα… έξοδα καβοδέτη) αντιστοιχούν έως και στο 32% της τιμής ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

Παρόλο που η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων έχει εξαγγελθεί από το 2011, μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους και μάλιστα με τη βοήθεια των πολιτών. Η πλήρης κατάργηση δεν αναμένεται πριν το 2015. Όσο για τη μείωση του ΦΠΑ, δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.

diakopesHope2

Ξαναζεσταμένο φαγητό (χωρίς απόδειξη)
«Τα ίδια θα πουλήσουμε [στους τουρίστες] και φέτος;» αναρωτιόμουν μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Κέρκυρα στις αρχές της σαιζόν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ναι. Κατεψυγμένα καλαμαράκια Ατλαντικού (σε ταβέρνες με θέα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο), ξαναζεσταμένα φαγητά «ημέρας» (που ελπίζουμε να μην είναι της προχθεσινής ημέρας) και όλα αυτά σε τιμές Νέας Υόρκης.

Τουλάχιστον, θα μας κόψουν καμία απόδειξη; Πέρυσι, η παραβατικότητα έφτασε σε ορισμένες περιοχές το 100% αλλά τα πολυδιαφημισμένα «σαφάρι» του ΣΔΟΕ δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Φέτος, η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων ζήτησε και πάλι «εντατικούς ελέγχους» για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση, ειδικά σε ταβέρνες και μπαρ. Για κάποιο λόγο, δεν περιμένω εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ξαπλώστρα για 15 ευρώ (κι αν σ΄ αρέσει)
Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παραλιών δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή. Ορισμένα δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για οριστική απόσυρσή του, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Παρ΄ όλα αυτά, οι ισχύοντες περιορισμοί στην εκμετάλλευση του αιγιαλού δεν γίνονται σεβαστοί παντού. Στην de facto ιδιωτικοποίηση συμβάλλουν οι πολίτες, που φαίνονται ακόμη διατεθειμένοι να πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για ξαπλώστρες, ακόμη και για είσοδο σε ορισμένες παραλίες. Έτσι, όπως και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, όσο υπάρχει ζήτηση, δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά.

diakopesHope3

Κυνηγητό στο ελεύθερο camping (και στα κατοικίδια)
Πέρυσι, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο των κατασκηνωτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και των τοπικών κοινωνιών, το πρόστιμο για το ελεύθερο camping διπλασιάστηκε στα 300 ευρώ. Παράλληλα το «κυνηγητό» της Αστυνομίας εντάθηκε, προφανώς διότι το μοντέλο του all-inclusive, το μοναδικό που προωθεί πραγματικά η κυβέρνηση για τον τουρισμό, δεν χωράει αντίσκηνα.

Φέτος το σκηνικό δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Σε κάποια νησιά όπως η Τήλος, η Ανάφη και η Γαύδος οι δήμοι ανέχονται -αν δεν στηρίζουν ενεργά- το ελεύθερο camping. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εμφανίζονται αποφασισμένοι να «τελειώνουν» με τους κατασκηνωτές αυτό το καλοκαίρι (βλέπε, για παράδειγμα, τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Αγκιστρίου εδώ).

Εντωμεταξύ, πρόωροι αποδείχθηκαν οι πανηγυρισμοί για εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αναμενόταν να άρει την απαγόρευση της ελεύθερης παρουσίας σκύλων στις παραλίες. Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, για την έκδοση της εγκυκλίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη δύο ακόμη υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας) και το ζήτημα παραμένει «στον αέρα».

ΥΓ. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όλα τα παραπάνω, αλλά δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το καλοκαίρι. Καλές διακοπές σε όλους!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//