“Ο καιρός τα ‘χει παίξει”. Το ακούμε σε τρένα και λεωφορεία, στη δουλειά, στο σπίτι.
“Ο καιρός τα ‘χει παίξει”. Το ακούω σε τρένα και λεωφορεία, στη δουλειά, στο σπίτι. Το πρωί έχει ζέστη, το βράδυ κρύο. Τη μία ώρα βρέχει, την επόμενη ο ουρανός είναι πεντακάθαρος. Τη μία κρυώνεις, την άλλη ζεσταίνεσαι. “Δεν ξέρω τι να φορέσω”, η ατάκα που ακολουθεί και δένει με το εξίσου ανήσυχο ερώτημα “πρέπει να πάρω ομπρέλα;”.
Ο καιρός όμως “δεν τα ‘χει παίξει μόνο στην Ελλάδα”. Και τα ερωτήματα για το τι παίζει με το κλίμα εκφράζονται πολύ πιο ανήσυχα στις Η.Π.Α. Πλέον δεν μιλάμε για σημάδια, αλλά για μια νέα πραγματικότητα, που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο δυσάρεστη.
Σε δημοσίευμα του Guardian για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει ο Ομπάμα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται σε 1300 σελίδων έκθεση από 300 κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές. Η έρευνα μπορεί να καταλήξει σε κάποιο συρτάρι του προέδρου των Η.Π.Α, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί και τη σημασία της. “Το κλίμα αλλάζει, κι αν κάποτε θεωρούταν ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, πλέον βρίσκεται μπροστά μας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι ορατές από απλά πράγματα. “Από τα καλοκαίρια που είναι μεγαλύτερα και πιο ζεστά, από τους χειμώνες που είναι πιο σύντομοι και ήπιοι. Οι βροχές σπανίζουν”.
Η ξηρασία εξελίσσεται ήδη σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι στον Λευκό Οίκο γνωρίζουν πολλά, αλλά δεν κάνουν σχεδόν τίποτα. Έτσι, η καταστροφή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Από το 1895 η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0.8 βαθμούς Κελσίου, με το 80% της αύξησης να γίνεται μετά το 1980.
Το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες, ξεπερνώντας η διαφορά κατά πολύ τον 1 βαθμό Κελσίου. “Δεν υπάρχει ερώτημα για το αν το κλίμα αλλάζει”, ανέφερε ο Don Wuebles επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Illinois και επικεφαλής της έκθεσης. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι “αυτό γίνεται με δεκαπλάσιους ρυθμούς από το φυσιολογικό”. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στο μέλλον.
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Οι ζεστές μέρες φέρνουν και περισσότερα καρδιακά, τονίζει ο John Balbus από το αρμόδιο Εθνικό Ινστιτούτο για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, δείχνοντας ότι καταστρέφοντας το κλίμα, βάζουμε ένα λιθαράκι και για το δικό μας αφανισμό. H Eugene Takle που ανέλαβε το κομμάτι της γεωργίας έκανε λόγο για μεγάλες καταστροφές και στην παραγωγή, όπως στην Καλιφόρνια που οι πιο ζεστοί χειμώνες έχουν ήδη κάνει ζημιά στις κερασιές.
Τα… συμπτώματα μοιάζουν με τα δικά μας. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε μικρότερους χειμώνες και ξεχειλωμένα καλοκαίρια. Επίσης έχουμε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για το περιβάλλον, ενώ οι αντιδράσεις του κόσμου είναι περιορισμένες.
Ένα ερώτημα θα μπορούσε να είναι η αρχή.
Την επόμενη φορά που θα προβληματιστούμε για το αν θα πάρουμε ομπρέλα ή όχι ενώ έχει έξω ηλιοφάνεια, θα βοηθούσε να βάλουμε δίπλα στο “τι θα φορέσω σήμερα;” και το “τι θα κάνω σήμερα για το περιβάλλον;”
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.