Πολιτικά μηνύματα στην κερκίδα, πάντα το “παρών” στο δρόμο, στη διαδήλωση. Έτοιμοι να υπερασπιστούν το δίκιο του αδύναμου, έτοιμοι να πάνε “κόντρα” στην καταστολή και την απολυταρχία. Όταν ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως αυτοκράτορας, όταν ο φασισμός “πλημμυρίζει” τον κόσμο γύρω τους, όταν καλούνται να διαλέξουν μέτωπο, οι “Çarşı”, οι φανατικοί υποστηρικτές της Μπεσίκτας, διαλέγουν αυτό με τα εξής χαρακτηριστικά: αντιφασιστικό, αλληλέγγυο, ανατρεπτικό.

Το 3pointmagazine συνεχίζει με το 4ο μέρος του αφιερώματος σε ομάδες, των οποίων οι οπαδοί ταυτίστηκαν με αντιφασιστικές ιδέες και κοινωνικούς αγώνες. Από το Ισραήλ, τους “Ultras Hapoel” της Χάποελ Τελ Αβίβ, την Ιταλία με τη “BAL99» της Λιβόρνο και την Ισπανία με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και τους “bukaneros”, μεταφερόμαστε στην Τουρκία, εκεί που οι “Çarşı” κρατάν ψηλά το λάβαρο του αντιφασισμού στις εξέδρες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας.

phot0mangoser2lf.jpggzknd7

Ιδρυθείς το 1982, ο σύνδεσμος “Beşiktaş Çarşı Grubu”, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ο γνωστότερος των οπαδών της Μπεσίκτας, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Στο πέταλο “Kapali” του γηπέδου της ομάδας Ινονού θα συναντήσει κανείς τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας, ενώ στηρίζουν όλα τα τμήματα του σωματείου, όπως το μπάσκετ, το χάντμπολ, το βόλευ κ.ά. Στο “Κapali” τα συνθήματα δεν εξαντλούνται -δεν θα μπορούσαν άλλωστε- στις αναφορές στις μισητές συμπολίτισσες Γαλατάσαράι και Φενέρμπαχτσε. Μερικά πράγματα αφορούν την κοινωνία και ξεπερνούν τα 90′ λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή τα όρια ενός γηπέδου. Οι “Çarşı” αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, πολλές φορές αναρχικοί, και σε κάθε περίπτωση αντιφασίστες, που πολεμούν το τέρας μέσα και έξω από τα γήπεδα, μαζικοποιώντας κοινωνικούς αγώνες και αιτήματα του λαού, των αδύναμων και των κατατρεγμένων.

φωτο2 (1)

Το χαρακτηριστικό σύμβολο του συνδέσμου τους παραπέμπει στον αναρχισμό, ενώ συνολικά αυτοπροσδιορίζονται ως αντιφασίστες, αντιρατσιστές, αντιεξουσιαστές, αντισεξιστές και οικολόγοι. Η ονομασία τους προέρχεται ιστορικά από τη λέξη “αγορά”, όπως και μεταφράζεται η λέξη “carşı” στα τούρκικα. Το 1980 οι νεαροί υποστηρικτές της Μπεσίκτας βρίσκονταν κυρίως στην Αγορά του Μπεσίκτας, περιοχή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου και τους συναντούσε κανείς συχνότερα. Ζούσαν πολύ κοντά και συγκεντρωνόταν για να υποστηρίξουν την ομάδα τους στο συγκεκριμένο αυτό μέρος. Αυτό τους οδήγησε στο να συγκροτηθούν σε έναν ενιαίο σύνδεσμο οπαδών με την συγκεκριμένη ονομασία το 1982.

carsi

Διαφοροποιούνται από τα άλλα γκρουπ οπαδών ως προς τη στάση τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και των πανό που σηκώνονται στην κερκίδα τους. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στις τάξεις τους, υπό την έννοια ότι πρόκειται για ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, με διαφορετική καταγωγή και πολιτιστικό περιβάλλον, που μοιράζονται κοινά ιδανικά, όμοιες αξίες και πολιτικές απόψεις, που τους διαπερνά ένα αίσθημα «αξιοπρέπειας, κοινής ψυχής, κοινής αγάπης για την Μπεσίκτας, που εκτείνεται πέρα από το Kapali», σύμφωνα με τον διάσημο οπαδό και μέλος τους, Alp Batu Keçeci.

φωτο3 (1)

Ένα από τα πιο συχνά συνθήματα που θα ακούσει κανείς στο “Kapali” είναι το “Çarşı εναντίον όλων”, με τους οργανωμένους να δείχνουν ότι θέλουν να διαφέρουν απ΄ ό,τι δείχνει κανονικό και δέχεται την κοινωνική αδικία και το ρατσισμό. Το “Bella Ciao” είναι το έτερο άκουσμα που φτάνει στα αυτιά του επισκέπτη. Όπως οι φανατικοί της Λιβόρνο, βρίσκουν το νόημα στους στίχους και φροντίζουν να διατρανώνουν τα μηνύματά τους μέχρι εκεί που ακούγεται η φωνή τους.

 

Τυπικά διαλύθηκαν το 2008, εντελώς απροσδόκητα. Στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού όμως, τον Ιούνη του ’13, ήταν ο μοχλός που κινητοποίησε τους οπαδούς να συμμετέχουν στις πολυπληθείς διαδηλώσεις των Τούρκων πολιτών στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στο πλάι με οπαδούς της Γαλατάσαράι, της Φενέρμπαχτσε, της Τραμζονσπόρ και άλλων ομάδων, ξεπέρασαν τις διαφορές τους και ένωσαν φωνές και κασκόλ ενάντια στην κρατική βία, τον απολυταρχισμό και την καταστολή της τούρκικης κυβέρνησης, με συνθήματα όπως “Ευχαριστούμε τον Ερντογάν που μας έφερε κοντά” και “Ταγίπ ξέρεις την Ιστανμπούλ Γιουνάιτεντ;”. Μάλιστα, 35 από τους οπαδούς της Μπεσίκτας αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα κατηγορίες περί απόπειρας πραξικοπήματος και ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

φωτο4 (1)

Εκτός από την πλατεία Ταξίμ, δείχνουν αλληλεγγύη σε απεργίες και διαδηλώσεις όπου βρεθούν. Την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν ταξιδέψουν στην Τρίπολη για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα που αγωνιζόταν κόντρα στον Αστέρα για το Γιουρόπα Λιγκ, βρέθηκαν στο Σύνταγμα, στη γενική απεργία των Γ.Σ.Ε.Ε και Α.ΔΕ.ΔΥ, δίπλα στους Έλληνες απεργούς και διαδηλωτές.

φωτο5 (1)

Αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή τη δολοφονική επίθεση των οπαδών της Γαλατάσαράι στους Σέρβους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή στον οπαδό του δεύτερου, Μάρκο Ίβκοβιτς. Πίσω από την ενέργεια των οπαδών της Γαλατά και το θάνατο του 25χρονου Σέρβου βρίσκονται πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές, οι οποίες στην ιδεολογία των “Çarşı” επ΄ ουδενί ως ουσιώδεις και διαχωριστικές θεωρούνται.

φωτο6

Κόντρα σε φασίστες οπαδούς, κόντρα σε κυβερνήσεις, αστυνομία και κρατική καταστολή, οι “Çarşı” δίνουν άλλο χρώμα στις κερκίδες, τόσο του Ινονού, όσο και όσων γηπέδων επισκέπτονται ως φιλοξενούμενοι. Ένα χρώμα πιο φωτεινό από το αγαπημένο τους μαύρο, που κοσμεί την εμφάνιση της αγαπημένης τους Μπεσίκτας. Ένα χρώμα χαρούμενο, με το οποίο όλοι, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τον θρησκευτικό ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούν να ντύσουν την ψυχή τους και να σταθούν στο πλάι όποιου αγωνίζεται με δίκαια αιτήματα για έναν αλλιώτικο κόσμο, χωρίς διακρίσεις.

φωτο8

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//