Τζιοβάνι Ριβέρα, Ρούντ Γκούλιτ, Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Μανουέλ Ρούι Κόστα, Κλάρενς Ζέεντορφ, Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους;
Όλοι τους έχουν φορέσει τη φανέλα της Μίλαν με το νούμερο 10 στην πλάτη. Επόμενος στη σχετική λίστα είναι ο Κεϊσούκε Χόντα, όπως επιβεβαίωσε και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Αντριάνο Γκαλιάνι:
«Ο Χόντα θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 10 στην πλάτη. Ήταν διαθέσιμη, την ζήτησε και αποφασίσαμε να μην του χαλάσουμε το χατίρι. Έτσι κι αλλιώς τον θεωρούμε πραγματικά σπουδαίο ποδοσφαιριστή».
Κι αν ο Ιάπωνας είναι κατά γενική ομολογία καταλληλότερος να φορέσει τη συγκεκριμένη φανέλα, από τον προκάτοχό του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, μπορεί να πλησιάσει έστω στο ελάχιστο κάποιον από τους υπόλοιπους; Όσο καλός παίκτης κι αν είναι (που είναι), όλοι οι υπόλοιποι της λίστας είναι ξεκάθαρα άλλου επιπέδου.
Από τον (κατά πολλούς) κορυφαίο Ιταλό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, Τζιοβάνι Ριβέρα, μέχρι και τον πολύ μεγάλο εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, Κλάρενς Ζέεντορφ, υπήρχε σεβασμός την παράδοση της Μίλαν. Η επιλογή του ποιός θα φορέσει τη φανέλα με το νούμερο 10 γινόταν με κριτήριο είτε την γενικότερη ποδοσφαιρική ικανότητα του ποδοσφαιριστή, είτε με την γενικότερη επιρροή που μπορεί να ασκήσει στους συμπαίκτες του.
Δυστυχώς, οι διοικούντες της Μίλαν τα τελευταία χρόνια, δεν την έχουν «παρατήσει» μόνο αγωνιστικά, κάνοντας μεταγραφές, σχεδόν αποκλειστικά ελεύθερων παικτών. Έχουν «παρατήσει» και τις παραδόσεις που κρατάνε πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα του Μιλάνου. Η φανέλα με το νούμερο 10 ήταν πάντα σημαντικό κομμάτι της ιστορία της Μίλαν. Περισσότερο από άλλες ομάδες.
Για παράδειγμα, στην Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ η φανέλα με το 10 δεν είναι κάτι «ιερό». Δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης και της ιστορίας της. Αντίθετα, η φανέλα με το 7 είναι αυτή με το μεγαλύτερο βάρος στο Ολντ Τράφορντ (άσχετα που σήμερα τη φοράει ο Βαλένσια). Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ερίκ Καντονά, Κριστιάνο Ρονάλντο και βεβαίως ο Τζόρτζ Μπεστ είναι μερικά μόνο από τα «θρυλικά 7άρια» των κόκκινων του Μάντσεστερ.
Στη Μίλαν, η πιο «βαριά» φανέλα ήταν πάντα αυτή με το νούμερο 10. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως στο ποδόσφαιρο πλέον δεν χωράει ο ρομαντισμός και οι διοικούντες των ομάδων δεν σκέφτονται και πολύ πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Αλλιώς και εκεί στο Μιλάνο δεν θα έδειχναν στον Χόντα τη φανέλα με το 10 στην πλάτη ούτε στο μουσείο του συλλόγου. Στην ΤΣΣΚΑ ας το φόραγε. Όχι στη Μίλαν.
Φαίνεται πως πρέπει σιγά σιγά να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι ρομαντισμός και ποδόσφαιρο, πλέον δεν πάνε μαζί. Αλλιώς ο Αντόνιο Βαλένσια δεν θα είχε πάρει ποτέ το 7 στην Μάντστερ Γιουνάιτεντ, ο Κάρλος Τέβες το 10 του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στη Γιουβέντους και ο Κεϊσούκε Χόντα το 10 στη Μίλαν.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.