Ένα μικρό αλεπουδάκι από την αρκτική άφησε άφωνους τους επιστήμονες αφού ταξίδεψε από τα νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας έως τον βόρειο Καναδά. Η νεαρή αλεπού έκανε ένα πραγματικά επικό ταξίδι καλύπτοντας 3.506 χλμ. (δηλαδή 766 μίλια) σε 76 ημέρες!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Sermitsiaq της Γροιλανδίας, οι ερευνητές του πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας τοποθέτησαν στην αλεπού μια συσκευή εντοπισμού GPS και την απελευθέρωσαν στην άγρια φύση στα τέλη Μαρτίου του περασμένους έτους, στην ανατολική ακτή του Σπίτσμπεργκεν, που είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ.

Το αλεπουδάκι δεν ήταν καν ενός έτους όταν ξεκίνησε το ταξίδι του αναζητώντας φαγητό. Έφτασε στην Γροιλανδία, μόλις 21 ημέρες αργότερα – αυτό είναι ένα ταξίδι 1.512 χλμ. Στη συνέχεια οι ερευνητές το εντόπισαν στο νησί Έλεσμερ του Καναδά, περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά, κι αυτό μόλις 76 ημέρες αφού αναχώρησε από τα Σβάλμπαρντ.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές δεν ήταν τόσο το μήκος του ταξιδιού, όσο η ταχύτητα με την οποία κάλυψε την απόσταση η αλεπού. Διήνυσε κατά μέσο όρο 46 χιλιόμετρα την ημέρα και κάποιες ημέρες έφτασε τα 155 χιλιόμετρα. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας. Νομίζαμε ότι είναι νεκρή ή μεταφέρθηκε με κάποια βάρκα αλλά δεν υπήρχαν πλεούμενα στην περιοχή», είπε η Εύα Φούγκλεϊ από το Πολικό Ινστιτούτο, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Νορβηγίας.

Δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν μια αλεπού που να ταξίδεψε τόσο μακριά σε τόσο γρήγορο ρυθμό.

Η Φούγκλεϊ παρακολουθεί σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Φυσικών Ερευνών το πώς οι αλεπούδες αντιμετωπίζουν τη δραματική αλλαγή των εποχών της Αρκτικής. Όπως λέει: «Υπάρχει αρκετό φαγητό το καλοκαίρι, αλλά γίνεται δύσκολο το χειμώνα. Η αρκτική αλεπού μεταναστεύει συχνά σε άλλες γεωγραφικές περιοχές για να βρει τροφή και να επιβιώσει. Αυτή η αλεπού όμως προχώρησε πολύ περισσότερο από ό, τι οι άλλες που έχουμε παρακολουθήσει. Αυτό δείχνει τις εξαιρετικές ικανότητες αυτού του μικρού πλάσματος».

Το Πολικό Ινστιτούτο δημιούργησε ένα γράφημα που δείχνει πως η αλεπού έκανε δύο διαλείμματα στο ταξίδι της, για ξεκούραση και φαγητό. Πλέον τα ίχνη της έχουν χαθεί, αφού ο πομπός της σταμάτησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο στον Καναδά. Εκεί θα πρέπει πάντως να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες. «Οι αλεπούδες στη νήσο Έλεσμερ ζουν κυρίως τρώγοντας ποντίκια και όχι θαλασσινά όπως στο Σβάλμπαρντ», εξηγεί η Φούγκλεϊ.

Η συρρίκνωση του πολικού πάγου έχει αντίκτυπο στις αρκτικές αλεπούδες – δεν μπορούν πλέον να επισκεφθούν την Ισλανδία, για παράδειγμα, και εν ευθέτω χρόνω ο πληθυσμός στο Σβάλμπαρντ θα μπορούσε να απομονωθεί εντελώς. Ωστόσο, η Φούγκλεϊ λέει ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα καθώς «οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σημάνουν την εμφάνιση περισσότερων ταράνδων στο Σβάλμπαρντ και οι αλεπούδες θα μπορούσαν να τρέφονται από τα κουφάρια τους».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//