Η σελίδα του ελληνικού παραρτήματος της νεοναζιστικής οργάνωσης Combat 18 είναι μια από τις συνολικά 40 σελίδες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της διεθνούς οργάνωσης κατά του εξτρεμισμού Counter Extremism Project, η οποία αιτήθηκε –εις μάτην- στους ιθύνοντες του Facebook να τις «κατεβάσουν».

Στον απόηχο των αποδοκιμασιών κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το οποία απέτυχε παταγωδώς να αποτρέψει την ζωντανή μετάδοση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου ένας ακροδεξιός οπαδός της λευκής υπεροχής εισέβαλε σε δύο μουσουλμανικά τεμένη σκοτώνοντας 50 άτομα, ο βρετανικός Independent φέρνει στο φως τα αποτελέσματα έρευνας της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Counter Extremism Project, σχετικά με την «φιλοξενία» που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο σε ακροδεξιές οργανώσεις.

Την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2018, τα μέλη της συγκεκριμένης ΜΚΟ παρακολούθησαν τις αναρτήσεις σε συνολικά 40 σελίδες εξτρεμιστικού περιεχομένου, οι 22 εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδες «που προωθούσαν την ιδεολογία των νεοναζί και της λευκής υπεροχής» και οι 18 αποτελούσαν διαδικτυακά μαγαζιά που πουλούσαν μουσική και αντικείμενα συναφή με τη νεοναζιστική ιδεολογία.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, η λειτουργία των πέντε από τις 40 σελίδες είχε ανασταλεί για άγνωστους λόγους, ενώ οι υπόλοιπες 35 είχαν διευρύνει το κοινό τους έχοντας συγκεντρώσει επιπλέον 2.300 likes.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η σελίδα του ελληνικού παραρτήματος της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18, στο άνω τμήμα της οποίας δεσπόζει η φωτογραφία ενός γονυκλινή άνδρα που χαιρετάει ναζιστικά με φόντο έναν τοίχο στον οποίο είναι ζωγραφισμένη μια σβάστικα, αλλά και αυτή του καναδικού παραρτήματος της νεοναζιστικής οργάνωσης Αίμα και Τιμή, η οποία σε δημόσια ανάρτησή της δηλώνει την πεποίθησή της ότι «ο δυτικός πολιτισμός μαστίζεται από τακτικές πολιτισμικής αντικατάστασης» διαδίδοντας την θεωρία συνωμοσίας περί «γενοκτονίας των λευκών».

Στο αίτημα της οργάνωσης προς το Facebook να «κατεβάσει» και τις υπόλοιπες 35 σελίδες, οι υπεύθυνοι του πολυπληθέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης (με 2,32 δισεκατομμύρια ενεργών χρηστών μηνιαίως), απάντησαν ότι δεν θα προέβαιναν σε οποιαδήποτε ενέργεια καθότι οι σελίδες αυτές «δεν παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας» και προέτρεψαν κυνικά τους ακτιβιστές να σταματήσουν να «ακολουθούν» τις σελίδες από τη στιγμή που βρίσκουν το περιεχόμενό τους προσβλητικό.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Counter Extremism Project, Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ, υποστήριξε ότι το Facebook όπως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στις ομάδες μίσους να «δικτυωθούν και να δημιουργήσουν φερέφωνα παγκοσμίως».

Παρότι τα αντανακλαστικά τους στην προπαγάνδα του Isis και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υστερούν αισθητά στην ανταπόκρισή τους στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Στη Δύση, έχουμε ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει θάρρος αυτή τη στιγμή για να δράσουν», λέει ο Σίντλερ.

Ο δράστης της επίθεσης στο Κράισττσερτς δήλωσε στο μανιφέστο που δημοσίευσε λίγο πριν το μακελειό, ότι διαμόρφωσε την ιδεολογία του από το «διαδίκτυο, φυσικά». Η θεωρία συνωμοσίας περί «γενοκτονίας των λευκών», βάσει της οποίας αιτιολόγησε τις πράξεις του, διαδίδεται από πολλές σελίδες στο Facebook, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης Counter Extremism Project.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//