Γράφει η Ιωάννα Λίλα*

Χτες φοιτητές/ριες της ΑΣΟΕΕ δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ αρχικά με κρότου λάμψεις και δακρυγόνα και στη συνέχεια με την επέμβαση των ΜΑΤ και των ΔΙ.ΑΣ. εντός του προαυλίου της σχολής τους, όπου και αργότερα βρέθηκαν υπό την ομηρία των αστυνομικών φοιτητές/ριες, διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές. Την ίδια στιγμή αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν σωματικούς ελέγχους σε περαστικούς στα πέριξ της σχολής ενώ χρησιμοποιούσαν πρακτικές face control και βίας, εμποδίζοντας τον αλληλέγγυο κόσμο από το να πλησιάσει το κτήριο.

Μετά από τη συγκέντρωση αλληλέγγυου κόσμου έξω από την ΑΣΟΕΕ, οι εγκλωβισμένοι φοιτητές/ριες βγήκαν από το κτήριο και έγινε συμβολική πορεία από την ΑΣΟΕΕ μέχρι και το Πολυτεχνείο. Τόσο το σημερινό συμβάν όσο και το χθεσινό με άνδρα της ασφάλειας με πολιτικά ο οποίος, έπειτα από προσπάθεια σύλληψης μικροπωλητή, τράβηξε όπλο σε ευθεία βολή με τους φοιτητές και ύστερα φυγαδεύτηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά έναν συνδετικό κρίκο όσων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας έχουμε βιώσει συμπυκνωμένα τους τελευταίους μήνες.

Ευθύς εξαρχής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά ανήγγειλε την κατάργηση του ασύλου ως εκείνη τη συνθήκη που θα έρθει να εξυγιάνει τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα από “περιστατικά ανομίας” και “κακοποιητικά στοιχεία”, κάτι που εφάρμοσε και στην πράξη κατόπιν εκλογής της τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε, έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών κρατικής αυθαιρεσίας στην ΑΣΟΕΕ τον Νοέμβριο με την ομηρία εκατοντάδων φοιτητών/ριων, αναίτιων συλλήψεων, προσαγωγών και ξυλοδαρμών μετά από τις πορείες 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη αντίστοιχα. Είναι επομένως σαφές ότι τόσο η κατάργηση ασύλου όσο και συνολικά η καταστολή δεν έχει άλλο πολιτικό στόχο παρά την αποσιώπηση όλων εκείνων των υποκειμένων που συζητούν, οργανώνονται και διεκδικούν να έχουν λόγο για τις σπουδές και τις ζωές τους.

Η κατάργηση του ασύλου νοηματοδοτεί την επιβολή μιας κανονικότητας μέσα στην οποία κανείς/καμία δεν αντιδρά και γι’ αυτό ακριβώς υπήρξε το πρώτο βήμα για να περάσουν νομοσχέδια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης όπως αξιολόγηση Πανεπιστημίων κι εξάρτηση της χρηματοδότησής τους από αυτό, ισοτίμηση πτυχίων δημοσίων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων κ.ο.κ. Το ότι μπορεί δε σε πανεπιστημιακό χώρο όχι μόνο να επεμβαίνουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ανά πάσα στιγμή, αλλά και να τραβάει όπλο άνδρας της ασφάλειας με πολιτικά δείχνει ότι το κράτος εκπαιδεύει νέους Κορκονέες γιατί μάλλον -παραφράζοντας και δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- το ίδιο θέλει νέους Γρηγορόπουλους.

*Η Ιωάννα Λίλα είναι φοιτήτρια στο Πάντειο και παρεμβαίνει στη δικτύωση σχημάτων της Αριστερής Ενότητας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια