Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από τη νέα επίθεση ακροδεξιού μίσους σε μουσουλμανικά τεμένη, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία.

Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 20 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο λίγο πριν εισβάλλουν στους δύο ναούς και σκορπίσουν τον θάνατο.

Στο βίντεο που μετέδωσαν ζωντανά από τις επιθέσεις οι δράστες, διακρίνεται το φονικό όπλο που φέρει επιγραφές με λευκή μπογιά. Μεταξύ των επιγραφών, διακρίνεται κατά μήκους της κάννης και η λέξη «Τουρκοφάγος» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά και τα ονόματα προηγούμενων δραστών αντίστοιχων επιθέσεων.

Το όπλο το κρατά ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος ανάρτησε λίγο πριν το φονικό ένα ακροδεξιό μανιφέστο στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Great Replacement» («Μεγάλη Αντικατάσταση»). Μέσα στις 73 σελίδες του, ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας εξυμνεί τον σφαγέα του Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία. «Διάβασα τα γραπτά του Ντίλαν Ρουφ και πολλών άλλων, αλλά την πραγματική έμπνευση άντλησα από τον Ιππότη της Δικαιοσύνης Μπρέιβικ», γράφει.

Εξηγεί επίσης πότε έγινε η στροφή που τον έστρεψε στον εξτρεμισμό. «Υπήρχε μια περίοδος δύο χρόνια πριν την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η περίοδος αυτή ήταν από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2017», γράφει. «Το πρώτο συμβάν που σηματοδότησε την αλλαγή ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσα πια να στρέφω την πλάτη στη βία. Κάτι άλλαξε αυτή τη φορά. Η διαφορά ήταν η Έμπα Άκερλουντ. Η Έμπα πήγαινε να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν δολοφονήθηκε από έναν Ισλαμιστή», συνεχίζει.

Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του αρχικά δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, άλλαξε όμως γνώμη. «Έφθασα στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσω προσωρινά ενώ έκανα τα σχέδιά μου και εκπαιδευόμουν, αλλά γρήγορα ανακάλυψα ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν εξίσου πλούσια σε στόχους όσο οπουδήποτε αλλού στη Δύση. Δεύτερον, μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προσέλκυε την προσοχή στην αλήθεια της επίθεσης στον πολιτισμό μας», λέει.

Αρχικά σχεδίαζε επίθεση σε τέμενος στο Ντάνεντιν, αλλά προτίμησε τελικά τα τζαμιά Αλ Νουρ και Μαστζίντ επειδή είχαν «πολύ περισσότερους εισβολείς», ενώ σκόπευε να πάει με το αυτοκίνητο στη συνέχεια σ’ ένα άλλο τέμενος στο Άσμπερτον, σε απόσταση μιας ώρας νότια του Κράισττσερτς.

Εξηγώντας τα σχέδιά του για το μακελειό γράφει ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι για να δείξω στους εισβολείς ότι τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ δικά τους, ότι οι πατρίδες μας είναι δικές μας κι ότι όσο ζει έστω κι ένας λευκός ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους λαούς μας. Εξ ορισμού, ναι, είναι τρομοκρατική επίθεση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για αντάρτικη δράση ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

«Δεν είμαι σίγουρος την ώρα που τα γράφω αυτά αν θα φτάσω σ’ αυτό το στόχο, είναι στόχος bonus», έγραψε ο μακελάρης.

*Αλιευμένο από το tvxs.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//