Αφίσες στους τοίχους, συλλεκτικές κάρτες, προϊόντα με την υπογραφή τους και κυρίως, αξιοσημείωτες επιδόσεις στο γήπεδο. Το NBA μα έχει δώσει εμβληματικούς παίκτες. Είναι όμως η δεξιότητα και η φήμη…κληρονομική;
Πριν λίγες μέρες, υπέγραψε στα Τρίκαλα ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ. Πρόκειται για τον γιο του παγκόσμιου φήμης παλαίμαχου παίκτη των Νιου Γιορκ Νικς Πάτρικ Γιούιν, ο οποίος στα 29 του αλλάζει για 7η φορά ομάδα κι έρχεται στα μέρη μας με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διακριθεί και – ποιος ξέρει; – να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο σε κάποιο τοπ κλαμπ, όπως κι άλλοι παίκτες που άφησαν τις Η.Π.Α.
Ο γιος Γιούιν, δεν είναι ο μόνος που μένει στη σκιά της σπουδαίας καριέρας του πατέρα του. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις, που παίκτες δεν κατάφεραν ή δυσκολεύονται να κουβαλήσουν το βάρος του ονόματος που κληρονόμησαν. Το 3pointmagazine παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Μάρκους και Τζέφρι Τζόρνταν
Το 2012 αμφότεροι παράτησαν το μπάσκετ. Κυρίως λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων. Ο μικρότερος σε ηλικία Μάρκους, είχε εκφράσει από νωρίς την αγάπη του για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για χάρη των οποίων το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε μακριά από το Ορλάντο και το University of Central Florida. Τότε μάλλον διαπίστωσε τι είναι αυτό που τον τραβά περισσότερο. Ο Τζέφρι αποφάσισε ν’ ακολουθήσει κι αυτός το δρόμο των σπουδών, αν και την πρώτη του απόφαση να αποσυρθεί το 2009, την είχε πάρει πίσω για να την επαναφέρει, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους πέρυσι.
Ψηλός για γκαρντ (1.91 μ) με κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδια του την καλή διείσδυση, την ντρίμπλα, αλλά και τα αθλητικά προσόντα που χαρακτήριζαν και τον πατέρα του, ο Μάρκους ηγήθηκε του UCF, έχοντας στη διετή του παρουσία να επιδείξει μπόλικες καλές εμφανίσεις αλλά και αταξίες, με αποκορύφωμα τη σύλληψή του στις 2 Ιουλίου του 2012 για αντίσταση κατά της αρχής!
Τη σεζόν 10/11 τέλειωσε με 15.2 πόντους, 3.3 ασίστ 33% στα τρίποντα σε 31.5 λεπτά συμμετοχής. Γνωστά κολλέγια όπως το Stanford και το Iowa θέλησαν να τον αποκτήσουν. Αρνήθηκε, καθώς όπως είχε δηλώσει ήθελε να κτίσει το δικό του όνομα ως το νούμερο ένα του UCF. Την επόμενη σεζόν κινήθηκε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα. Σκόραρε 13.7 πόντους, μοίραζε 2.4 ασίστ και είχε 30% στα τρίποντα, παρότι αγωνιζόταν περισσότερο (35 λεπτά μ.ο), γράφοντας πρώιμα τον δικό του επίλογο κόντρα σε προβλέψεις και προσδοκίες.
Ο Τζέφρει, δύο χρόνια μεγαλύτερος, δεν είχε το ίδιο ταλέντο. Αγωνιζόταν ως πόιντ γκαρντ, αλλά και στα δύο Πανεπιστήμια που έπαιξε, ο χρόνος συμμετοχής του ήταν περιορισμένος. Τη δεύτερη και τελευταία σεζόν της καριέρας του συνυπήρξε με τον αδερφό του, αλλά με 2.7 πόντους και 1.8 ασίστ μέσο όρο, κατάλαβε ότι το μέλλον του βρισκόταν αλλού.
Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ
Γυρολόγος. Στα 29 του δεν μπορεί να περηφανευτεί ότι έχει πετύχει και πολλά. Ίσως για τον τίτλο του All Star στην εφεδρική λίγκα του ΝΒΑ (ΝΒDL). Η αλήθεια είναι ότι δεν κληρονόμησε και το μπόι του πατέρα του (2.03μ., φόργουορντ), όμως το κυριότερο είναι πως δεν κληρονόμησε το ταλέντο του. Παρότι δοκίμασε την τύχη του σε αρκετές ομάδας του ΝΒΑ, δεν μπόρεσε να υπογράψει κάποιο σταθερό μεγάλο συμβόλαιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα για ν’ αποδείξει την αξία του.
Ο Γιούιν θέλει να στεριώσει κάπου. Να νιώσει οτι είναι πρώτος κι ας είναι και στο χωρίο. Στα δικά μας μέρη ίσως τα καταφέρει. Ως χαρακτήρας άλλωστε δεν είναι προβληματικός. Αυτό ήταν κάτι που πήρε από τον πατέρα του, όπως και τη διάθεση να παλεύει μέχρι τέλους. Δεν έπιασε σε Βόννη και τη Βαγιαδολίδ, αλλά ίσως η τρίτη του ευκαιρία στην Ευρώπη να είναι και η φαρμακερή.
Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ
Μάλλον βρίσκεται στη καλύτερη θέση απ όλους. Επιλέχθηκε στο νούμερο 24 του ντραφτ (ο πατέρας του στο 14), ενώ θα έχει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου βασικό ρόλο στο ρόστερ των Νιου Γιορκ Νικς, οι οποίοι στην αρχή της σεζόν είναι αναγκασμένοι να πορευτούν χωρίς τον Τζέι Αρ Σμιθ. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Ο μικρός Χαρνταγουεϊ (1.98μ.) είναι ασταθής, του ασκείται ήδη, πριν καν παίξει στο ΝΒΑ, μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ και ένα μεγάλο ζήτημα είναι αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί.
Στην τελευταία του χρονιά στο Μίσιγκαν είχε 14.5 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ σε 34.8 λεπτά ανά ματς. Όχι κι άσχημα, όμως αν θέλει να πλησιάσει έστω λίγο τον Χάρνταγουεϊ των 5 All Star, θα πρέπει να βελτιώσει κατά πολύ τις επιδόσεις του.
Στους 15 κορυφαίους σούτινγκ γκαρντ για το ντραφτ του 2013, που παρουσιάζει το draftexpress, βρίσκεται σε πολλές κατηγορίες κάτω από τη μέση. Ενδεικτικά στην μέτρηση που έχουν οι αμερικανοί για να υπολογίζουν την προσφορά των παικτών αν αγωνίζονταν 40 λεπτά, ο Χάρνταγουεϊ περνά μόνο τον Αμπρίνες στο σκοράρισμα, έχοντας 16.8 πόντους έναντι 14.9, ενώ πρώτος είναι ο Χαλίφ Γουάιατ των Φιλαντέλφια με 24.
Στις ασίστ είναι 9ος με 2.9 (πρώτος και πάλι ο Γουάιατ με 4.6), όπως και στα ριμπάουντ με 5.3 (πρώτος ο Τζαμάλ Φράνκλιν των Γκρίζλις με 11.3), ενώ στα τρίποντα ο Χάρνταγουεϊ επίσης βρίσκεται χαμηλά, ξεπερνώντας μόνο τους Άρτσι Γκουντγουίν και Μπι Τζέι Γιανγκ, έχοντες 53,1% (πρώτος ο Βίκτορ Ολαντίπο των Μάτζικ με 68%).
Δεδομένου ότι είναι μόλις 21, κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει το όνειρο. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει δείξει ότι μπορεί να φύγει από τη σκιά του πατέρα του.
Κώστας Παπαντωνίου
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.