Με πρώτη την… αντιμπασκετική ομάδα των Φιλιππίνων, το φετινό Μουντομπάσκετ συνοδεύτηκε από εκπλήξεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Βέβαια ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, το σημείο αυτό όμως είναι το ιδανικότερο για να γίνει μια αναφορά στις εκπλήξεις αυτές, καθώς, όπως λένε και στο Αμέρικα, στα πλέι οφς (στα νοκ άουτ εν προκειμένω) ξεκινάει το πραγματικό πρωτάθλημα.
Ας δούμε ποιοι ήταν οι αγώνες που πραγματικά έγραψαν την ιστορία του φετινού Μουντομπάσκετ:
8. Ισπανία 88 – 64 Γαλλία
Ακόμα και χωρίς τους δυο βασικούς της άσσους, κανείς δεν περίμενε πως η Γαλλία θα υπέκυπτε τόσο απλά στους οικοδεσπότες Ισπανούς, στην 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Βέβαια η ομάδα του Βενσάν Κολέ τα βρήκε σκούρα και απέναντι σε Σέρβους και Βραζιλιάνους, κατάφερε όμως και τις δυο φορές να πάρει τη νίκη. Παρ’ όλα αυτά, οι καταιγιστικοί Ίβηρες δεν άφησαν περιθώρια τέτοιων σκέψεων στους τρικολόρ.
7. Βραζιλία 85 – 65 Αργεντινή
Ενώ όλοι περιμέναμε να δούμε την κλασσική σκληρή λατινοαμερικάνικη μάχη, ο Νέτο μας τη… χάλασε. Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την Αργεντινή μπροστά με τρεις (33 – 36), η αρχή του τρίτου όμως βρήκε το Νέτο να μπαίνει στη θέση του Μαρσελίνιο, λόγω φάουλ, και να ολοκληρώνει τον αγώνα με 21 πόντους και 3 ασσίστ σε 24 λεπτά. Για να μην αναφέρουμε την αστοχία του Λουίς Σκόλα ο οποίος κατάφερε(!) να ολοκληρώσει το παιχνίδι με 7 πόντους.
6. Ουκρανία 64 – 58 Τουρκία
Η τρίτη αγωνιστική των ομίλων βρήκε τους παίκτες του Μάικ Φρατέλλο να πανηγυρίζουν το 2 στα 3 απέναντι στην Τουρκία, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ. Με τους Μίσουλα και Ζαίτσεφ να βάζουν (σχεδόν) τα πάντα, το νταμπλ νταμπλ του Ομέρ Ασίκ (16 πόντοι, 20 ριμπάουντ) πήγε περίπατο. Μάλιστα ο δεύτερος ήταν αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στους γείτονες, με 12 πόντους σε 8 λεπτά.
5. Κροατία 75 – 77 Σενεγάλη
47% στα τρίποντα και ένας σεληνιασμένος Ντιένγκ τα μυστικά της νίκης, αλλά και της πρόκρισης, των Σενεγαλέζων. Μάλιστα ο νεαρός σέντερ έπαιξε και τα 40 λεπτά του παιχνιδιού, προσφέροντας στην ομάδα του 27 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασσίστ, ένα κλέψιμο και 2 κοψίματα. Επίσης χαρακτηριστικό το 7/26 των Κροατών έξω από τα 6.75.
4. Αυστραλία 82 – 75 Λιθουανία
Σίγουρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας όλοι περίμεναν πως η δευτεραθλήτρια Ευρώπης εύκολα ή δύσκολα θα κέρδιζε τους μαχητικούς Αυστραλούς. Οι μόλις οκτώ πόντοι της Λιθουανίας όμως στη δεύτερη περίοδο μας διαβεβαίωσαν πως αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν μια εντυπωσιακή νίκη από πλευράς «καγκουρό». Παρ’ όλα αυτά, στο δεύτερο ημίχρονο οι Λιθουανοί κατάφεραν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να μαζέψουν τη διαφορά στους επτά.
3. Σερβία 90 – 72 Ελλάδα
Μπορεί το μυαλό των Ελλήνων διεθνών να μην πετούσε μετά το 5-0 στη φάση των ομίλων, η άμυνα των Σέρβων όμως πετούσε σίγουρα. Δεν είναι τυχαίο πως η εθνική μας έκανε αρνητικό ρεκόρ πόντων για τη φετινή διοργάνωση, με προηγούμενο χαμηλότερο σκορ τους 76 πόντους ενάντια στην Κροατία (76 – 65). Από την άλλη πλευρά οι Σέρβοι έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι, με σύνολο 54% σε βολές, δίποντα και τρίποντα και πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων. Αυτός που σίγουρα… χόρτασε από ελληνικές κατάρες ήταν ο Μπογκντάνοβιτς, με 21 πόντους και 3/4 βολές, 3/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα.
2. Σερβία 84 – 56 Βραζιλία
Η ομάδα του σπουδαίου Σάσα Τζόρτζεβιτς επιβεβαίωσε το ρητό του προλόγου, διαλύοντας μετά την εθνική μας και αυτήν της Βραζιλίας. Αυτή τη φορά ο κυρίως θύτης ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς, με 23 πόντους, 4 ασσίστ, 3 ριμπάουντ και 10/10 βολές! Η μπάλα… χάθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, μετά τις τεχνικές ποινές σε Βιειρά και Σπλίττερ και το «σόου» ολοκληρώθηκε στο τέταρτο, με το επιμέρους σκορ να είναι 29 – 12 υπέρ των Σέρβων.
1. Γαλλία 65 – 52 Ισπανία
Μια άτυπη ρεβάνς πήραν οι τρικολόρ για την ήττα τους στον πρώτο γύρο (βλ. το νο.8) από τους διοργανωτές, σοκάροντας τους φούριας ρόχας και κάνοντας την υπόλοιπη υφήλιο να καταλάβει πως η περυσινή τους κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ μόνο τυχαία δεν ήταν. Τα 50 ριμπάουντ των Γάλλων έναντι 28 των Ισπανών και ο… συγκινητικός Μπορίς Ντιό των 15 πόντων, 5 ριμπάουντ και 3 ασσίστ έριξαν στο καναβάτσο την οικοδέσποινα. Για να μην μιλήσουμε για την υπόλοιπη αμυντική λειτουργία της Γαλλίας και την αστοχία των Ισπανών, οι οποίοι είδαν μόνο τους Ναβάρρο (10) και Πάου Γκασόλ (17) να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και τα τρίποντα να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα (2/22, 9%), πραγματοποιώντας και αυτοί αρνητικό ρεκόρ πόντων. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά του τελικού σκορ γράφτηκε στα τελευταία 3’16’’ με τους Γάλλους να πετυχαίνουν ένα σερί 12-2, κάνοντας το 53 – 50, 65 – 52.
Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ήδη στον τελικό και τη Λιθουανία στον μικρό τελικό (96 – 68 το μεταξύ τους σκορ) και τις Γαλλία και Σερβία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σήμερα (23:00), το φετινό Μουντομπάσκετ δεν είχε πολλές μεγάλες εκπλήξεις. Είχε όμως αυτές τις πινελιές που μας κάνουν να αγαπάμε τη «σπυριάρα» και το μπάσκετ ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ομαδικά τουλάχιστον, αθλήματα
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.