27 χρόνια απ΄ το Τσερνόμπιλ
Στις 26 Απριλίου 1986 συνέβη το πυρηνικό ατύχημα στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στο Πρυπιάτ της Ουκρανίας. Μετά το πυρηνικό ατύχημα εκλύθηκε τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας (αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα), που ευθύνεται για περιβαλλοντολογικές καταστροφές, αλλά και μεγάλη αύξηση του ποσοστού των καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το παράδοξο είναι ότι το πυρηνικό εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί ως το 2000.
Το χωριό Πρυπιάτ εκκενώθηκε την 27η Απριλίου, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης ραδιενέργειας. Οι αρχές είπαν στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, με αποτέλεσμα αυτοί να μην πάρουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακόμη στο χωριό, αλλά δε μπορούν να μετακινηθούν και να χρησιμοποιηθούν λόγω της ραδιενέργειας.
Είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από τη ραδιενέργεια εξαιτίας της μυστικοπάθειας του σοβιετικού καθεστώτος, το οποίο απέτρεψε την επαρκή λήψη στατιστικών στοιχείων. Σίγουρα, όμως, πέθαναν 31 άτομα, που είτε ήταν εργαζόμενοι του εργοστασίου, είτε πυροσβέστες που πήγαν να σβήσουν τη φωτιά που η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα προκάλεσε. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.
Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ επηρέασε πέρα από την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, στις οποίες διαπιστώθηκε υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας. Λέγεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι δυνατόν να οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα. Επιπλέον, η ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε είναι υπαίτια για τρομερές τερατογεννέσεις και εκτεταμένες μολύνσεις σε τρόφιμα, έως και τις μέρες μας.
Το Πρυπιάτ της Ουκρανίας σήμερα αποτελεί πόλη φάντασμα. Είναι γεμάτη εγκαταλελειμμένα κτίσματα και έρημα τοπία. Μας θυμίζει την τραγωδία που συνέβη στον τόπο αυτό και αγγίζει την ανθρωπότητα ολόκληρη. Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ σχετίζεται με τη χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, υποδεικνύει το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος και κάνει γνωστή την επικινδυνότητα ενός πυρηνικού εργοστασίου.
Μαρία Δελαγραμμάτικα
………………………………………………………………………………………….
«Prypyat, mon amour»
«Prypyat, αγάπη μου». Αυτό το όνομα δίνει στο νέο φωτογραφικό project της η Ουκρανή Alina Rudya. Το Prypyat είναι η πατρίδα της. Μια πόλη φάντασμα λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ.
Η ίδια γεννήθηκε ένα χρόνο πριν την έκρηξη και σήμερα επιστρέφει στο πατρικό της για να το φωτογραφήσει, με αφορμή τη χθεσινή συμπλήρωση 27 ετών από την έκρηξη.
Η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη. Κανείς δε ζει πλέον εκεί μετά την 26η Απριλίου 1986. Τα επίπεδα ραδιενέργειας μπορεί να έχουν πέσει αρκετά. Διάφοροι οργανώνουν εκδρομές με σκοπό το κέρδος από τα απομεινάρια. Το τοπίο, όμως, δεν θα πάψει να θυμίζει την καταστροφή.
Η Rudya αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις θύμησες. «Με τις φωτογραφίες μου θέλω να σας πω την ιστορία μου», δηλώνει η ίδια στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Παιχνίδια, ταπετσαρίες που καταρρέουν, δέντρα που μεγαλώνουν μέσα από τα σπίτια, που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Η φύση έχει ανακαταλάβει ό,τι της ανήκει. «Ένιωσα σαν να ήμουν σε ένα χαμένο παράδεισο», συμπληρώνει η Ουκρανή φωτογράφος.
Οι εικόνες θυμίζουν την 11η Μαρτίου. Θυμίζουν και όλες τις φορές που ο άνθρωπος έβαλε ή θα βάλει τα κέρδη πάνω από την ζωή και το περιβάλλον.
Μπορείτε να δείτε το project της Rudya στο www.alinarudya.com
Μίνα Κωστοπούλου
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.