Συνέντευξη του Τάσου Θεοφίλου

Ο Βασίλης Δημάκης έφτασε τις 31 ημέρες απεργίας πείνας και 8 απεργίας δίψας διεκδικώντας το δικαίωμα του στις εκπαιδευτικές άδειες. Σταμάτησε τον αγώνα του μετά από σχετικές εγγυήσεις εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Καθώς η περίπτωσή του κατέλαβε για κάποιες μέρες έναν σημαντικό χώρο στην δημόσια σφαίρα, στην συνέντευξη που ακολουθεί απαντάει ο ίδιος σε μερικά από τα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν όλες αυτές τις μέρες.

Καταρχάς πώς είναι η υγεία σου αυτή τη στιγμή και πότε προβλέπεται ότι θα αναρρώσεις;

Οι γιατροί μού έχουν δώσει δύο συμπληρώματα βιταμινών να παίρνω για δύο μήνες. Πλήρη ανάρρωση προβλέπουν σε δύο μήνες. Μου είπαν ότι δεν πρέπει να παίρνω παραπάνω από 500 θερμίδες την ημέρα και πρέπει να κάνω συγκεκριμένη διατροφή ανεξάρτητα από το πόσο βαριά είναι κάποια φαγητά γιατί κάποιες τροφές μπορεί να με πειράξουν για ένα διάστημα. Οι εξετάσεις μου ναι μεν φαίνονται καλές και ότι η καρδιά μου είναι κομπλέ αλλά για κάποιον καιρό θα πρέπει να προσέχω. Εγώ νομίζω θα αναρρώσω πιο γρήγορα από ό,τι λένε οι γιατροί.

Η ψυχολογία μου είναι λίγο περίεργη. Σκέψου ότι όλο αυτό διάστημα για να κάνω οικονομία δυνάμεων δεν μετακινιόμουν καθόλου και ούτε από τον όροφο κινιόμουν.

Σου είπαν αν έπαθες καμμιά μόνιμη βλάβη;

Όχι, ευτυχώς, όλα καλά λένε οι γιατροί, εκτός από κάποιες μετρήσεις που δεν έχουν επανέλθει ακόμα αλλά είναι φυσιολογικό.

Ο αγώνας σου πήρε σημαντικές διαστάσεις. Η σχετική συζήτηση σταsocial media πήρε κάποια έκταση και υπήρξαν κάποια επιχειρήματα εναντίον σου που τροφοδοτήθηκαν κυρίως από σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ένα είναι η βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία έχεις καταδικαστεί και κρατείσαι…

Γιατί να απαντήσω και να πέσω τόσο χαμηλά; Τι σχέση έχουν τα αδικήματά μου; Για τα αδικήματά μου πληρώνω. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι κρατούμενος. Εκπαιδευτικές άδειες ως κρατούμενος διεκδικώ, με βάση αυτά που ορίζει ο νόμος, όχι αποφυλάκιση. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να πω πράγματα που δεν έχουν σχέση.

… το άλλο θέμα είναι ότι στο παρελθόν παραβίασες δυο άδειες και ως εκ τούτου εξάντλησες τις ευκαιρίες σου…

Καταρχήν δεν παραβίασα ποτέ εκπαιδευτική άδεια αλλά τακτική, που είναι τελείως διαφορετικό από πολλές απόψεις.

Η μια παραβίαση έγινε το 2002 και με πιάσανε το 2004. Μιλάμε και δεκαπέντε χρόνια πριν, οπότε είναι αστείο να το επικαλείται κανείς. Μέχρι εκεί φτάσανε. Να αναφέρονται στο τι έκανα το 2002 προκειμένου να με εμποδίσουν.

Τον Ιούνιο του 2013 παραβίασα την τακτική άδεια και με πιάσανε περίπου μετά από οκτώ μήνες τον Φεβρουάριο του 2014. Σε σχέση με την παραβίαση υπάρχει νόμος που ορίζει ότι, για τρία χρόνια από όταν επιστρέψεις στη φυλακή, δεν δικαιούσαι άδεια. Για τρία χρόνια ορίζει ο νόμος και είναι το λογικό, γιατί δεν μπορεί να τιμωρείσαι για κάτι εσαεί. Έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τότε.

Εμένα όταν με πιάσανε τελευταία φορά το 2014, είπα στην κατάθεσή μου στον ανακριτή ότι φεύγω από δω υποσχόμενος ότι θα γίνω άλλος άνθρωπος. Όχι για κάποιον λόγο αλλά γιατί με κούρασε αυτή η ζωή. Δεν βγάζει πουθενά. Για μένα το ήθελα. Έχω περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή. Και αυτό ξεκίνησα να κάνω. Έβαλα αυτόν τον στόχο.

Ποιος είναι ο λόγος που αποφάσισες να σπουδάσεις;

Πέρα από αυτά που σου είπα, ότι αποφάσισα να γίνω άλλος άνθρωπος, ήθελα επίσης να διευρύνω το δικό μου πεδίο σκέψης. Να αναζητήσω κι αλλά πράγματα στη ζωή μου. Και μου αρέσει αυτός ο δρόμος που πήρα. Και θέλω να τον ολοκληρώσω. Να φτάσω μέχρι το τέλος του.

Πέρασες στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών αλλά η πρώτη σου επιλογή ήταν η Νομική;

Ναι αλλά δεν με άφησαν με τα εμπόδια που μου έβαζαν να αποδώσω και να φτάσω τον αρχικό στόχο μου. Όμως ξεκινώντας την σχολή που πέρασα, το Πολιτικών Επιστημών της Νομικής, τελικά μου φαίνεται πιο ταιριαστή και λέω πάλι καλά.

Η αρχική μου σκέψη ήταν η Νομική γιατί έχω περάσει την ζωή μου στη φυλακή και δεν μπορώ να βλέπω να γίνονται αδικίες. Και, όπως ξέρεις, στη φυλακή γίνονται συνεχώς αδικίες από την υπηρεσία σε βάρος των κρατουμένων. Οι προσβολές είναι συνεχείς. Θεώρησα ότι με την γνώση μπορείς να διεκδικήσεις κάποια πράγματα. Δεν γίνεται να νομίζουν ότι είναι ασύδοτοι.

Το υπουργείο και η ρητορική που πυροδότησε με τα Δελτία Τύπου που εξέδωσε αναφερόταν στην προηγούμενη παραβίαση και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είσαι ύποπτος να την παραβιάσεις και πάλι. Την ίδια στιγμή αν είχες περάσει σε ΤΕΙ με χαμηλότερη βάση που ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικές παρουσίες λόγω των εργαστηρίων και όχι σε σχολή της επιλογής σου δεν θα είχαν πρόσχημα να στην κόψουν. Είναι σαν να σε εκδικούνται που πέρασες σε σχολή που πραγματικά επιθυμούσες.

Εγώ θεωρώ ότι το υπουργείο υπήρξε απέναντι μου εκδικητικό λόγω της συμμετοχής μου σε κινητοποιήσεις και ειδικά στις φυλακή της Πάτρας. Διεκδικούσαμε γιατί είχαμε δίκιο. Διεκδικούσαμε τα στοιχειώδη: ζεστό νερό, θέρμανση τον χειμώνα και φαγητό που να τρώγεται σε μερίδες για ενήλικες. Και κακώς διεκδικούμε. Δεν θα έπρεπε να διεκδικούμε τέτοια πράγματα καν, θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Πως έληξε η απεργία; Τι σου είπαν από το υπουργείο;

Ήμουν σε πολύ οριακή κατάσταση. Μέσα σε οχτώ μέρες στέγνωσα, σούρωσα. Έχανα ένα κιλό την ημέρα. Σύνολο έχασα 18 κιλά. Δεν μπορείς να φανταστείς. Κάποια στιγμή με φωνάζει ο εισαγγελέας και με πηγαίνουν στο ιατρείο με το καροτσάκι. Καθόμαστε και μου ζητάει να διακόψω την απεργία εξηγώντας μου ότι η αίτησή μου απορρίφτηκε για δικονομικούς λόγους. Μου είπε ότι όταν περάσει το προβλεπόμενο όριο των δύο μηνών θα εξεταστεί και πάλι. Μου είπε επίσης πως κάνει τον σταυρό του να μην πάθω κάτι και πως αν πάθω κάτι θα παραιτηθεί. Μετά ήρθε ο Δουλάμης εκπροσωπώντας το υπουργείο και μου εγγυήθηκε, μπροστά και σε μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι θα υπάρξει άμεσα λύση και ότι μέχρι να περάσουν οι δύο μήνες θα μπω σε καθεστώς έκτακτων αδειών, προκειμένου να μην χάσω το εξάμηνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου από εδώ και πέρα;

Εύχομαι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους έτσι ώστε να καταφέρω να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο και να νιώσω και εγώ φοιτητής. Θέλω να πάρω το πτυχίο μου και να κάνω αυτό που αγαπάω και κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο. Ο χώρος εδώ μέσα δεν προσφέρεται για όνειρα. Τα όνειρα είναι για όσους δεν είναι ξυπνητοί. Εγώ αποφάσισα να θέσω στόχους και να τους πετύχω. Για μία καλύτερη ζωή και την επιστροφή μου στην κανονικότητα έχω δώσει αγώνα. Έχω δώσει αγώνα ώστε να συνέλθω από το σωφρονιστικό λήθαργο που έχουμε υποβληθεί ως κρατούμενοι στα κατ’ επίφαση σωφρονιστικά καταστήματα.

 

Πηγή: Omniatv

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//