«Ξεκίνησα την ωφέλειά μου στα τέλη Ιανουαρίου σε ένα site. Με το ΚΕΚ δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Όταν τελειώσαμε τη θεωρητική κατάρτιση τους ρώτησα αν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και γέλασαν. Μου είπαν, ‘όταν θα ξεκινήσεις την πρακτική μην παίρνεις κάθε μέρα τηλέφωνο να ρωτάς πότε θα μπουν τα λεφτά’. Το πότε θα πληρωθούμε βέβαια, δεν το γνωρίζουν».

 

Η ιστορία της Κ. είναι μια από τις πολλές που θα βρει κανείς στο blog της πρωτοβουλίας V for Voucher-άδες. Μιας πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2013 από νέους, εργαζόμενους στα προγράμματα ωφέλειας του Voucher, που βίωσαν και κατάλαβαν γρήγορα την κοροϊδία από πλευράς Υπουργείου και ιδιαίτερα των ΚΕΚ (Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης) και αποφάσισαν να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

 

Μαρτυρίες μνημονιακής τρέλας
«Λαμβάνουμε ή ακούμε δεκάδες τέτοιες ιστορίες», αναφέρει στο 3pointmagazine ο Κώστας, μέλος της πρωτοβουλίας. Ιστορίες νέων ανέργων που στράφηκαν προς στα προγράμματα του Υπουργείου και του ΟΑΕΔ, προγράμματα που τελικά αποδείχθηκαν όχι επιταγές εργασίας-όπως διαφήμιζε το υπουργείο και τα Μέσα-αλλά επιταγές εκμετάλλευσης.

 

1452531_1375648166016551_1541278817_n

 

Ο Κώστας μού εξηγεί το γιατί. «Τα Voucher είναι κάτι σαν τα παλιά stage, πυλώνες δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Δεν είναι σχέση εργασίας, υπογράφεται μεταξύ του ωφελούμενου και του KEK. Ταυτόχρονα, οι Voucher-άδες νομικά δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά ωφελούμενοι και δεν υπόκεινται στο ισχύον εργατικό δίκαιο».

 

Για την ακρίβεια ένας voucher-ας δεν δικαιούνται άδειες, δεν έχει σύμβαση ή ιατρική περίθαλψη, δουλεύει με ανεξέλεγκτα ωράρια και ο μισθός του είναι μόλις 420-520 ευρώ το μήνα- τα οποία παίρνει στο τέλος του προγράμματος. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που παραμένουν απλήρωτοι από τον Γενάρη -παρόλο που έληξε η μαθητεία τους- και περιμένουν ακόμα να δουν αυτά τα 2.700 ευρώ. Οι περισσότεροι δεν συνεχίζουν μετά στην δουλειά «άμα ο εργοδότης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν που πρέπει να τον πληρώνει κανονικά και σε ένα voucher-α, προτιμά τον δεύτερο», λέει ο Κώστας.

Στην καλύτερη περίπτωση ο voucher-ας θα μείνει, αλλά αυτό θα γίνει με τις ίδιες εργασιακές συνθήκες με πριν! Αν και δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα οι Voucher-άδες -πρόσφατα και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο έμαθαν ότι- φορολογούνται κανονικά. «Για την κυβέρνηση το να μένεις σ’ ένα σπίτι δικό σου ή να έχεις αμάξι είναι too much» προσθέτει ο Κώστας.

 

Μια άλλη περίπτωση παραφροσύνης των προγραμμάτων είναι αυτή της Μ. αν και δεν πήγε ποτέ τελικά στα προγράμματα ωφελείας που την δέχτηκαν, πήρε γράμμα ότι θα φορολογηθεί και ότι χρωστά ένα χιλιάρικο.

 

trainingvouchers

 

Αιώνια μαθητεία
«Ουσιαστικά είναι μια ανακύκλωση της ανεργίας επικύρωση της αιώνιας μαθητείας» συνοψίζει ο Κώστας για τα προγράμματα ωφέλειας. Σε αυτή την λογική συμπλέουν κυβέρνηση και ΚΕΠΕ, ότι για την ανεργία δεν φταίει η κρίση, η επίθεση στην εργασία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η κρίση δεξιοτήτων- ότι δηλαδή τα πτυχία των νέων μας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

 

Απ’ όλο αυτό κάποιοι κερδίζουν. Από την μία οι εργοδότες, για τους οποίους βγαίνει τζάμπα η δουλειά, από την άλλη τα ΚΕΚ (τα οποία είναι ιδιωτικά) που παίρνουν ένα χιλιάρικο και περισσότερο για κάθε έναν Voucher-α με τον οποίο υπογράφουν. Μετά τις υπογραφές αρχίζει η μεγάλη εκμετάλλευση. Τα ΚΕΚ στέλνουν οπουδήποτε τους μαθητευόμενους χωρίς να κάνουν κανέναν έλεγχο.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο 700.000 θέσεις θα ανοίξουν μέσω των Voucher, ενώ τα καινούργια προγράμματα θα απευθύνονται και σε ανέργους 30-66 χρονών. Μαθητεία λοιπόν για όλους, σε αντικατάσταση της σταθερής αξιοπρεπούς εργασίας, μαθητεία ακόμα και ανθρώπων που βρισκόντουσαν ήδη χρόνια στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

 

Ο Κώστας μου λέει ότι οι πρώτες συνελεύσεις είχαν πολύ κόσμο, ανθρώπους που ήθελαν να ψαχτούν για να μάθουν τί δικαιούνται και να οργανωθούν κάπως. «Άμεσος στόχος μας είναι πρώτα η πληρωμή των δεδουλευμένων όσων έχουν δουλέψει και τελειώσει ήδη από τον Δεκέμβρη και φυσικά η καταγγελία όλων όσων συμβαίνουν».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//